Dershanelerin özel okula dönüşümünü içeren Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 14 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından Bakanlık, özel okula dönüşmek isteyen dershanelerin başvurularını ise 2 Haziran'da almaya başladı.
MEB'in TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sunduğu kitapçığa göre, bu tarihten kasım ayına kadar dershanelerin yüzde 25’i özel okula dönüşmek için programa müracaat etti. Programa başvuran dershane sayısı 808 oldu.
Bu müracaatlardan gerekli şartları taşıyan 578 dershane programa alındı. Dönüşüm programına müracaat eden dershanelerden, 1 Eylül itibarıyla 54'ü dönüşümünü tamamlayarak özel okul faaliyetine başladı.
Açılan bu okulların 45'i temel lise, 4'ü Anadolu lisesi, 4’ü ortaokul ve 1’i ilkokul olarak faaliyetlerine devam ediyor.
Dershane sayısı 3 bin 257 oldu
Kitapçıkta, MEB’e bağlı dershane sayısı da yer aldı. Buna göre, 2008-2009 eğitim öğretim yılında açık olan toplam dershane sayısı 4 bin 262 iken, 17 Kasım itibarıyla bu sayı 3 bin 257 olarak gerçekleşti. Geçen yıl kasım ayında 3 bin 640 dershane faaliyet gösteriyordu.
Teşvik için 2 bin 500 dershanenin başvurması öngörülüyor
Bütçe görüşmelerinde dağıtılan MEB'in 2015 Yılı Mali Performans Programına göre, Bakanlık, ortaöğretim ve yükseköğretime hazırlık dershanelerinden, özel okula dönüştürülebilecekleri belirleyerek, 2015 sonuna kadar yüzde 70'inin dönüştürülmesinin teşvikini sağlayacak.
Bu kapsamda, 2015 sonu itibarıyla teşvik için 2 bin 500 dershanenin başvuru yapması öngörülüyor.
MEB, özel okul teşvikleri konusunda seminer düzenlemeyi de planlıyor. Bu kapsamda, yıl içerisinde ilgili sektör temsilcileri ve kurumlara yönelik, 4 kişilik ekipler, birer gün, 23 bölgede bilgilendirme seminerleri yapacak.
Ayrıca özel okul teşvikleri ve dönüşümler konusunda ilgili Bakanlıklar kamu kuruluşları ve STK'larla uygulama esasları ve iş geliştirmeye yönelik toplantılar da yapılacak.