‘Devletin yapı denetimleri istenilen düzeyde değil’

Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan, Zümrüt Apartmanı’nın yıkılması sonucu 92 kişinin öldüğü facianın 20. yıldönümünde yaptığı açıklamada, aradan geçen zamanda kamu adına yapı denetimlerinin istenen düzeyde olmadığını kaydetti.

Yazılı açıklama yapan Arslan, “Birçok farklı nedenlere bağlanan faciada denetim eksikliği ve periyodik yapı kontörünün yapılmaması büyük bir eksiklik olarak görülmektedir” dedi.

“Son yaşanan depremlerde hepimize tecrübe ettirdi ki denetimler yapılar için büyük önem arz ediyor” ifadelerini kullanan Şükrü Arslan, şu görüşleri dile getirdi: “Yapı denetim sürecinin gözden geçirilerek, yeniden dizayn edilmesi, mevcut mevzuat hükümleri doğrultusunda ise proje müellifi jeoloji mühendislerince ilgili bölümlerinin üretildiği zemin ve temel etüt raporların, İmar Kanunu’nun 28. Maddesi gereğince “ruhsat eki etüt ve projeler ile yapının üretim süreçlerinin kamu adına denetimini” yapmakla mükellef, yapı denetim kuruluşlarının bünyesinde bulunan ya da hizmet alımı şeklinde fenni mesul jeoloji mühendislerince yerine getirilmesi gerekmektedir. Yapı Denetim Kanunu ve Yapı Denetim Uygulama yönetmeliğinin, Zemin ve Temel Etüt saha çalışmalarını ve bu çalışmalar sonucunda hazırlanacak Zemin ve Temel Etüt Raporlarının kontrol ve denetimini kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.”

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri