Desteği engellemeyin

Çitçi kuraklık nedeniyle zor zamanlar yaşarken bir darbe de devletten geldi. Bakanlar Kurulu Kararı ile çiftçi elektrik borcunu ödemeden devlet desteklerinden faydalanamayacak. Rıfat Kavuneker, “Çiftçinin desteğine ipotek koymayın” dedi

Geçtiğimiz günlerde Bakanlar Kurulu’nda alınan kararla tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçilere destekleme ödemeleri verilmeyecek. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeye göre tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçilere, bu borçları ödeninceye kadar yıl içinde yapılması gereken tarımsal destekleme ödemeleri verilmeyecek. Kuraklık yüzünden zor günler geçiren çiftçiye bir darbe de Hükümetten geldi. Karar kapsamındaki bankacılık işlemlerini ise Ziraat Bankası gerçekleştirecek. Bu kararla birlikte hükümet özelleştirdiği elektrik dağıtım şirketlerin tahsildarlığını da devlet eliyle yapacak. Konya'da çok sayıda çiftçinin MEDAŞ'a borcu bulunuyor. Hükümet aldığı son kararla çiftçiden yana değil elektrik dağıtım şirketlerinden yana oldu. Hükümetin bu kararı çiftçiye değil elektrik dağıtım şirketlerine arayacak. Kaybeden yine Türk tarımı ve Türk çiftçisi olacak.

SADECE MEDAŞ’A BORÇ YOK

Karatay Ziraat odası Başkanı Rıfat Kavuneker çiftçinin zor durumda olduğunu ve elektrik borcunu ödeyecek halinin kalmadığını belirterek, “Bu yıl yüzde 80’e yakın kuraklık yaşanıyor. Bu durumda elektrik borcu olan çiftçilerimizin destekleme alamayacağı ifa ediliyor. Biz böyle bir durumda traktörlerimizin anahtarlarını MEDAŞ’a teslim etmemiz lazım. Alın traktörleri, asgari ücretle çalışalım” dedi. Çiftçinin sabit ve düzenli bir gelirinin olmadığını söyleyen Kavuneker, konuşmasına şöyle devam etti: “4-5 yıldır bir kuraklık var. Bir geçen sene rahat etti çiftçi. Bu sene de zor geçiyor kuraklık çok fazla. Son 20 senenin en kurak yılı deniliyor. Bu şartlarda çiftçi mahsul alamayacak, elektrik borcunu nasıl ödesin? Çiftçinin sadece elektrik borcu yok. Pek çok petrole de borcu var.”

FAİZSİZ YAPILANDIRMA ŞART

Devletin çiftçiyi gözetmesi gerektiğinin altını çizen Kavuneker, şöyle konuştu: “Çiftçinin elektrik borçlarının faizsiz bir şekilde yapılandırılması lazım. Faizlerin silinmesi lazım. Daha önce de yapılandırma yapılmıştı fakat kuraklık var. Bu çiftçinin elinde olan bir şey değil. Yapılandırma yapılırken de çiftçinin bu sene ödeme yapamayacağı dikkate alınmalıdır. Çiftçinin ödeme yapamayacağını herkes biliyor. İnanmıyorsanız Tarım il-ilçe müdürlükleri gelsinler çiftçinin haline baksınlar. Yetkililerden talebimiz çiftçinin desteğine ipotek koymasınlar.”

Çiftçiler de alınan karardan memnun değil. Karar alıcıların çiftçinin, halkın durumunu gözetmediğini belirten İsmail Özdemir isimli çiftçi, “Biz her bene bunun sıkıntısını çekiyoruz. Şu an çiftçi zaten desteklemelerle ayakta duruyor. Bazıları çiftçi desteklere güveniyor gibi sözler söylüyor, çalışmıyormuşuz gibi davranılıyor. Uzu bir süredir kuraklık sıkıntısı çekiyoruz. Rahmet inmezse biz ne yapalım? Böyle olduğu için herkes köyden kaçıyor. Çiftçilik yapmak istemiyor. O zaman bırakalım, üretmeyelim ürünler dışarıdan gelsin. Çiftçi kuraklık nedeniyle desteklenmelidir. Bu sene çiftçinin elektrik borcu ödeyecek hali kalmadı” şeklinde konuştu.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri