Devlet Tiyatroları’ndan Bir Necip Fazıl Eseri Daha

Türk tiyatrosunun saygınlığını dünyada artırmak üzere, son yıllarda yerli yazarların eserlerine sahnelerinde daha çok yer vermeye başlayan Devlet Tiyatroları, yeni bir Necip Fazıl eseriyle daha seyirci karşısına çıkıyor. İlk kez 1940...

Türk tiyatrosunun saygınlığını dünyada artırmak üzere, son yıllarda yerli yazarların eserlerine sahnelerinde daha çok yer vermeye başlayan Devlet Tiyatroları, yeni bir Necip Fazıl eseriyle daha seyirci karşısına çıkıyor. İlk kez 1940 yılında yayınlanmış ve bugüne kadar hiç sahnelenmemiş ‘Sabır Taşı’ adlı oyun aralık ayında seyircisiyle buluşuyor.

Türk tiyatrosunda mistisizmin önemli örneklerinden biri olan ve ‘Muradına Eren Kız’ ismiyle de anlatılagelen bu fantastik masal, aynı zamanda Devlet Tiyatroları'nda sahnelenecek üçüncü Necip Fazıl Kısakürek eseri olarak öne çıkıyor.

İLK NECİP FAZIL ESERİ 21 YIL ÖNCE SAHNELENDİ

Yaşar Kemal’den Orhan Kemal’e, Tarık Buğra’dan Tuncer Cücenoğlu’na, Murathan Mungan’dan Turgut Özakman’a, gelenekselden evrensele birçok yazarın onlarca eserini seyircisiyle buluşturan Devlet Tiyatroları, Necip Fazıl Kısakürek’i ilk kez 21 yıl önce sahnelerine taşıdı.

Yazarın ‘Bir Adam Yaratmak’ isimli eseri ile seyirci karşısına çıkan ve büyük beğeni toplayan Devlet Tiyatrolarında geçtiğimiz sezon sahnelenen ‘Para’ isimli oyun ise yine kapalı gişe oynadı.

Devlet Tiyatrolarında yeni bir Necip Fazıl eseri olarak sahneye çıkacak olan ve seyircinin merakla beklediği ‘Sabır Taşı’nı Aslı Artuk Şener, Özlem Gür, Ayla Alevok ve Eda Yılmaz Şener canlandıracak. Okuma provaları bugün başlayan oyunun rejisörü ise Servet Aybar.

MASALSI BİR ANLATIMLA OYUNDA DÜŞSEL BİR ATMOSFER YARATILIYOR

Seyircisini şiirsel ve masalsı anlatımıyla düşsel bir atmosfere çekecek olan ‘Sabır Taşı’ yazarının da değişiyle ‘ezel’deki mazi ve ‘ebed’deki istikbalde geçiyor.

Sabrın ve iyiliğin sembolü olan bir genç kızın başından geçenlerin anlatıldığı ‘Sabır Taşı’ oyununda, birçok zor ve kötü durumla karşı karşıya kalan genç kız sonuna kadar nefsini kontrol ediyor ve herşeye rağmen metanetini koruyor.

NECİP FAZIL’IN ESERİ GÜNÜMÜZ SEYİRCİSİNE HİTAP EDECEK

Sembolist tiyatro anlayışının izlerini taşıyan ‘Sabır Taşı’ sahnede günümüz seyircisine etkili bir biçimde hitap edecek. Bir genç kızın ölüyü bekleme sürecinde nefsiyle mücadelesinin ve sabrının hareket diliyle yansıtılacağı ‘Sabır Taşı’nda cinler oyunun başından sonuna kadar kızın kaderine eşlik eden kişiler olarak kullanılacak. Dekorundan kostümüne, aksesuarından ışığına büyük bir özenle hazırlanılan oyun seyircisine metafiziksel bir atmosfer içerisinde sunulacak. Sevgisi için nefsini unutan, dileklerini kaybetmeyi ve hatta yok olmayı seçenlerin yaşamlarından izler bulacağı ‘Sabır Taşı’ Ankara Devlet Tiyatrolarında Aralık ayı içerisinde seyirciyle buluşacak.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri