Destici: 'Yaptım Oldu' Mantığının En Büyük Bedelini Öğretmenlerimiz Ödeyecektir

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, dershane meselesinin çok sayıda öğretmeni yakından ilgilendirdiğini belirterek, "Eğer dershaneler kapatılırsa işsizler ordusuna en az 50 bin öğretmen daha dahil olacaktır.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, dershane meselesinin çok sayıda öğretmeni yakından ilgilendirdiğini belirterek, "Eğer dershaneler kapatılırsa işsizler ordusuna en az 50 bin öğretmen daha dahil olacaktır. Sonuçlarını kestiremediğiniz ve ‘yaptım oldu’ mantığıyla hayata geçirmeyi düşündüğünüz değişikliğin en büyük bedelini yine öğretmenlerimiz ödeyecektir." dedi.

Destici, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, öğretmenlerin sıkıntılarına dikkat çekti. Bu günün lafla değil, problemler çözülerek kutlanması gerektiğini söyledi. Öğretmenlerin toplum içindeki yerinin ve değerinin belirtildiği, sıkıntılarının dillendirildiği, saygınlıkları ve katkılarının anlatıldığı bir Öğretmenler Günü’nün gerçekten yaşanmasını ve eğitim camiasına yaşatılmasını istediklerini ifade ederek, “Maalesef 24 Kasım'lar, daha önceki 24 Kasım’larda tekrarlanan ritüel ve basmakalıp bilindik laflardan öteye gidilemeyen bir gün olmaktan hâlâ çıkarılamamıştır. Bugüne dek eskisiyle yenisiyle işbaşına gelen ve ülkenin eğitim öğretimini idare eden tüm iktidarlar, 24 Kasım’ları bir muhasebe günü ve hedeflerin gözden geçirildiği bir günden çok, içi boş hamasi söylem ve nutuklarla geçiştirmişlerdir.” diye konuştu. Her gelen iktidar partisi gibi AK Parti hükümetinin de Türkiye’ye eğitim öğretimde çağ atlattığı iddia ettiğini kaydeden Genel Başkan Destici, bunun gerçek hayatta karşılığının olmadığını savundu: “OECD ülkeleri, dünyanın en gelişmiş ülkeleridir. Ülkelerin gelişmesinde ve kalkınmasında nitelikli insan sermayesinin önemi gözönüne alındığında, Türkiye’nin en az OECD ülkeleri ortalaması düzeyinde öğrenci başına eğitim harcaması yapması ve eğitim camiasının daha nitelikli hale getirilmesi gerçeği ortaya çıkmaktadır. Lakin Türkiye, eğitime genel bütçeden ayırdığı pay bakımından OECD ülkeleri arasında hâlâ gerilerde yer almaktadır.”

Kamu-Sen ve Eğitim-Sen verilerine göre öğretmenlerin yüzde 89,2'sinin borç sarmalı içinde olduğunu öne süren Mustafa Destici, kredi kartı olanların yüzde 42,2'sinin aylık borcunun tamamını düzenli olarak ödeyemediğini, yüzde 82,9'unun son 11 yıl içinde banka kredisi çektiğini kaydetti. Başka bir araştırmaya göre ise eğitim camiasının 96,5'inin toplumda itibar kaybettiğini, yüzde 86’sının elektrik, su ve yakıt giderini azaltmak için tasarruf yaptığını, yüzde 66’sının da tükenmişlik sendromu yaşadığını aktardı. Atanamayan öğretmenler meselesine de değinerek, “Yaklaşık 350 bin öğretmen atama bekliyor. 70 bin ücretli öğretmen, adeta mevsimlik işçi gibi çalışıyor. En fazla kazanabildikleri para, kadrolu bir öğretmenin kazanabildiğinin sadece üçte biri. Yüzde 59'u, iş güvencelerinin ellerinden alınacağına dair endişe taşıyor.” ifadelerini kullandı.

Mesajında dershane tartışmalarına da değinen BBP Genel Başkanı, şunları kaydetti: “Tüm bu sorunların yanında her şey güllük gülistanlık gibiymiş gibi, yahut eğitim alanında başka ve öncelikli sorunlar yokmuş gibi, ‘Dershaneler kapatılmalı mı, kapatılmamalı mı?’ tartışması, iktidar partisi tarafından ısrarla sürdürülmektedir. Türkiye'de gündemi uzun zamandır meşgul eden bu sorunun yanıtı, çok sayıda öğretmeni de yakından ilgilendiriyor. Herkesin malumudur ki dershaneler, 90'lı yılların başından itibaren sürekli artan işsiz öğretmenler sebebiyle artık bir kazanç kapısı değil, öğretmenler için de zorunlu bir iş kapısı olmuştur. Eğer dershaneler kapatılırsa işsizler ordusuna en az 50 bin öğretmen daha dahil olacaktır. Tamam, Türkiye dershanelere ihtiyaç duyulmayan bir eğitim sistemine geçsin, lakin altyapısını hazırlamadığınız, sonuçlarını kestiremediğiniz ve ‘yaptım oldu’ mantığıyla hayata geçirmeyi düşündüğünüz değişikliğin en büyük bedelini yine öğretmenlerimiz ödeyecektir.” CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri