Dersim, siyasete malzeme yapılmamalı

Konya İnanç Özgürlükleri Platformunun başörtüsüne ve temel insan haklarına özgürlük için yaptığı mücadelede 220. hafta geride kaldı.

Konya İnanç Özgürlükleri Platformu’nun başörtüsüne ve temel insan haklarına özgürlük için yaptığı mücadelede 220. hafta geride kaldı. Platformun bu haftaki basın açıklamasını yapan platform üyesi Bayram Vanlı, tüm İslam aleminin Hicri yılbaşını tebrik ederek, Dersim olaylarına değindi. Tarihin ve olayların akışının güç ve iktidar sahiplerince kendi mecrasından çıkarıldığını, birilerinin anlayışına hizmet eder hale büründüğünü söyleyen Bayram Vanlı, “Hicri yılbaşını idrak ettiğimiz şu günlerde Dersim katliamının da konuşuluyor olması, dikte edilen tarihin dayatmacı ve zorba yönüne bir defa daha dikkat çektirmiştir. Tarihinden kopartılmak istenen bir milletin yeni bir takvim getirilerek önceki ile bağları koparılmıştır. Bu sayede hayatın dışına itilen din, tarihiyle bağlarından da kopartılmıştır. Yeryüzünün yaratıldığı ilk günden bu yana, insanlar için takvim kılınmış olan ay esaslı takvim anlayışı yasaklanmış, yerine batından, batıl olandan, güneş esaslı bir takvim getirilmiştir. Müslümanlar açısından üzerine hukuk inşa ettikleri, kulluklarını kendisi ile ifa ettikleri takvim yasaklanmış, Allah katında hiçbir kıymeti olmayan bir takvim getirilmiştir” dedi.

Başbakan’ın Dersim’le ilgili özür dilediğini ve CHP’nin de özür dilemesini talep ettiğini hatırlatan Bayram Vanlı, Dersim gibi önemli bir olayın günlük siyasete malzeme yapılmadan konuşulması gerektiğini ifade etti. Tarihin belirli bir döneminde işlenen suçların, tek bir partiye mâl edilmesini doğru bulmayıp, işlenen bu suçların, dayatmacı bir ideolojinin sorunu olduğunu söyleyen Vanlı, “Bu ideoloji ile hesaplaşmadan yapılacak bir özür, havada kalacak bir özürdür. Facianın sebeplerini konuşmak ve bu sebepleri ortadan kaldırmak özürden daha önemlidir. Bu tartışmalar başlamışken mesele Dersim’le sınırlı kalmamalı, İstiklal Mahkemeleri, takrir-i sükun kanunları gibi olaylar da konuşulmalı, hakikat bütün gerçekliği ile ortaya konulmalıdır. Katliamlar, haksız yere yapılan idamlar, sürgünler ve diğer cezalar belirlenip, suçluları yargılanmalı, mazlumlara iade-i itibar yapılmalı, verilmiş zararlar devlet tarafından tazmin edilmelidir” diye konuştu.

RASİM ATALAY

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri