Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), dershanelerin dönüştürülmesine ilişkin taslak çalışması Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Bu hafta içinde TBMM'ye gönderilecek olan taslağa göre bir öğrencinin devlete yıllık maliyeti olan 3 bin TL, özel okula teşvik olarak verilecek.
Sabah gazetsinden Safure Cantürk'ün haberine göre, Anadolu'da yaşayanlar, çocuklarını devletin verdiği teşviğin yanı sıra bin-2 bin TL ödeyerek özel okula gönderebilecek. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, boş kalan kontenjanların ise sadece devletin verdiği teşvikle bile doldurulabileceğini söyledi. Kamuoyunda özel okula teşviğin 4 yıl gibi algılandığını belirten Avcı, "Teşvik 4 yılla sınırlı olamayacak. Bir çocuk dilerse tüm hayatı boyunca özel okulda okusun, devlet tarafından teşvik verilecek. Teşvik verilirken zengin fakir, başarılı başarısız ayrımı yapmayacağız. Her çocuğa teşvik verilecek" dedi.
'ZENGİN FAKİR AYRIMI YOK'
Bakan Avcı şunları söyledi: "Dönüşümde en büyük teşvik öğrenci başına yapılacak. Türkiye'nin özel okullaşma oranı yüzde 3 buçuk. OECD ortalaması yüzde 15. Dolayısıyla bizim özel girişimcileri, eğitime yatırım yapmaları için özendirmemiz lazım. Bugünkü koşullarda eğitim yatırımları çok kârlı değil. Yani sermaye sahipleri için kârlı olabilecek çok daha farklı alanlar da var. Bizim bu alanı özel girişimciler için cazip hale getirmemiz lazım. Bu dershane dönüşümü bunun için de iyi bir fırsat olarak değerlendirilebilir. Özel okullar kontenjan boşluğundan şikâyet ediyorlar. Muhtemelen biz diyeceğiz ki onlara, 'Sen öğrencilerini teşvikle al. Boş kontenjanın mı kaldı? Kapıda elinde 3 bin lira teşvikle bekleyen ve ekstra hiç parası olmayan öğrencilerimiz var. Bunları biz sana yönlendireceğiz.' Yani bazı okullara öğrenciler 3 bin liraya da girme şansı bulabilecek. Anadolu'daki bazı özel okullar için 3-4 bin TL zaten normal ücret olduğu için bu çok cazip fırsat."
Dershane yerine kolej
MEB, özel okula dönüşen dershanelere öğrenci başı yıllık 3 bin TL teşvik verecek. Böylece kolejler Anadolu'da tüm öğrencilere kapılarını açacak.