"Dershanelerin Tek Başına Tavsiye Edilmesiyle Eğitim Sistemi Düzelmez"

Dershanelerin kapatılmasına yönelik çalışmalar Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO)’nın kasım ayı meclis toplantısında da gündeme geldi.

Dershanelerin kapatılmasına yönelik çalışmalar Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO)’nın kasım ayı meclis toplantısında da gündeme geldi. EBSO Meclis Başkanı Salih Esen, dershaneleri tasfiye etmekle eğitim sistemindeki sorunların düzelmeyeceğini söyledi. Okullardaki eğitim yetersizliğinin dershanelere olan ihtiyacı doğurduğuna dikkat çeken Esen, "Tek başına dershanelerin tasfiye edilmesi, sık sık yapılan değişikliklerle bugünkü halini almış eğitim sistemini düzeltemez. Amaç evlatlarımızın daha iyi eğitim alması, sosyal ve analitik zekalarının geliştirilerek hayata en iyi şekilde hazırlanmaları ise eğitim sistemimizin bu vizyonla tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir."dedi.

Esen, dershanelerin teçhizat, bina, fiziksel koşul ve eğitime yatkınlıkları açısından da okul olamayacağını vurguladı. Türkiye’de her yeni iktidar döneminde sınav sistemleriyle gündemden inmeyen eğitim sisteminin revizyona tabi tutulduğunu hatırlatan Esen, eğitim sistemiyle ilgili çarpıcı rakamlar paylaştı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıklamalarına göre 2013-14 eğitim yılında 6 ve 12’nci sınıflar arasında okuyan öğrenci sayısının 7,8 milyon olduğunu ifade eden Esen, bu öğrencilerin yüzde 23’ünün dershanelere gittiğini kaydetti. Dershane tartışmaların önemini ortaya koymak için özellikle 8 ve 12’nci sınıflara göz atılması gerektiğini vurgulayan Meclis Başkanı Esen, "Bu sene SBS’nin yerini alacak sınavın yapıldığı 8’inci sınıflarda öğrencilerin yüzde 44’ü dershanelere gitmektedir. 529 bin çocuğumuz bu yeni düzenlemeden etkilenecektir. Yine 12’nci sınıflarda dershaneye giden öğrencilerin oranı yüzde 61’e yükselmektedir." diye konuştu.

"DERSHANELER, ÖZEL OKULA DÖNÜŞEMEZ"

Planlanan yeni düzenlemelere göre dershanelerin, özel okullara ya da açık liselere dönüştürülmesi söz konusu olduğunu hatırlatan Esen, özel okullar konusunda deneyim sahibi bir kişi olarak öğretim odaklı test çözme teknikleri, çoktan seçmeli sınama mantığının temsilcisi olan dershanelerin ne teçhizat, ne bina, ne fiziksel koşullar, ne de eğitime yatkınlıkları açısından birer okul olamayacağı kanaatinde olduğunu ifade etti. Okulların temel ve teknik bilgileri kazandırma açısından öğretim kurumları olduğu gibi aynı zamanda Türkiye’nin geleceğini hazırlayan eğitim kurumları da olduğunu dile getiren Esen, son 20 yıldır üniversitelere olan ilgilin artması nedeniyle çok sayıda öğrenciyi okulların kapasitesi nezdinde eleyebilmek ve okullarda verilen eğitimin yetersizliği nedeniyle dershanelere olan ihtiyacı doğurduğunu belirtti. Tek başına dershanelerin tavsiye edilmesinin sık sık yapılan değişikliklerle bugün halini almış eğitim sistemini düzeltemeyeceğini dile getiren Esen, "Amaç evlatlarımızın daha iyi eğitim alması, sosyal ve analitik zekalarının geliştirilerek hayata en iyi şekilde hazırlanmaları ise eğitim sistemimizin bu vizyonla yeniden gözden geçirilmesi gerektirmektedir. Biz sanayiciler olarak üniversiteden çıkan gençlerimizi sanayide çalıştırmakta zorlandığımızı, kalifiye ve ara elaman bulmakta sıkıntı çektiğimizi her ortamda ifade ediyoruz." şeklinde konuştu.

Eğitim sisteminde yapılan revizyonların bugüne kadar sıkıntıları gidermekte çok başarılı olamadığını kaydeden Esen, yapılacak yeni düzenlemede öğrencilerin eğitim sonrası hayatta başarılı olmalarını sağlayacak, teknik ya da sosyal bilimlerde uzmanlaşmalarının önüne açacak sistemlerin devreye alınmasını istedi. Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerine ulaşabilmesi için üretimi ve ihracatı gerçekleştirilecek kalifiye elaman ihtiyacının karşılanması gerektiğine konuşmasında yer veren Esen, istihdam hedeflerinin tutturulabilmesi için okullardan mezun olan gençlerin iş yaşamına adapte olmasını kolaylaştıracak şekilde eğitim almalarının şart olduğunu sözlerine ekledi.

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar da mevcut eğitim sistemini eleştirdi. Bu eğitim sistemiyle 2023 hedefine gitmenin zor olduğunu vurgulayan Yorgancılar, "Türkiye’de en büyük sorun mesleksizlik. Okullarda öyle bölümler var ki, ekonomide yeri yok. Mezun olanlar işsiz kalıyor. Bu yüzden eğitim sistemi yeniden gözden geçirilmeli." diye konuştu.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri