'Deprem bölgesiyle ilgili anlatılanlar ve yaşananlar çok farklı'

Kahramanmaraşlı depremzede Nilüfer Demirtaş, “Bizim mahallemiz, Maraş’ın en küçük mahallelerinden. Mahallemizde bile 15-20 kişi öldü. Ölü sayısı, yıkılan bina sayısı söylenenden, anlatılandan çok daha fazla” dedi 

Televizyonda anlatılanlar ve gösterilenler ile deprem bölgesinde yaşananların çok farklı olduğunu söyleyen Kahramanmaraşlı depremzede Nilüfer Demirtaş, “Bizim mahallemiz, Maraş’ın en küçük mahallelerinden. Mahallemizde bile 15-20 kişi öldü. Ölü sayısı, yıkılan bina sayısı söylenenden, anlatılandan çok daha fazla” dedi.

DEPREM ANINI GAZETEMİZE ANLATTI 

6 Şubat günü Türkiye’nin 10 kentinde büyük yıkıma yol açan Kahramanmaraş depreminin olumsuz sonuçları yürekleri dağlamaya devam ediyor. 6 Şubat günü saat 04.17’de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin yarattığı yıkım, saat 13.24’te Elbistan ilçesinde yaşanan 7.6 büyüklüğündeki ikinci depremle katbekat arttı. Kahramanmaraş’ın yanı sıra Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa’yı yerle bir eden deprem sonrası ülke genelinde yedi günlük milli yas ilan edildi, üç ay süreyle OHAL ilan edildi. Arama-kurtarma çalışmaları sürüyor. Can kaybı 7 bini aştı. Yaralı sayısı da 40 bini geçti. Yıkılan bina sayısı 5 bin 775, “yıkıldı” ihbarı gelen bina sayısı ise 11 bin 302 olarak açıklandı. O anları, depremin merkezi Kahramanmaraş’ta yaşayan Nilüfer Demirtaş isimli depremzede gazetemizin sorularını yanıtladı. 

ASLA O GECEYİ HATIRLAMAK İSTEMİYORUM 

**Deprem gecesi neler oldu? 
-Depremin olduğu saatte biz yatıyorduk. Çok şiddetli bir depremle uyandık. Oğlum da bizim yan odamızda yatıyordu.  O gece Kahramanmaraş’ta yağmur da çok yağıyordu. Eşim elimden tuttu bizi dışarı çıkarmaya çalıştı. Deprem o kadar şiddetliydi ki adım dahi atamıyorduk. Çok yalpaladık. Oğlumu da zorla da olsa alıp dışarı çıktık. Hava çok soğuktu ve yağmur da şiddetini artırmıştı. Yağmur hafifleyince annemlerin evine koştuk. Onlar da korkudan kendilerini dışarı atmıştı. Ne yapacağımızı şaşırdık ve çok panikledik. Ahır gibi bir yer vardı hepimiz oraya girdik. Artçı sarsıntılar olunca orası da sallanmaya başladı. Sonra arabalara sığındık. Ortalık zifiri karanlıktı saat 04:30 civarıydı. Çok korktuk. Çok zor bir gün, çok zor bir geceydi. Asla o geceyi hatırlamak istemiyorum. 


KÜÇÜK MAHALLEMİZDE BİLE 15-20 ÖLÜ VARDI 

**Peki dışarıya çıktığınızda yıkılan apartman veya müstakil ev gördünüz mü? 
-Ortalık çok karanlıktı, hiçbir şey görmedik. Sadece avlu duvarlarını gördüm. Duvarlar perişan bir haldeydi. Hava aydınlanınca tablo net bir şekilde ortaya çıkmıştı. Yıkılan evler vardı. Şevket Aktürk isimli bir vatandaşın evi yıkılmıştı. Kızı vefat etti, enkazın altında kaldı. Mahallemizde birkaç ev daha yıkıldı. Korkudan mahallenin dışına çıkamadık. İnternet kesik olduğu için hiçbir yerden haber alamadık. Kahramanmaraş merkezde durum ne ilk etapta öğrenemedik. Yok demesinler var. Bizim mahalle çok küçük bir mahalle. Mahallemizde bile en az 15-20 ölü vardı. 

**Devlet, tüm kurumlarıyla deprem sonunda yaşananlara, olumsuzluklara anında müdahale edebildi mi? 

-Hayır, hiçkimse anında gelmedi. Çok geç geldiler. Herkes, kendi başının çaresine bakmaya çalıştı. İlk iki gün bizim mahallemizde herkes kendi başının çaresine baktı. AFAD dün gelmeye başladı.   Sümer Mahallesi’ne yeni yeni çadır verilmeye başlandı. Kenar mahallelere ilk süreçte elektrik verilemedi. Öncelik bazı mahallelere tanındı. İlk süreçte yardım da gelmedi. Daha önceden yaptığımız ekmekler vardı. İlk süreçte onları tükettik. Benim kocam aşçı. Mahallemizde Suriyeliler de yaşıyordu. Gün birlik günüydü. Eşim hiç unutmuyorum o gün çorba yaptı ve bütün mahalleliye dağıttık. Ortalık hala perişan. 

KOCA ŞEHİR TUZLA BUZ OLDU 

**Peki şu an Kahramanmaraş’ın durumu nasıl? 
-Tek kelimeyle berbat. Kahramanmaraş’ın eski halinden eser yok. Konuşuyoruz memleketimizle sürekli irtibat halindeyiz. Kimse Maraş’ın şu anki halini tanıyamıyor. Koca şehir tuzla buz olmuş. Kırsal kesimlerde hasarın biraz daha az olduğunu duyuyoruz. Şehir merkezi çok kötü bir halde. Şu an bütün yakınlarım, akrabalarım Kahramanmaraş’ta. Aklımız onlarda. Ailemiz çok kalabalık ve onların hepsi sığınakta kalıyor. Yaşlılar var bebekler var. Kaldıkları yer ne kadar sağlıklı? Hepsini çok merak ediyorum. Ne olacaksa bir an evvel olsun. Dedim ya mahalleye yeni yeni çadır getirmeye başladılar. Bizden daha kötü durumda olanlar var. Çadırdan önce onlar yararlansın istedik. 


ASKERLER BİZE DEVLETİN SICAK YÜZÜNÜ GÖSTERDİ 

**Konya’ya geldiniz, buradan da Manavgat’a geçeceksiniz. Yolculukta neler yaşadınız? 

-Kızım yarın doğum yapacak. Mecburi olarak memleketimiz Kahramanmaraş’tan çıkmak zorunda kaldık. Kızımın Maraş’ta doktoru vardı. Bize ‘Başka bir şehre gidin, başka doktor bulun, doğumu orada yapın’ denildi. Biz aslında oğlumun aracıyla Manavgat’a gitmek istedik. Kız kardeşim orada. Osmaniye’ye kadar geldik. Sonra geri dönmek zorunda kaldık. Yollar çok kalabalıktı. Benzinimiz azaldı. Akaryakıt istasyonlarında benzin bulamadık. ‘8 saatlik yolu, en az 15 saatte gidersiniz’ dediler. Maraş’a geri döndük. Uçakla  Ankara’ya gitmek istedik ama Ankara uçağı doluydu. Deprem bölgelerinden depremzedelerin çeşitli illere gitmesi için kampanya başlatıldı duyurmuştu. Yoğunluktan Ankara’ya gidemedik. Normalde Ankara’dan Manavgat’a geçecektik. Kızımın doğumu yaklaştığı için askeri uçakla, Maraş’tan Konya’ya getirildik. Konya 3. ana jet üs Komutanlığı’na getirildik. Yol boyunca, Konya’ya geldikten sonra askerler bizimle çok ilgilendi. Allah onlardan binlerce kez razı olsun. Bize çok hürmet ettiler, çok duygulandık. 

**Son olarak, TV’de gösterilenlerle, anlatılanlarla deprem bölgesinde yaşananlar benzerlik gösteriyor mu? 

-Hayır kesinlikle. Durum, deprem bölgesinde gösterilenden çok daha ağır. Ölü sayısı, yıkılan bina sayısı söylenenden, anlatılandan çok daha fazla. İnsanlar çok korkmuş. Vatandaş, ne yapacağını bilmiyor. Allah, bu acıyı hiç kimseye yaşatmasın. Gerçekten durum çok kötü.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri