Dershanelerin okula dönüştürülmesi için gerekli şatlar belli olmaya başladı. Ancak MEB'in sunduğu koşılları birçok dershanenin sağlaması mümkün gözükmüyor.
Okula dönüştürelecek dershanelerin en az 100 metre içili mekanlardan uzak olması gerekiyor. Binaların tüm kat mülkiyetinin dershane sahiplerine ait olması ise MEB'in ikinci şartı.
BAHÇE ŞARTI GETİRİLDİ
Milli Eğitim Bakanlığı'nın üçüncü ve en önemli şartı ise, dershanenin en az 200 metrekare bahçesi bulunması. Binası olup da belirtilen kriterlere uymayan dershanelere ise arsa ve vergi muafiyetinin yanı sıra kredi desteği de getirilecek.
MEB' Özel Öğretim Genel Müdürlüğü, dönüşüm için isteklerini belirten bir yazıyı tüm il ve ilçelerdeki dershanelere bakanlığın MEBBİS programı üzerinden gönderildiği belirtiliyor. Dershanelere gerekli cevabı vermeleri için 19 Ekim'e kadar süre tanındığı da ifade ediliyor.
Buna göre dershanelerden öncelikle öğrenci sayıları ve öğrencilerin hangi okulda okudukları soruldu. Buna göre özel okula dönüştürülmesi planlanan dershanelerde kaç öğrenci okuyacağı ve bu öğrencilerin hangi alanlarda yer alacağının planlanmaya çalışıldığı öğrenildi. Diğer yandan öğrencilerin dershanelere verdiği ücretler de söz konusu sorular arasından yer aldı. Bakanlık böylece dershanelerin açıkladığı fiyatlarla öğrencilere sunduğu fiyatları karşılaştırırken, devletin öğrenci başına özel okullara vereceği burs miktarlarını da belirleyecek.
Yazıda öğretmenlerin yaşları ve ders verdiği alanlar sorulurken emekli olup da dershanelerde çalışan öğretmenlerin sayının belirlenmesi sağlanacak. Emeklilik yaşları gelen öğretmenler emekli edilecek. Fen ve edebiyat mezunlarının bu okullarda çalıştırılabilmesi için yeni formüller aranacak. Bu kapsamda KPSS de yeniden düzenleme yapılacak.
Bu arada dönüşümden faydalanacaklara verilecek teşvikler arasında arsa tahsisi, vergi muafiyeti, özel öğretime destek ve devlet destekli kolay ödemeli kredi gibi maddeler yer aldı. Bu kapsamda devlet, verilen kredinin devlet yüzde 5'ini kendi ödeyecek.