Devrek Bastonu İçin 'Araştırma Merkezi' Kuruldu

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ), yeni bir araştırma merkezi kurdu. Zonguldak’ın Devrek ilçesinin uluslararası öneme sahip kültürel zenginliği olan baston yapımına ait akademik, bilimsel, kültürel ve sanatsal çalışmaların yürütüleceği...

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ), yeni bir araştırma merkezi kurdu. Zonguldak’ın Devrek ilçesinin uluslararası öneme sahip kültürel zenginliği olan baston yapımına ait akademik, bilimsel, kültürel ve sanatsal çalışmaların yürütüleceği Devrek Bastonu Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu. Devrek bastonu ile ilgili teorik ve uygulamaya yönelik çalışmalar yapmak, projeler üretmek ve bu faaliyetlerle ülke ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla kurulan Merkez, Devrek bastonu konusunda özel teşebbüslerin karşılaştıkları sorunların çözümlerine yönelik araştırma ve incelemeler yaparak, proje ve benzeri çalışmalar gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Bülent Ecevit Üniversitesi ‘Bülent Ecevit Üniversitesi Devrek Bastonu Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği’ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Merkezin amacı, Devrek bastonu ile ilgili uygulamaya yönelik teorik, deneysel çalışmalar yapmak ve projeleri üretmek, bu faaliyetleri Türkiye ekonomisine katkıda bulunmak üzere uygulamaya geçirmek olarak belirlendi.

Merkez, baston konusunda özel teşebbüslerin karşılaştıkları sorunların çözümlerine yönelik araştırma ve incelemeler yaparak, görüş bildirip, rapor hazırlayacak. Ayrıca bu konuda bilirkişi hizmeti verme, proje ve benzeri çalışmalar yapma görevleri de bulunacak. Devrek bastonu konusunda araştırma ve uygulama yapacak öğrenci yetiştirilecek merkezde, baston yapımında çalışacak eleman yetiştirmek üzere uygulamalı faaliyetlerde gerçekleştirilecek.

Tarihi bastonların envanterlerinin çıkarılacağı merkezde restorasyon projeleri de hazırlanacak. Baston kültürü ile ilgili olarak daha önceden hazırlanmış yazılı ve görsel materyallerin toplanacağı, tasnifinin yapılarak kullanıcıların hizmetine sunulacağı merkezde, ilgili konularda kurslar düzenlenecek veya görgü ve bilgisini geliştirmek üzere yurt dışına eleman gönderilip ya da bu amaçla gönderilenleri kabul edecek. Devrek bastonunun ulusal ve uluslararası arenada tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesine akademik ve teknik destek sağlayacak merkez de, ulusal ve uluslararası seminerler, konferanslar ve atölye çalışmaları yapılacak. Merkez bastonlarla ilgili bülten, kitap ve dergi çıkaracak.

Devrek Bastonu Uygulama ve Araştırma Merkezi, müdür, yönetim kurulu ve danışma kurulundan oluşacak. Üniversitenin öğretim elemanları arasından üç yıl için Rektör tarafından bir müdür görevlendirilecek. Merkez Müdürü, çalışmalarında kendisine yardımcı olmak üzere Yönetim Kurulu üyeleri arasından iki kişiyi müdür yardımcısı olarak görevlendirmek üzere Rektörün onayına sunacak.

Merkez müdürü Yönetim Kuruluna başkanlık edecek. Merkezin çalışma, hedef ve planları ile yıllık faaliyet raporunu hazırlayarak ve bunu Yönetim Kurulunun görüşü alındıktan sonra Rektörlüğe sunacak müdür, merkezin kısa, orta ve uzun dönemli amaç ve politikalarını ve bunlara dayalı eğitim ve araştırma ile ilgili plan ve programlarını hazırlayıp Yönetim Kurulunun onayına sunacak. Merkezin çalışmalarının düzenli olarak yürütülmesini ve geliştirilmesini, ilgili birimler arasındaki koordinasyonu sağlayacak müdür, merkez bünyesinde çalışan personelin görev ve sorumluluklarını belirleyip, personelin görevlerini sorumlulukları çerçevesinde etik ve bilimsel kurallara, ilgili mevzuata ve bu Yönetmeliğe göre sürdürüp sürdürmediğini denetleyecek.

Yönetim Kurulu, müdür tarafından önerilen üniversitede çalışan öğretim elemanları arasından Rektör tarafından görevlendirilen altı öğretim elemanından oluşacak. Yönetim Kurulu üyelerinin görev süreleri üç yıl olacak. Görev süresi biten üyeler yeniden görevlendirilecek. Danışma Kurulu; üniversiteye bağlı birimlerden veya dışarıdan merkezin faaliyet alanları doğrultusunda çalışmalar yapan kişiler ve kurumların temsilcileri arasından Rektör tarafından görevlendirilecek dört kişi ve müdürden oluşacak.

Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, müdürün önerisi üzerine 2547 sayılı Kanunun 13’üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanacak.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri