"Devlet Uyuşturucu Kullananlara Sadece Ceza Kesiyor, Başka Bir Şey Yapmıyor"

Araştırmalara göre, dünyada uyuşturucu kullananların yüzde 70’ini 15 ile 20 yaş aralığındakiler oluşturuyor. Türkiye de ise istatistikler uyuşturucu kullanma yaşının 10’a kadar düştüğünü gösteriyor. Türkiye’de her gün onlarca...

Araştırmalara göre, dünyada uyuşturucu kullananların yüzde 70’ini 15 ile 20 yaş aralığındakiler oluşturuyor. Türkiye de ise istatistikler uyuşturucu kullanma yaşının 10’a kadar düştüğünü gösteriyor. Türkiye’de her gün onlarca genç uyuşturucudan yakalanıyor, hastanelik oluyor, hayatını kaybediyor. Uzmanlar, kolay elde edilebilen maddelerin bağımlılığının daha yaygın olduğunu hatırlatıyor. Ancak bu gelişmelere rağmen Türkiye’de uyuşturucu ile mücadele pek etkin değil. Sigara ve alkolün kapalı ve toplu alanlarda bile içim ve satışının titizlikle takip edildiği Türkiye'de uyuşturucu ve ona bulaşmış insanların topluma kazandırılması veya tedavisinde devletin gücü tam olarak ortada yok.

    

    Uyuşturucuya bulaşan insanların topluma kazandırılması, onları bu kötü illetten uzak tutmak için bir sosyal projenin olmaması, uyuşturucu kullanmasına rağmen tedavi olanların iş sahibi yapılmaması, bu insanların uyuşturucuya yeniden başlamasına neden oluyor. Eskişehir’de ‘uyuşturucu kullanmaktan yargılanan ve denetimli serbestlik kapsamında tedavi edilmesine kararlaştırılan H.T. isimli gencin, mahkemede anlattıkları, devletin uyuşturucu konusunda insanları ceza vermekten öte bir iş yapmadığını ortaya koyuyor.

    Uyuşturucuya ulaşmanın çok kolay olduğunu ve özellikle ailevi sıkıntıların uyuşturucuya itici nedenlerin başında geldiğini anlatan H.T. devletin ciddi şekilde bu konuya el atması gerektiğini belirtti. “Uyuşturucu kullanım yaşı maalesef çok düştü.” diyen H.T., “Ailesinde sıkıntı yaşayan kişiyi oyalayacak sosyal aktivitelerin içine bu kişileri katmak lazım, böyle bir ekip kurulabilir. Şu anda böyle bir ekip yok. Devlet sadece ceza kesiyor, bu konuda başka bir şey yapmıyor. Ben bu şekilde topluma kazandırılamam. Bu kişiler okula gitmediği için bunları oyalayacak veya meslek sahibi edecek bir sistem olmadığı için takip edemiyorsunuz. Maalesef bu konuda devlet yok.” dedi.

    33 yaşındaki H.T. uyuşturucu kullanırken yakalandı ve hakkında kamu davası açıldı. Eskişehir’de hakim karşısına çıkan H.T., uyuşturucu kullandığını ancak şimdi bıraktığını kaydetti. Arkadaş çevresi ve baskı gruplarının etkisiyle uyuşturucu kullandığını ve şimdi çok pişman olduğunu vurgulayan H.T., uyuşturucu konusunda devletin neler yapması gerektiğini hakime anlattı ve bu konuda bir an önce çözüm bulunması gerektiğini dile getirdi. "Uyuşturucuya ulaşmak çok kolay.” diyen H.T., özellikle ailevi sıkıntıların uyuşturucuya itici bir neden olduğunu aktardı. Devletin ciddi şekilde bu konuya el atması gerektiğinin altını çizerken, Türkiye’de uyuşturucu kullanım yaşının çok düştüğünü belirtti.

    "UYUŞTURUCU KULLANANLAR CEZA YERİNE SOSYALLEŞTİRİLMELİ, İŞ SAHİBİ YAPILMALI"

    Devletin özellikle gençleri uyuşturucudan korumak için ailesinde sıkıntı yaşayan kişiyi oyalayacak sosyal aktivitelerin içine bu kişileri katması gerektiğini dikkat çeken H.T., bu konuda bir ekip kurulabileceğini aktardı. Şu anda böyle bir ekibin olmadığını devletin uyuşturucu konusunda insanlara sadece ceza kestiğini, bu konuda başka bir şey yapmadığını ifade eden H.T. şöyle dedi: “Ben bu şekilde topluma kazandırılamam. Örneğin 5-6 kişiyi uyuşturucunun satıldığı Kuyubaşı Mahallesi'ne gitmekten engelledim. Fakat bu kişiler okula gitmediğinden, bunları oyalayacak veya meslek sahibi edecek bir sistem olmadığı için takip edemiyorsunuz. Maalesef bu konuda devlet yok.”

    Toplumda bir kez de olsa uyuşturucu kullanan gençlerin ön yargı ile bakıldığını dile getiren H.T., oysa alkolün de çok kötü olmasına rağmen serbest satıldığını, alkol kullananların ön yargı ile bakılmadığını kaydetti.

    "ALKOLDE ZARARLI AMA SATIŞI SERBEST, ÖN YARGILI BAKILMIYOR"

    H.T., uyuşturucu kullananların toplumda nasıl önyargıyla bakıldığını şu sözlerle anlattı: "Bu kişiler çöpçülük yapmaya razı. Ama toplumda bir ön yargı var. Uyuşturucuya bulaşmış kişiye kötü gözle bakılıyor. Bakın alkolde zararlı. Ama serbest. Alkol kullanan ön yargı ile bakılmıyor. Uyuşturucu kullanan 2 arkadaşımla bu ortamdan uzaklaşalım diye bir tatil beldesine gittik. İş aradığımız halde işveren olmadı. Bir arkadaşımın elinde 5 yaprak çizili dövme olduğu için iş verilmedi. Devlet bu konuda ‘Uyuşturucuya bulaşmış bir kişiyi işe almanız gerekir’ diye bir çalışma yapsa faydalı olacaktır."

    H.T., Eskişehir’de yapılan hırsızlığın büyük bölümünün ise uyuşturucu parası için yapıldığını anlattı. H.T. "Bakın kentimizde yapılan hırsızlığın büyük bölümü uyuşturucu parasını temin edebilmek için yapılıyor. Hiçbir hırsız zengin olmak için kentimizde bunu yapmıyor.” diye konuştu.

    REHBER EŞLİĞİNDE TOPLUMA KAZANDIRILMASINA KARAR VERDİ

    Mahkeme, raporlar doğrultusunda sanığın uyuşturucu kullandığının sabit olduğunu, fakat sanık hakkında ceza vermek yerine önce denetimli serbestlik tedbiri doğrultusunda bir yıl süreyle tedavi edilmesine, bu konuda bir sanığı rehberlik edecek bir rehber görevlendirilmesine, 3 ayda bir sanık hakkında tutulacak raporun mahkemeye bildirilmesine karar verdi. Ayrıca görevlendirilecek rehberin sanığa denetimle serbestlik kapsamında, uyuşturucu veya uyarıcı zararlarını anlatmasını, sorumluluk bilincinin gelişmesi için bilgilendirme ve yönlendirme yapması kararlaştırıldı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri