Kahramanmaraş merkezli iki depremin yıkıcı etkisi çok fazla oldu. Yaraların sarılması adına STK, dernek ve vakıflar büyük görev üstlendi. Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Anadolu Gençlik Derneği (AGD) birçok noktada lojistik merkezi kurdu
110
1 haftadır deprem bölgesinde olan Merhaba Gazetesi, Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile AGD'nin birçok noktada kurduğu lojistik merkezlerini de ziyaret etti. Türkiye'nin çeşitli illerinden gönderilen yardımlar, bu lojistik merkezlerinde toplanarak, depremzedelere dağıtılıyor. İhtiyaçlar ise bölgenin ihtiyaçlarına göre toplanıyor.
210
İSKENDERUN’DA BİN 600 METREKAREYE LOJİSTİK MERKEZ
Anadolu Gençlik Derneği ve Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, yaraların sarılması adına ilk günden bu yana çalışmalarını sürdürüyor. İskenderun'un Bekbele Mahallesi'ne kurulan lojistik merkezi, bölgenin büyük bir ihtiyacını karşılıyor. Bin 600 metrekarelik bir depo AGD'ye bir hayırsever tarafından tahsis edildi. Gelen yardımlar burada tasnif ediliyor ve depremzedelere ulaştırılıyor. İç kıyafet, uyku tulumu, kuru gıda, yağ gibi birçok ürün ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıtılıyor.
310
ÇEŞİTLİ İLLERDEN GELEN GÖNÜLLÜ GENÇLER ÇALIŞIYOR
Hatay merkezde bölgenin en büyük lojistik merkezi yine AGD tarafından kuruldu. İki büyük depremde ayakta kalan AGD Hatay Şube Başkanlığı binası, lojistik merkezi olarak kullanılıyor. Hatay'a günde birkaç TIR, yardım getiriliyor. Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen AGD gönüllüsü üniversite gençleri, hizmetlerin sürdürülmesi adına harıl harıl çalışıyor. Lojistik merkezinde sıcak yemek de pişiriliyor.
410
SOĞUK HAVADA DIŞARIDA YARDIM KOLİSİ NÖBETİ
Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesinde de AGD ve Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği aktif çalışmalar yürütüyor. AGD, yıkılan tarihi Türkoğlu gar binasına lojistik merkezi kurdu. Gelen yardımlar gar binasının bahçesinde toplanarak, tasnif ediliyor. Poşetlere doldurulan yardımlar, depremzedelere dağıtılıyor. Türkiye'nin farklı illerinden AGD ve Cansuyu gönüllüleri bu bölgeye de TIR'lar dolusu yardım gönderdi. Gençler, gelen yardımları korumak adına, soğuk havada gar binasının bahçesine attıkları iki koltuk üzerinde, yaktıkları ateş başında nöbet tutuyor.
510
KAHRAMANMARAŞ'TA DEPREMZEDELERE GÜNDE 3 ÖĞÜN YEMEK
Kahramanmaraş merkezinde de lojistik bir merkez kuruldu. Onlarca genç, her bir bölümde ayrı hizmet veriyor. Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen yardımlar, tasnif edilerek, depremzedelere dağıtılıyor. Kahramanmaraş'ta bir de aşevi kuruldu. Günde 3 öğün, depremzedelere yemek dağıtımı gerçekleştiriliyor. Zorda olan vatandaşın proteinli beslenmesi noktasında yemeklere ayrı bir önem veriliyor.
610
PAZARCIK'TA KONYA AGD AŞEVİ KURDU
AGD Konya Şubesi, depremin merkez üssü Pazarcık'ta bir camide aşevi kurdu. Günde 3 öğün, depremzedelere sıcak yemek dağıtılıyor. Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen gıda malzemeleri, aşevinde pişiyor ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırılıyor. Aşevinin yemekleri Konya'dan getirilen ustalar tarafından pişiriliyor. Gönüllü çalışanlar, camide yatıp kalkıyor.
710
ONİKİŞUBAT'A ÇADIR KENT KURDULAR
AGD İstanbul şubesi öncülüğünde Kahramanmaraş Onikişubat ilçesine 100 kişilik çadır kuruldu. Çadırların yanına seyyar tuvaletler de yerleştirildi. Çadırlarda ayrıca sobalar da yer alıyor. Hatay'a ve Gaziantep'e de aynı ekip tarafından çadır gönderilecek. AGD başta olmak üzere birçok STK’nın, derneğin ve vakfın deprem bölgelerinde aktif olması, sorunların az da olsa önüne geçti.
810
ELBİSTAN'DA AMCASININ EVİNİ HİZMETE AÇTI
AGD'nin emektarlarından Cuma Şahin, amcasının evini Elbistan'da hizmete açtı. Türkiye'nin farklı illerinden gelen yardımlar, bu evde toplanıp, tasnif ediliyor. Yardımlar, depremzedelere ulaştırılıyor. Ayrıca AGD, depremin ikinci merkez üssünde günlük 5 bin kişilik yemek kapasiteli, 3 ay hizmet edecek bir aşevi kurdu.
910
ADIYAMAN'DA OKUL SIRALARINDA TRAŞ
AGD ve Cansuyu, Adıyaman'da da bir okulun bahçesinde lojistik merkezi ve aşevi kurdu. Türkiye'nin farklı şehirlerinden getirilen ustalar, burada 3 öğün yemek hazırlıyor. Ayrıca depremzedelere lojistik merkezinde giysi, soba, ilaç ve daha birçok ürün temin ediliyor. Okulun bahçesinde bir de seyyar berber kuruldu. Okul sıra ve masasında depremzedeler traş ediliyor. Çocuklara oyuncaklar dağıtılıyor.
1010
İŞYERİNİ KAPATIP ADIYAMAN'A ÇAY DAĞITMAYA GELDİ
Gölcük depremini bizzat yaşayan iki arkadaş Esat Kırgız ve Resul Bişkici, soğuk havada dışarıda kalan depremzedelerin, sahada görev yapan askerlerin, polislerin ve arama kurtarma ekiplerinin ‘En çok çaya ihtiyaçları olur’ düşüncesiyle Sakarya’dan çıkıp, depremin derinden etkilediği Adıyaman’a geldi. Kırgız ve Biçkici, Anadolu Gençlik Derneği’nin çalışmalarından etkilenerek, derneğin Adıyaman lojistik merkezinde çadır açtı. İki arkadaş, soğuk havada AGD çalışanlarına, depremzedelere, askerlere, polislere ücretsiz çay dağıtıyor. Sakarya’daki işyerlerini kapatarak, Adıyaman’a geldiklerini söyleyen Esat Kırgız, “Bugün bu insanların hizmetkarı olmayacaksak, ne zaman olacağız? Yolda gelirken bir bardak çayın 15-20 liraya satıldığını gördük. Ciğerimiz yandı. Ne kadar güzel bir işe imza atacağımızı bir kez daha gördük. Biz, tecrübeliyiz. Gölcük depremini yaşadık. İnsanların, personellerin o süreçte en çok neye ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Birisi bize ‘Allah sizden razı olsun’ dese yeter. AGD’nin aktif çakışmalarını gördük. Kendilerinin yer istedik. Allah, razı olsun. Bize de yer açtılar. El ele birlikte yaraları sarmanın mücadelesini veriyoruz. Herkes, elinden geleni yapıyor” dedi.