Selçuk Üniversitesi (SÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Durmuş ve Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik tarafından gerçekleştirilen çalışmalar sonunda Türkiye’de ilk kez deve kuşunun yumurta kabuğu ve zarından ağız sağlığı ve diş çürüklerinin tedavisinde kullanılabilen doğal jel üretildi. 10 yılı aşkın süren bir çalışmanın ürünü olan jel için patent başvurusu yapılırken, tamamen doğal ürünlerden elde edilen jelin yapılan deneysel çalışmalarda ağız sağlığı ve çürük tedavisinde etkili olduğu, herhangi bir yan etkisinin de görülmediği belirlendi.
Son yıllarda tüm Dünya’da yüksek oranda görülmeye başlanan diş çürükleri ve buna bağlı diş kayıplarının toplum sağlığı için ciddi tehlike oluşturması nedeniyle yaklaşık 10 yıl önce bir çalışma başlattıklarını belirten Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Durmuş, “Çalışmalarımız sonunda deve kuşu yumurtası ve zarında bulunan partiküllerden elde ettiğimiz ve temamen doğal yöntemlerle oluşturduğumuz jelin ağız sağlığı ve başlangıç halindeki diş çürüklerinin tedavisinde olumlu sonuçlar verdiğini tespit ettik. Ayrıca, ağız kokusunun giderilmesinde, diş eti iltihaplarının engellenmesinde, ağız içi yaraların tedavisinde, diş ve diş eti hassasiyetlerinin giderilmesi konusunda önemli faydalar sağladığını belirledik” dedi.
KULLANIMI HEM KOLAY, HEM EKONOMİK
Günümüzde ağız sağlığının öneminin giderek arttığını belirten Prof. Dr. Durmuş, ”Ağız bakımında kullanılan diş macunları, ağız gargaraları ve diş ipleri gibi ürünlere ilaveten Türkiye’de ilk kez katkı maddesiz bir jel üretilmiş oldu. Diş fırçası ile de kullanılabilen jelin fazla kullanılması ya da yutulması durumunda hiçbir yan etkisinin olmadığını tespit ettik. Üstelik 3 yaş altı çocuklarda da rahatlıkla kullanılabilen jelin, ülkemiz koşullarında üretilmesi ve piyasaya sürülmesi son derece kolay. Jelin seri üretime geçilmesi ile piyasadaki diş macunları ve benzeri tüm ürünlerden daha ekonomik olmasına kesin gözüyle bakıyoruz” şeklinde konuştu.
Geliştirilen doğal ürünün susuz ortamda dahi gün içerisinde rahatlıkla dişlere sürülmek kaydıyla kullanılabileceğini söyleyen Durmuş, “Diş jeli diğer diş ürünlerinin aksine günün her saatinde kullanılabileceği ve kişinin kolaylıkla yanında taşıyabileceği bir ürün. Özellikle yemeklerden önce kullanıldığında dişler üzerine ince bir film tabakası oluşturarak ağız bölgesinde oluşan asidik ortamın dişlere zarar vermesini engellemede oldukça yararlı olacaktır. Yatmadan yaklaşık bir saat öncesinde ağız bakımı için kullanılan ürünlerden sonra uygulandığında başlangıç halindeki çürüklerin tedavisini ve diş etlerindeki enflamasyonların giderilmesinde faydalı olacaktır” diye konuştu.
KALSİYUM AÇISINDAN ÇOK ZENGİN
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik ise “Yaptığımız araştırma ve deneylerde deve kuşu yumurtasının kabuğu ve zarının greft (kemik tozu) ve membran (örtü malzemesi) oluşturulmasında çok uygun olduğunu tespit ettik. Üstelik deve kuşu yumurtası, istenen büyüklükte parçacıkların elde edilmesine imkan sağlayacak kalınlığa ve sertliğe sahip. Böylece bir deve kuşu yumurtasından oldukça fazla ürün çıkartabiliriyoruz. Ayrıca deve kuşu yumurtası diğer tüm yumurtalardan daha fazla kalsiyuma sahip. Bu nedenle çalışmamızı deve kuşu yumurtasına yoğunlaştırdık” dedi.
Devekuşu yumurtasından ağız jeli
Türkiyede ilk kez deve kuşunun yumurta kabuğu ve zarından ağız sağlığı ve diş çürüklerinin tedavisinde kullanılabilen doğal jel üretildi