Denge Ve Denetleme Ağı: Yeni Anayasa Bizim İçin Bitmedi

107 sivil toplum örgütünden oluşan Denge ve Denetleme Ağı(DDA), yeni anayasa sürecine ilişkin basın açıklaması yaptı.

107 sivil toplum örgütünden oluşan Denge ve Denetleme Ağı(DDA), yeni anayasa sürecine ilişkin basın açıklaması yaptı. DDA'yı temsilen İsmet Erdoğan ve Ayhan Bilgen'in katıldığı basın açıklaması metnini Hasan Seymen okudu.

Ağın temel ilkelerine yer verilen deklarasyonda, TBMM çatısı altında iki yıldır çalışmalarını yürüten Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun, bir sonuç elde edemediği ve sürecin bitme noktasına geldiği belirtildi. Açıklamada, şu görüşlere yer verildi: “Toplumdaki yeni anayasa talebi ve özellikle ülkemizin demokratikleşme ihtiyacına rağmen gelinen nokta siyaset kurumu ve demokrasi açısından endişe vericidir. Siyasal kaygılar dolayısı ile komisyonda uzlaşma sağlanamamış olmasının sonuçları, ne yazık ki hepimizin geleceğini olumsuz yönde etkileyecektir. Güçlü ve etkin bir denge ve denetleme sisteminin oluşturulması talebi etrafında buluşan biz Denge ve Denetleme Ağı üyeleri, bundan sonra da çalışmalarımızı sürdürecek, özellikle toplumsal talebi daha hissedilir kılacak ve siyasal karar süreçlerine taşıyacak çalışmalar ile yolumuza devam edeceğiz.”

“SÜREÇ, ŞEFFAF VE KATILIMCI İŞLEMEDİ”

Anayasa yazım sürecinin yeterince şeffaf ve katılımcı işletilememiş olmasının kaçınılmaz sonucu ile karşı karşıya kalındığı ifade edilen açıklamada, “Sivil toplumun anayasa yapım sürecine katılımı, sadece önerilerde bulunmaktan ibaret olmamalı; sivil toplum sürecin her aşamasında aktif rol almalıdır. 107 sivil toplum örgütü olarak Denge ve Denetleme Ağı’nı oluşturan bizler, yeni anayasa konusundaki kararlılığımızı bundan sonra çok daha güçlü biçimde ortaya koymaya devam edeceğiz. Siyasi partilerin anayasa yazımında neden başarısız olunduğuna dair birbirlerine yönelik suçlamalarla vakit kaybetmek yerine, bir an önce anayasa yapımına dair farklı yöntemlerin tartışmaya açılması gerekmektedir. Anayasa yapımının kendisi bir uzlaşma becerisidir. Çoğulcu ve demokratik bir anayasa ancak yine çoğulcu ve katılımcı yöntemlerle hazırlanabilir.” görüşleri dile getirildi.

“TÜRKİYE İÇİN BİR ARADAYIZ”

DDA açıklaması şu ifadelerle sona erdi: “Anayasa yapım hazırlık sürecinin en önemli kazanımı sivil toplumun bu bağlamda yürüttüğü tartışmalardır. Hepimiz açısından son derece değerli olan bu öğretici sürecin kesintiye uğramadan, hatta daha yoğun ve verimli şekilde devam etmesi için siyasi partilere çağrıda bulunuyoruz. TBMM yeni anayasa sitesinden kaldırılan sivil toplumdan alınan görüşlerin tekrar siteye konulması ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu tutanaklarının da siteden yayınlanması hesap verebilirlik ve sivil denetim adına zorunludur. Türkiye’nin temel sorunlarını ancak yeni bir anayasa yaparak çözebileceğimizin farkında olarak hareket etmeli ve anayasa hazırlığının toplumsal zeminlerde yaygınlaştırılması için çaba göstermeliyiz. Yeni, sivil ve demokratik bir anayasa için buradayız. Denge ve denetleme sistemi güçlü bir demokratik Türkiye için bir aradayız.” CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri