Deniz Baykal PKK için 'aktivist' imzası attı mı?

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde PKK için terörist yerine 'aktivist' ifadesinin kullanıldığı raporun altında CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın da imzası olduğu iddiaları Ankara'yı karıştırdı.

Terör örgütü PKK'nın Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından 'aktivist' olarak tanımlanması Ankara'yı karıştırdı.Söz konusu rapor üzerinde CHP Antalya milletvekili Deniz Baykal'ın da 'Evet' oyu verdiği iddiası gündeme bomba gibi düşerken Baykal'dan iddialarla ilgili açıklama geldi. Deniz Baykal, "PKK ile ilgili rapora eklenenler kabul edilemez. Buna şiddetle karşı çıkıyorum" dedi.

Hürriyet gazetesinden alınan bilgiye göre, Türkiye’nin 2004’te denetim sonrası sürece (post monitoring) alınması sırasında ‘ev ödevi’ olarak yapması gereken 12 maddenin gereklerinin henüz yerine getirilmediği belirtilen Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi raporunda, bu sürecin 2 yıl uzatılması kararlaştırıldı. Değişiklik önergeleriyle rapordaki ‘PKK terörizmi’, ‘çatışma’ olarak, ‘Türk’ kelimesi ise ‘Türkiye vatandaşları’ diye değiştirildi.

ÇATIŞMA VE PKK AKTİVİSTİ

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü’nün verdiği, “Kürt sorunu ve PKK terörizmi 40 binden fazla kişinin ölümüne neden oldu” ifadesinin, “Türkiye’deki Kürt sorunu ve Türk devletiyle PKK arasındaki çatışma 40 binden fazla kişinin ölümüne neden oldu” şeklinde değiştirilmesini içeren önerge, genel kurulda oylanarak kabul edildi. Buna göre, raporda yer alan “PKK terörizmi” ifadesi, “çatışma” olarak değiştirildi. Önergeye göre de raporda PKK’lılardan ‘PKK aktivisti’ olarak bahsedildi.

TÜRKİYE VATANDAŞLARI

“Ülkenin gelecekteki demokratik sistem ve meclis şeklini Türk kurumları ve Türk halkı belirler” ifadesi ise yine Kürkçü’nün verdiği önergenin kabul edilmesiyle, “Türkiye vatandaşları ve kurumları” olarak değiştirildi. Önergelerin ardından raporun tamamı oylandı. Rapor, 142 ‘Evet’, 35 ‘Hayır’ ve 6 ‘Çekimser’ oyla AKPM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Türk delegasyonundan CHP milletvekilleri Deniz Baykal ve Gülsün Bilgehan rapor lehinde oy kullanırken, Ak Parti milletvekilleri Mevlüt Çavuşoğlu, Şaban Dişli, Tülin Erkal Kara, Pelin Gündeş Bakır, Burhan Kayatürk ve Ahmet Türkeş ‘Hayır’ oyu kullandı. AK Partili Nursuna Memecan ve CHP’li Haluk Koç ise ‘Çekimser’ oy verdi.

Oylamayı değerlendiren Deniz Baykal, PKK ile ilgili rapora eklenenlerin kabul edilemez olduğunu belirterek, “Buna şiddetle karşı çıkıyorum. Raporun sonuç oylamasında kabul oyu vermem, önergelerle yapılan bu eklemeleri kabul ettiğim anlamına gelmez. Oyum, raporun ifade özgürlüğü, yargının bağımsız olması gibi konulara ilişkin” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri