Depreme hazır değiliz

Tüm kentlerin depreme hazır olmadığını dile getiren İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Dr. İbrahim Hakkı Erkan, “Mevcut yapılarımız güvenli değil. Depreme karşı önlem almalılız” dedi

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şube Başkanı Dr. İbrahim Hakkı Erkan, oda binasında düzenlediği basın toplantısıyla binlerce insanın ölümüne, milyarlarca liranın kaybolmasına neden olan 17 Ağustos depremini değerlendirdi. Erkan, 17 Ağustos 1999 tarihinde son yüzyılın en büyük felaketlerinden birinin yaşandığını belirtti. Depremin, Türkiye nüfusunun önemli bir kitlesinin yaşadığı bölgede etkisini gösterdiğini, on beşten fazla il ve ilçe merkezinde önemli ölçüde hasara neden olduğunu dile getiren Erkan, “Bu deprem önemli ölçüde can ve mal kayıpları ortaya çıkarmakla kalmamış, bizlere çok daha büyük bir tehlikenin henüz yaşanmadığını da hatırlatmıştır. Tehlike Marmara Denizi'nin içinde olacak bir depremdir ve İstanbul ve çevre illeri büyük ölçüde etkileyecektir. 1999 depremleri ülke içini bir milat olarak kabul edildi” diye konuştu.

MEVCUT YAPININ GÜVENLİĞİ YOK

Depreme yönelik alınan önlemlerin yetersizliğine vurgu yapan Erkan, “Mevcut yapı stokunun deprem güvenliği yoktur. Bu yapıların güçlendirilmesi gerekir. Onarım ve güçlendirme çalışmaları rasyonel değilse yıkılıp yeniden yapılması gerekir. Yeni yapılan yapıların yeterli ölçüde mühendislik hizmeti alması ve denetlenmesi gerekir. Mal sahibi adına kendisini denetleyecek olan yapı denetim kuruluşunu müteahhitler belirlemektedir. Bu sistemin değişmesi gerekir. Yapı denetim ücreti son derece yetersizdir. Denetim sürecinde bulunan meslek insanlarının mesleki yeterlilikleri, meslek odası tarafından belgelenmemektedir. Meslek odaları, yapı üretim sürecinin dışına itilmiştir. Yetkin mühendislik yasası, tüm uğraşlara rağmen çıkarılmamıştır. 1938 yılında çıkarılan, sadece diploma almaya bağlı olarak hizmet üretilmesini sağlayan 'Mühendislik Mimarlık Hakkında Yasa' değiştirilmemiştir. Kentleşme süreci ile ilgili olarak ya sağlıklı planlar üretilmemiş ya da üretilmiş olsalar bile uygulama dışı bırakılmıştır” sözlerini kullandı.

GÜVENLİ BİNALAR İNŞA ETMELİYİZ

“Büyük depremin üzerinden 17 yıl geçmiş olmasına rağmen İstanbul başta olmak üzere kentlerimiz depreme hazır değil” diyen Erkan, şunları kaydetti: “Odamız, bugüne kadar mühendislik eğitiminden yapı üretim sürecine kadar geniş bir yelpazede görüş ve önerilerini defalarca kamuoyuyla, ilgili idari ve siyasi birimlerle paylaşmıştır. Son yıllarda mesleğimizi ilgilendiren konularda yapılan değişikliklerle; meslek odalarının üyelerini denetlemesi, sicillerini tutması, mesleki faaliyetlerini kayıt altına alması engellenmiş, meslek odalarının üyeleriyle olan ilişkileri zayıflatılmıştır. Bu durum haksız bir rekabeti gündeme getirdiği için mühendislik hizmetlerinde kalite düşmüştür. Mevzuat ve uygulamaya ilişkin yapılan değişiklikler, yapı üretim sürecini denetimsizliğe mahkum etmiştir. İnşaat Mühendisleri Odası, depremi unutmama, unutturmama ısrarını sürdürmektedir. Güvenli ve sağlıklı yapı üretimi sağlanana kadar da depremi unutmamaya ve unutturmamaya çaba gösterecektir.”

EMRE ÖZGÜL  merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri