‘dershanelere Yasak, Ancak Kapalı Ve Demokratik Olmayan Rejimlerde Görülür’

Dershane ve etüt merkezlerinin kanunla kapatılması, İzmir Ticaret Odası (İZTO) kasım ayı meclis toplantısına damgasını vurgu.

Dershane ve etüt merkezlerinin kanunla kapatılması, İzmir Ticaret Odası (İZTO) kasım ayı meclis toplantısına damgasını vurgu. Toplantıda dershanelerin kapatılmasına yönelik tepki sesleri yükseldi. Meclis üyesi eğitimciler, konu hakkında işadamlarına bilgi verirken dershanelerin kapatılmasının ancak kapalı ve demokratik olmayan rejimlerde görülebileceği vurgulandı.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, yaptığı konuşmada dershanelerin kapatılmasına yönelik tepkisini yineledi. Daha önce yaptığı yazı açıklamayla dershanelerin kapatılmasına karşı çıkmıştı. Oda olarak eğitime büyük önem verdiklerini vurgulayan Demirtaş, “Çünkü ülkemizin geleceği, gençlerimizin iyi eğitim almasına bağlı. Bu gençleri yetiştiren dershaneler kapatılmamalı.” dedi. Her eğitim öğretim yılında yeni uygulamalar ortaya çıktığına işaret eden Demirtaş, şöyle konuştu: “Ya mevzuatta ya da sınav sistemlerinde değişiklikler yapılıyor. Eğitim sistemi, yazboz tahtası haline gelmemeli. O kadar çok değişiklik oldu ki artık konunun uzmanları bile yapılan değişiklikleri takip edemiyor.” 30 Haziran 2014 tarihinden itibaren Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı dershane adı altında bir eğitim kurumu kalmayacağı ve dershanelerin özel okula dönüşmesinin teşvik edileceğinin ifade edildiğini hatırlatan Demirtaş, “Oda olarak dershanelerin kapatılmaması yönünde tepkimizi ortaya koyduk. Bir kere daha yineliyoruz. Dershaneler, geleceğin gençlerini yetiştiriyor. Eğitimde oluşan fırsat eşitsizliğini gideriyor. Sektörde görev yapan öğretmen ve idari personelle istihdama ve ekonomiye çok büyük katkı sağlıyor. İş imkanı yarattığı öğretmen ve idari personelle işsizliği azaltıyor.” diye konuştu.

Ekrem Demirtaş, anayasal olarak da bu eğitimin alınmasının önünde hiçbir engel olmadığının altını çizdi. “Geleceğin gençlerini yetiştiren hiçbir eğitim kurumunun kapatılmaması gerektiğini düşünüyoruz.” diyen Demirtaş, şu ifadeleri kullandı: “Milli Eğitim sistemi yeterli hale gelirse dershanelere zaten gerek kalmaz ve vatandaş, çocuğunu dershanelere göndermez. Dershaneler kendiliğinden kapanır. Bunun için herhangi bir müdahaleye gerek yok.” Demirtaş, sektörde faaliyet gösteren 168 üyelerinin de büyük sıkıntı içinde olduğunu aktardı.

‘EĞİTİM SEKTÖRÜNE VURULAN BU DARBE, DİĞER SEKTÖRLERE DE UYGULANABİLMENİN YOLUNU AÇACAK’

İZTO Meclis Üyesi Yıldırım Şahin de toplantıda söz alarak, dershanelerin kapatılmasına tepki gösterdi. Özel teşebbüslerin açtığı hiçbir kurum veya kuruluşun kapatılamayacağını savunan Şahin, bugün devlet eliyle eğitim sektörüne vurulan darbenin, diğer sektörlere de uygulanabilme yolunu açacağını söyledi. Bu uygulamanın, ancak kapalı ve demokratik olmayan rejimlerde görüldüğünü ifade eden Şahin, “Eğitimciler olarak bu durum karşısında akıl tutulması yaşıyoruz.” dedi.

Türkiye’de eğitimin bu kadar sıkıntısı varken dershane ve etüt merkezleriyle uğraşmak yerine bunlara çözüm üretilmesi gerektiğini dile getiren Şahin, “Durum böyleyken dershanelerin ve etüt merkezlerinin gündeme alınmasını samimiyetsizce buluyoruz. Ayrıca iki yılı aşkın süredir hem dershane sahipleri hem ekmeğini bu işten kazanan öğretmenler hem de öğrenci ve veliler bu belirsizlik ortamından rahatsızlık duymaktadır. Dershanelerimizin bu şekilde alelacele kapatılması kurumlarımız, çalışanlarımız, ailelerimiz ve her şeyden önemlisi öğrencilerimiz için bir yıkım olacaktır. Dershaneler ve etüt merkezleri kapatıldıktan sonra bir yığın sorun ortaya çıkacaktır.” diye konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri