Resmi açıklamalara göre ASELSAN Konya Silah Sistemleri Fabrikası bugün itibariyle üretim başladı. Daha önce fabrikanın boş halini fotoğraflarda gördük, üretim yaparken de göreceğiz umarım, ama konumuz bu değil.
22 Mart 2019'da temeli atılan fabrika 1 yıl 9 ay gibi kısa bir sürede üretime başlıyor. Fabrikada 820 mühendislik ve tasarım alanında görev yapan personel ve 400 teknisyenle birlikte bin 220 nitelikli personele istihdam sağlanacağı ifade ediliyor. Peki "devlet fabrika yapar mı?". Bu soru bana ait değil. Daha önce ülkenin ancak üretimle kalkınabileceğini, otobanlar ve köprülerden önce fabrikaların yapılması gerektiğini söylediğimizde bu şekilde bir cevap alıyorduk.
ASELSAN stratejik bir kurum. Konya'da yapılan fabrika çok önemli ve yerinde. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. "Yeni bir fabrika" lafını duymak bile bizi sevindirir ve gururlandırır. Devlet sadece stratejik yatırımları yapar diye bir savunma da gelebilir. Hangimiz özelleştirilen şeker fabrikalarının stratejik olmadığını söyleyebilir? Dünyanın dört bir yanından ithal edilen et, tahıl ürünleri, şu sıralar fiyatları uçan demir ve diğer metaller stratejik değil midir? Hayatımızın her alanındaki bilgisayarlar, elektronik aletler ve telefonlar stratejik değil midir? Elinizde tuttuğunuz bu gazete kağıdı da mecburen (!) ithal, biliyor musunuz?
Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, bir açıklamasında ASELSAN Konya Silah Sistemleri Fabrikası'nın 500 milyon TL’ye mal olduğunu söylemiş. 1 yıl 9 ayda 500 milyon liraya bir fabrika yapılabiliyormuş demek ki. Burası tamam.
Bundan sonra yazdığım cümleler imkanlarımızın ne kadar büyük olduğunu göstermek için.
Ülkemizin içinde bulunduğu faiz belasından da örnek verebiliriz ama her türlü çarpıtmayı göze alarak Kanal İstanbul'dan örnek vermek istiyorum. Önceki dönem Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Kanal İstanbul'un 25 milyar dolara mâl olacağını ifade etmiş. Bugünkü kurla yaklaşık 194 milyar TL'ye tekabül ediyor.
Konya ASELSAN Fabrikası yarım milyar liraya mâl oluyor, Kanal İstanbul 194 milyar liraya...
Konumuz "Kanal İstanbul yapılsın veya yapılmasın" değil, sadece biraz düşünelim, imkanların farkına varalım diyorum. Kanal İstanbul'un yapım maliyeti ile 388 fabrika yapılabiliyor.
Bu hafta tamamlanması beklenen bütçe görüşmelerinde yer aldığı kadarıyla devletimizin 2021 yılı içerisinde yaklaşık 179,5 milyar lira faiz ödemesi yapacağını dile getirmiş olalım. 359 fabrika parası! Faize ödenen bu rakam üretmediğimiz, hep tüketime harcama yaptığımız için her sene artıyor.
Makine yapan, fabrika yapan fabrikalar kurmak 1. meselemiz olmadığı sürece borç, faiz batağında daha fazla sömürülmeye devam edeceğiz. İmkan var, yeter ki isteyelim.