Dershane Taslağı Ocakta Meclis’te (2)

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, dershanelerle ilgili taslağın Ocak ayında Meclis’e geleceğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, dershanelerle ilgili taslağın Ocak ayında Meclis’e geleceğini söyledi. Arınç, “Evet, bu mesele halledilecektir. Dershanelerin dönüşümü konusu Ocak ayı içerisinde mümkün oluyorsa TBMM gündemine gelecek ve bu yasanın arkasında duracağız.” dedi.

Başbakanlık yeni binada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu sona erdi. Yaklaşık 7 buçuk saat süren toplantının sonunda Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç basın toplantısı düzenledi.

"DERSHANELER HÜR TEŞEBBÜSÜN UNSURLARIDIR"

Dershanelerin hür teşebbüsün unsurları olduğunu ifade eden Arınç, “Bugün bazı basın organları, bazı televizyonlar yoğun bir şeklide dershanelerin kapatılması konusu üzerinde yayın yapıyorlar. Bir defa şunda karar kılalım; dershanelerin kapatılması gündemde değil. Böyle bir şey iddia etmemek lazım, yanlışlıkla da kullanılmışsa da kullananların tashih etmesi lazım. Dershaneler hür teşebbüsün unsurlarıdır. İnsanlar ticari amaçlarla öğrencilerin üniversite veya fen liselerine, meslek liselerine hazırlanırken test çözme tekniklerini ve genel bilgilerini arttırmak maksatıyla kurulmuş belki bir takviye kurumlarıdır. Öğretmenleri vardır, çalışanları vardır, öğrencilerden ücret alırlar, o ücret karşılığında masraflarını öderler; belki kar ederler belki edemezler. Dolayısıyla insanların bir ekonomik faaliyet olarak yürüttüğü bir çalışmayı kapatmaktan bahsetmek mümkün değil, doğru da değil. Anayasa buna karşıdır, kanunlarımız da buna karşıdır, Türkiye’nin serbest ekonomik piyasa içerisindeki konumu buna karşıdır. Kapanmalarının da kelime olarak doğru olmadığını düşünüyorum çünkü birilerini zorlayarak kapanmaya mecbur etmek gibi bir unsuru içerisinde taşıyabilir.

O zaman nedir; Biz dershanelerin artık bugünkü eğitim sisteminde ve geldiğimiz noktada öğrencilerimize takviye ders veren veya metot ve usül gösteren birer kurumları olarak ihtiyaç kalmadığını düşünüyoruz. İhtiyaç olan şey nedir; yeni okulların açılması, yeni dersliklerin yapılması, ve öğrencilerimizin okul içerisinde bütün bilgilere haiz üniversite imtihanlarına hazırlanan birer bireyler olmasını temin etmek. Bunu da ancak özendirmeyle yapabiliriz; zorlayarak, baskı altına alarak değil. Dolayısıyla bu projenin adı hukuktaki tabiriyle bir dönüşüm projesidir. Yani dershanelerin özel okula dönüştürülmesi projesidir.” şeklinde konuştu.

"DERSHANE TASLAĞI OCAK AYINDA MECLİS’TE"

Taslağın Ocak ayında Meclis'e sevk edileceğini belirten Arınç şöyle konuştu: “Bu mesele halledilecektir. Bunun için taslak son şeklini alacak ve biz Ocak ayında bunun Meclis gündeminin mümkün olması halinde yasalaşması için hükümet olarak sevk edeceğiz. Dershanelerin dönüşümü konusu Ocak ayı içerisinde mümkün oluyorsa TBMM gündemine gelecek ve bu yasanın arkasında duracağız. Bu dönüşüm sürecinin sağlıklı olabilmesi için de 2 yıllık bir süre ön görüyoruz; yani Eylül 2015. 2015-2016 yeni eğitim-öğretim yılının başladığı tarihte dershanelerin okullaşma sürecindeki son noktaya gelmesini arzu ediyoruz. Böylelikle Ocak ayından itibaren kendini hazır hisseden dershaneler için daha avantajlı imkanlar teklifler teklif etmeyi, ama sonrasında ‘ben henüz hazır değilim, bu hazırlığı ancak 2 yıla kadar yapabilirim’ diyenlere de yine teşvikler vererek, ama bu kadar süreyi de kendilerine tanıyarak bu meselenin çözülmesinde fayda gördüğümüzü Sayın Başbakanımızla birlikte bütün bakan arkadaşlarımız kabul ettiler.” CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri