Desam: 'Bonzai'li Bir Eğitim Sistemimiz Var

Demokrasi ve Eğitim Stratejik Araştırmalar Merkezi (DESAM) Başkanı Gürkan Avcı, ezberleyen ama gerçekleri öğretmeyen, bizi parça parça bölge bölge bölen 'Bonzai’li bir eğitim sistemimiz olduğunu söyledi.    DESAM Genel...

Demokrasi ve Eğitim Stratejik Araştırmalar Merkezi (DESAM) Başkanı Gürkan Avcı, ezberleyen ama gerçekleri öğretmeyen, bizi parça parça bölge bölge bölen 'Bonzai’li bir eğitim sistemimiz olduğunu söyledi.

    DESAM Genel Merkezi'nde 'Türk eğitim sistemindeki sorunlar' başlıklı etkinlikte konuşan Gürkan Avcı, mevcut eğitim sisteminde soru sormayı bilmeyen çocukların yetiştiğine dikkat çekerek "Bizim eğitim sistemimizde soru sormak, hesap sormak, eleştirmek, sorgulamak çok tehlikeli ve yasak. Son 150 yıldır ne yapıyoruz, başımıza gelenler kimler yüzünden geldi, dostumuz ve düşmanlarımız aslında kimdir, bize neler oldu? Tarih kitaplarımıza bakın tam bir yalan rüzgârı. Ezberleyen ama gerçekleri öğretmeyen, bizi parça parça bölge bölge bölen 'Bonzai’li bir eğitim sistemimiz var. Ortak bir sorunumuza karşı bile olsa asla ortak bir paydada buluşamıyoruz. Günü bir türlü yakalayamıyoruz." dedi.

    "EĞİTİM SİSTEMİ BASKI VE KURALLARLA DOLU"

    Büyük, müreffeh, çağdaş, saygın, demokrasinin ve insana değerin merkezi olmuş bir Türkiye’nin eğitim sisteminin; bir dokunuşuyla çocuk ve gençlerini titretip aklını başına getiren bir muhteva ve öze sahip olması gerektiğine vurgu yapan Avcı, şöyle devam etti: "Çocuk ve gençlerimizi baskı, kural, ezber ve sınav stresinden boğulmaktan kurtarıp kendisiyle ve hayatla tanıştıran bir eğitim sistemi olmalıdır. Eğitim sisteminin tüm sorunlarla ilişkili olan en önemli problemlerinden birisi de toplumu bilimsel anlayıştan uzaklaştırması, eğitimi salt diploma olarak algılatması ve etik değerleri kazandıramayan bir eğitim süreciyle muhatap kılmasıdır. İnsanlığın yüksek, derin ve üstün değerleriyle, kendi kültür, erdem ve inançlarıyla ilişkili bilimsel ve özgün bir eğitim sistemine ihtiyacımız var. Medeniyetimizin yaratıcı kimliğine, kültür ve siyasetine yönelerek gençliğini bilime, teknolojiye, en yüksek değerlere ulaştıracak çağdaş bir eğitim sistemine ihtiyacımız var. Türkiye ancak böylesi bir eğitim sistemiyle 2023, 2053, 2071 gibi büyük hedef ve ideallere ulaşabilir."

    "ÖĞRETMENLER OLMADAN ASLA"

    DESAM Başkanı Gürkan Avcı, Türkiye küresel marka bir eğitim sistemiyle dünya devletine dönüşebileceğine dikkat çekerek, kendi tanımını değiştiren Türkiye’nin, dünyanın ona son iki asırdır layık gördüğü rolü de nitelikli, özgürlükçü, çağdaş, bilimsel ve demokratik bir eğitim sistemiyle tuzla buz edebileceğini söyledi.

    Avcı şunları dedi: "İşte böylesi bir eğitim sistemiyle Türkiye ‘işgal, dezenformasyon, dejenerasyon, siyasi ve kültürel kölelikle boğuşan dost ve akraba ülkeler içinde bir umut ışığı olacaktır. Ancak Türkiye bunu nitelikli, donanımlı ve birikimli öğretmenlerle başarabilir. Gelişen teknoloji öğretmene olan ihtiyacı daha fazla artırmaktadır. Sınıfların bilgisayarlarla, internetle, akıllı tahtalarla donatıldığı zaman öğretmenin öneminin azaldığı inancının yanlış olduğu ortaya çıkmıştır. Öte yandan eğitim sisteminde yapılan hiçbir reform öğretmenlerin samimi desteği olmadan başarıya ulaşamaz. Bu nedenle öğretmen yetiştirme politikasından tutun atama, terfi ve görevde yükselme dahil öğretmenlik mesleğinin onurlandırılmasına kadar ve tüm eğitim çalışanlarının ekonomik, özlük, demokratik ve mesleki hakların en muasır ülkenin seviyesine çıkarılması olmak üzere öğretmenliğin tekrar seçkin bir meslek haline getirilmesi gerekiyor." CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri