Derviş hücreleri aslına kavuşuyor

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün, Mevlana Müzesi’nde esaslı bir restorasyon çalışması yürüttüğü belirtilerek, Derviş Hücreleri’nin 16. yüzyıldaki orijinal haline dönüştürüleceği ifade edildi

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çıpan, müdür yardımcıları ve müze müdürlerinin katılımıyla Selçuk Otel’de düzenlediği basın toplantısında, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmaları gazeteci ve köşe yazarlarına anlattı.

EMİTT FUARI VE ULUSLARARASI ETKİNLİKLER TANITIM İÇİN ÖNEMLİ
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak geçen yılı başarılı bir şekilde tamamladıklarına işaret eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Çıpan, uluslararası etkinliklerin şehirlerin tanıtımı açısından önemine dikkat çekerek, Konya’nın 4 uluslararası etkinliği sürdürdüğünü anımsattı. Çıpan, ayrıca 6 yıldan bu yana EMİTT Fuarına nitelikli bir şekilde katıldıklarını da aktararak, Konya’nın tanıtımı açısından büyük mesafe alındığını belirtti. Bu yıl EMITT Fuarında Akşehir’in Nasrettin Hoca ile temsil edildiğini hatırlatan Çıpan, gelecek yıllarda farklı ilçeleri de EMITT Fuarına dahil edeceklerini söyledi.
TURİZM KONUSUNDA ATAĞA GEÇİLECEK
Konya’nın turizm potansiyelini geliştirmek için geçtiğimiz yıl Antalya’da sektör temsilcileriyle yapılan toplantıya atıfta bulunan Mustafa Çıpan, bu yıl da aynı toplantıları İstanbul, Ankara ve İzmir’de yapacaklarını açıkladı. Çıpan, ayrıca Konya’nın turizm temsilcilerinin yurt dışında temaslarda bulunacaklarını, bu ülkelerden Konya’ya turizm temsilcilerinin getirileceğini ve şehre gelen turist sayısını artıracaklarını söyledi.
KUBAD-ABAD’IN RESTORASYONU İÇİN İHALEYE ÇIKILACAK
Mustafa Çıpan, konuşmasının devamında Mevlana, Karatay, İnce Minare, Atatürk, Etnografya, Arkeoloji, Sırçalı ve Çatalhöyük Müzeleri’nin ziyaretçi istatistikleriyle ilgili verileri de açıkladı. 2009’da müzeleri 353 bin 223’ü yabancı, bir milyon 338 bin 113’ü yerli olmak üzere toplam bir milyon 691 bin 346 kişinin ziyaret ettiğini söyledi. Kubad-Abad Sarayı’nın Selçuklu’dan günümüze ulaşan eşsiz nitelikte bir yapı olduğunu da dile getiren Çıpan, dönemin mimari özelliklerini yansıtan bu tek eseri korumak için çalışma başlattıklarını, bir ay içinde ihaleye çıkılacağını, bilim kurulunun onayının ardından restorasyona başlanacağı bilgisini verdi.
MEVLANA’DAKİ RESTORASYON KAPSAMLI DEVAM EDİYOR
Mevlana Müzesi’nde geçen yıl içerisinde başlatılan restorasyon çalışmalarının son durumu hakkında da bilgi veren İl Kültür ve Turizm Müdürü Çıpan, restorasyon çalışmalarının tamamlanma süresinin geciktiğini, ancak çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini dile getirdi. Çıpan, gecikmenin nedenini de şu sözlerle açıkladı; “Esaslı bir restorasyon çalışması gerçekleştirilirken, gelişen şartlar nedeniyle yeni bir tadilat projesine ihtiyaç duyulmuş, bu sebeple restorasyon faaliyetleri bir müddet gecikmiştir. Sonuç olarak; restorasyon projesi doğrultusunda çalışmaları devam eden Derviş Hücreleri, orijinal durumuna dönüştürülerek bağımsız birer oda haline getirilecektir. Onarım çalışmalarından sonra teşhir tanzim çalışmalarına başlanacaktır.”
MÜZENİN GİRİŞ ÇIKIŞLARI DEĞİŞTİRİLECEK
Mevlana Müzesi’ne giriş-çıkışlarda da değişiklik yapacaklarını duyuran Çıpan, “Mevcut giriş turnikeleri kaldırılarak açık sema alanı yanındaki duvardan ziyaretçilerin daha rahat giriş yapabilecekleri turnikeler yerleştirilecektir. Böylece ön avludaki yoğunluk azaltılacak, bilgilendirme faaliyetleri bu alanda yapılmak suretiyle Gülbahçesi’nin daha etkin kullanımı sağlanacak, çıkış doğu kapısından verilecektir. Ayrıca Gülbahçesi ile Mevlâna Müzesi’ni ayıran ara duvar kaldırılarak ziyaretçi girişi ve akışı kolaylaştırılacaktır” ifadelerini kullandı.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri