Devlet desteğiher alanda

Son zamanlarda artan KOSGEP, kalkınma ajansları, TÜBİTAK, Tarım Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve Avrupa Birliği (AB) destekleri ile girişimciler yeni iş kurmanın peşine düştü
Son zamanlarda artan KOSGEP, kalkınma ajansları, TÜBİTAK, Tarım Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve Avrupa Birliği (AB) destekleri ile girişimciler yeni iş kurmanın peşine düştü. Elinde iş fikri veya projesi olup maddi imkansızlıklar yüzünden iş kuramayanlar için büyük bir fırsat olan destekler sayesinde birçok kişi iş sahibi oluyor. Yapılan bu destekler, destekler için danışmanlık ve Araştırma Geliştirme (Ar-Ge) hizmetleri hakkında bilgilendirmelerde bulunan Iped Uluslar Arası Proje ve Eğitim Direktörlüğü Genel Müdürü Rahim Aladağ, devlet destekleri, kurumların ve Kobilerin kurum sözleşmelerine yönelik eğitimlerin gerekli olduğunu söyledi. Danışmanlık alanında yapılan faaliyetleri dile getiren Rahim Aladağ, “T.C. Kalkınma Bakanlığı projelerinden Ekonomi Bakanlığı projelerine, KOSGEB projelerinden IPARD projelerine, TÜBİTAK projelerinden TTGV projelerine, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı projelerinden AB projelerine, FP7 projelerinden İŞKUR projelerine kadar birçok alandan eğitim ve danışmanlık hizmetlerimiz var. Ayrıca Kobilere yönelik devlet destekleri eğitiminden uygulamalı proje yazma eğitimine, liderlik eğitiminden motivasyon eğitimine, pazarlama eğitiminden uygulamalı girişimcilik eğitimine, kamu mevzuatı eğitiminden stratejik planlama eğitimine, yöresel el sanatları eğitiminden diksiyon eğitimine, kar artırma yöntemleri eğitiminden satın alma teknikleri eğitimine, PCM eğitiminden CRM eğitimine, NLP eğitiminden ASP NET eğitimine, çevre mevzuatları eğitiminden atık yönetimi eğitimine, CV hazırlama teknikleri eğitiminden inovasyon eğitimine kadar pek çok konuda 50 nin üzerinde eğitim veriyoruz. Eğitimlerimizi veren 50’nin üzerinde akademisyen ile de anlaşmamız var.” dedi.
YÜZDE 70 ORANINDA DESTEK VERİLİYOR
Devlet desteklerinin ciddi rakamlara ulaştığını vurgulayan Aladağ, “Eskisi gibi devlet para dağıtıyormuş gidiyim alıyım mantığı artık geçerli değil. Devletin istediği, projeni hazırlayacaksın, hazırlıklarını yapacaksın devlete ben hazırım diyeceksin. Projen onaylanır ise devlet senin masrafını yüzde 70’e kadar karşılıyor. Bu desteklerin tamamı hibe ediliyor geri ödemesi yok. Verilen para yetmez diyenler devletten yüksek miktarda faizsiz kredi alabiliyor” diye konuştu. Bu desteklerden en fazla payın Ar-Ge’nin olduğunu söyleyen Aladağ, “Ar-Ge bu desteklerin en büyük etmenidir. Ar-Ge ile destek alma oranı artıyor. Büyük firmalar bunları biliyor ve yapıyor fakat küçük firmalar bunu yapmıyor. Küçük firmaların bu desteklerden faydalanması lazım” ifadelerini kullandı.
AVRUPA BİRLİĞİNE VERDİĞİMİZ PARANIN YARISINI ALAMIYORUZ
AB’nin durduk yere destek yapmadığını ifade eden Rahim Aladağ, AB’nin kasasına üye ülkelerin, aday ülkelerin ve aday adayı ülkelerin verdikleri paraların birikerek o kasadan destek verdiğini söyledi. Aladağ, “Bizim insanımız AB projelerinde risk almadan korkuyor. Risk alıp AB desteklerinden de yararlanmak lazım. Türkiye’deki destek formları Türkçe olduğu için insanlar rahatça destek için başvuruyor. AB destek formları İngilizce olduğu için insanlar doldurmaktan korkuyor. Ar-Ge projeleri ile AB’nin kasasından destek alan ülkeler var. Danışman hizmeti ile hazırlanmış projeler ile bizim insanımızda destek almaktan kaçınmasın. AB bize öylesine vermiyor bu parayı bizim paramızı bize geri veriyor” diye konuştu. Konya’da desteklere olan ilginin fazla olduğunu söyleyen Aladağ, “Destek almak için birçok insanımız başvurdu ve desteğini aldı. Konya’da hizmet veren Mevlana Kalkınma Ajansı birçok fikir ve proje sahibi kişiye bu noktada destek verdi” diye konuştu.
PROJELER UZMAN KİŞİLERCE HAZIRLANSIN
Destek projeleri ve formlarının uzman kişilerce hazırlanmasının daha sağlıklı olacağını söyleyen Aladağ, “Vatandaş tornacılık işiyle uğraşıyor. İşini bırakıp form doldurmaya ve proje hazırlamaya çalışıyor. Bilinçsizce yazıldığı için projesi onaylanmıyor. Vatandaşlarımız projelerini danışmanlık uzmanları ve Ar-Ge uzmanlarına hazırlatsın. Bin lira vermemek için projeyi hazırlatmıyorlar. Bu sefer kendileri binlerce lira zarara giriyorlar. Konya bu yönden diğer illere göre geri kalmıştır” dedi.
 
İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri