Destici: Başbakan Dershaneleri Niye Kapatmak İstediğini Millete İzah Edemedi

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dün akşam ki konuşmasında dershaneleri niye kapatacağını millete hala izah edemediğini söyledi.

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dün akşam ki konuşmasında dershaneleri niye kapatacağını millete hala izah edemediğini söyledi. Destici, dershaneleri kapatma konusunun ‘dershane meselesi’ olmadığına vurgu yaparak “Milli Eğitim Bakanı ve Başbakan’ı da dinledim. Dershaneleri niye kapattıklarını millete bir türlü izah edemiyorlar. Aslında dershane meselesi değil, başka bir şey gözüküyor. Eğer siz iyi izah etmezseniz bu başka bir şey gibi okunuyor ve anlaşılıyor.” dedi. Destici, Başbakan'ın özel okul açmak isteyenlerin teşvik edileceğini açıklamasına rağmen, özel okul açmak isteyenlerden il müdürlüklerinin 400 bin lira para istediğini de iddia etti.

BBP Genel Başkanı Destici, bir dizi temaslarda bulunmak için partisinin Konya teşkilatını ziyaret etti. Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Destici, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın dershaneleri neden kapatacaklarını millete hala açıklayamadıklarını dile getirdi. Başbakan Erdoğan’ın dünkü açıklamalarını dinlediğini söyleyen Destici şunları söyledi: “Dershaneleri niye kapattıklarını millete bir türlü izah edemiyorlar. Yani açıkça niye kapatıyorsunuz? Hani Gezi olaylarında bir söz vardı: ‘Can cağızım sen hala anlamadın mı, işin aslı gezi değil, başka bir şey’ diye. Burada da böyle bir şey var. Bu aslında dershane meselesi değil, başka bir şey gözüküyor. Eğer siz iyi izah etmezseniz bu başka bir şey gibi okunuyor ve anlaşılıyor. Yani siz pavyonları, barları açık tutacaksınız, okul önlerinde esrar satanlarla baş edemeyeceksiniz, alkolcülerle baş edemeyeceksiniz, Kıbrıs’ı kumarhaneye çevireceksiniz, dershaneleri kapatacaksınız… Şimdi bize bunu kimse izah edemez. ‘Niye kapatıyorsun kardeşim derdin ne?’ diye biz de sorarız. Bir taraftan serbest piyasa ekonomisini savunacaksın, bir taraftan özgürlük diyeceksin, herkes çocuğunu istediği okula gönderebilir diyeceksin, öbür taraftan da ‘Ben dershaneyi kapatıyorum’ diyeceksin.”

Okullarla dershaneleri birbirlerinin alternatifiymiş gibi göstermenin bir eğitimcinin yapacağı iş olmadığını aktaran BBP Genel Başkanı, eğitimi bilen hiç kimsenin bu kıyaslamayı yapmayacağını söyleyerek, “Çünkü dershaneler eğitim ve öğretimdeki bazı eksiklikleri ve açıkları tamamlamak üzere oluşturulmuş kurumlardır ve bu eksiği hisseden veliler arzu ederlerse tamamen kendi isteğiyle çocuklarını istedikleri dershaneye yazdırarak bir takviye aldırıyorlar.” dedi.

'DERSHANELER MİLLİ ŞUUR VE AHLAKİ TERBİYE DE VERİYOR'

Bazı dershanelerin öğretimin yanı sıra çocuklara milli şuur, ahlak ve milli terbiye de verdiğini ifade eden Destici, konuşmasına şöyle devam etti : “Biz bunların okullarımızda tam olarak verildiğini iddia edebilir miyiz? Sizin sisteminiz bu kadar güzelse her 100 lise öğrencimizden 45’i sigara, 32’si alkol, 9’u uyuşturucu bağımlısı haline gelmiş? Ya da başkent Ankara’nın göbeğinde bile veli evinin yanındaki okula çocuğunu göndermeyip de Ankara’nın öbür ucundaki okula 2 bin lira yıllık servis ücreti ödeyerek gönderiyorsa bu velinin tercihi midir? Demek ki sen okulları aynı kalite ve seviyeye getirememişsin, aynı başarıyı yakalatamamışsın. Bu velinin problemi değil ki. Bu senin ortaya çıkardığın problem. 11 yıldır da sen yönetiyorsun. Sadece okullara akıllı tahta, çocuklara bilgisayar vererek, derslik yaparak bu işi çözdüğünü sanıyorsun ve yanılıyorsun. İyi öğretmen yetiştireceksin, iyi bir eğitim müfredatı ortaya koyacaksın. Bütün okulları aynı seviyeye getirirsen zaten hiçbir veli götürüp de çocuğunu dershaneye vermez. İhtiyaç hissetmiyorsa niye versin ki?”

'OLAN FAKİR VE ORTA KESİME OLACAK'

Başbakan Erdoğan’ın ‘Dershaneyi kapatıyorum’ demekle dershanelerin kapanmayacağını öne süren BBP Genel Başkanı Destici, dershanelerin kapatılsa bile velilerin çocuklarına özel ders aldıracaklarını söyledi. Destici “Olan orta düzey ve fakir çocuklarına olur. Çünkü dershanedeki bir saatlik dersin maliyeti 3 ila 5 lira arasında değişir. Ama özel dersin maliyeti 50 liradan başlar 300 liraya kadar gider.” dedi.

'AK PARTİLİLER ÇOCUKLARINI HANGİ OKULA VE DERSHANEYE GÖNDERDİĞİNİ AÇIKLASIN'

AK Partili bazı üst düzey yöneticilerin çocuklarını hangi okullara ve dershanelere gönderdiklerini açıklamasını isteyen Destici, şunları söyledi: “Dershaneler bu kadar faydasızsa ya da Türkiye’deki okullar aynı kaliteyi yakalamışsa hükümet o zaman açıklasın bakalım. AK Partili üst düzey yöneticiler ve bakanların çocukları hangi okula hangi dershaneye gidiyor? Bir açıklasın bakalım. Millet de bilsin, çocuklarını evlerinin yanındaki okullara mı gönderiyorlar yoksa özel okula mı gönderiyorlar, ya da daha uzaktaki iyi olduğunu düşündükleri devlet okuluna mı gönderiyorlar? Hem de kanuna uygun olmamasına rağmen araya bir takım adamlar koyarak.”

'BAŞBAKAN İNADINDAN VAZGEÇMELİ'

Başbakan Erdoğan’a inadından vazgeçmesi çağrısında bulunan BBP Genel Başkanı Destici, konuşmasına şöyle devam etti: “Şimdi sen sistemi düzeltmeden bunlar olmaz. Onun için biz burada Sayın Başbakan Erdoğan’a tavsiyemiz bu inadından vazgeçmesidir. Milletin ve ülkenin huzura ihtiyacı vardır, birliğe, beraberliğe ihtiyacı vardır. Sayın Başbakan da bunu sağlamakla görevlidir. Şimdi yapılması gereken şudur: Bütün Türkiye’deki okullar aynı seviyeye getirilmeden, aynı kaliteyi yakalamadan bu dershaneleri kapatmak doğru değildir. Çocuklarımıza hem eğitim hem öğretim yönünden eksikliklerini tamamlayan dershaneler eğitime devam etmelidir.”

'MİLLİ EĞİTİM ÖZEL OKULLARDAN HARAÇ ALIYOR, BELGELEYEBİLİRİM'

Destici, özel okul yaptırmak isteyenlerden Milli Eğitim Müdürlükleri’nin rayiç bedel adı altında haraç aldıklarını iddia ederek şunları söyledi: “Başbakan diyor ki ‘Dershaneler okullara dönüşsün, biz de destekleyelim’ Benim yakinen bildiğim arkadaşlarım var, bana geldikleri için biliyorum. Bir ilimizde arkadaşımız özel okul yapmak istiyor. Arsa da kendisinin ve arazi de okul arazisi. ‘Teşvik ediyoruz’ diyorlar ya bunlar. İl Milli Eğitim Müdürlüğü bir rayiç bedel belirliyor ve “Sen buraya okul yapacaksan Milli Eğitim Müdürlüğü’ne 400 bin TL para yatıracaksın” diyor. Hani sen destek veriyordun? Tam tersine okul yaptırmak isteyenler bir de haraç alıyorlar. Ben bunu evrakıyla koyarım Sayın Başbakanın önüne. Neredeymiş destek, kime destek veriyorlar? Tam tersine okul yapmak isteyenlerden bağış adı altında haraç alıyorlar. Ve bu da keyfi, istediklerine istedikleri rakamı belirliyorlar. Onun için bundan vazgeçilmeli. Mevcut özel okulları destekle sen o zaman. Bırak yapsın adam, önünü aç.” CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri