Demre, Finike Ve Kemer’de Deprem Riski

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Antalya Şube Başkanı Ali Keleş, Antalya’nın batı ilçeleri Kemer, Finike ve Demre’de olası bir depremin büyük zararlar verebileceğini ileri sürdüJeoloji Mühendisleri Od...

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Antalya Şube Başkanı Ali Keleş, Antalya’nın batı ilçeleri Kemer, Finike ve Demre’de olası bir depremin büyük zararlar verebileceğini ileri sürdü

Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Ali Keleş, Deprem Haftası nedeniyle açıklama da bulundu. Depremin çok sık olmasa da en çok ölüme neden olan afetler başında geldiğine dikkat çeken Başkan Keleş, ”2015 yılında depremler açısından ilk üç ay sakin ve suskun geçti. Bu suskunluk Nisan ve Mayıs aylarındaki yıkıcı Nepal depremleriyle bozuldu. Toplam 8 Bin 964 insan hayatını kaybetti. Devam eden depremlerle 2015 yılında toplamda 9 bin 640 kişi hayatını kaybetti” dedi.

Başkan Keleş, Türkiye’de 10 ay boyunca meydana gelen depremlerde herhangi bir can kaybının yaşanmadığını da belirtti. Depremlerin doğal olduğunu ancak önlem alınmadığında depremlerin afet olduğuna değinen Keleş, “Mevcut deprem bölgeleri haritamıza göre; topraklarımızın yüzde 66’sı 1`inci ve 2`nci derece deprem bölgesinde bulunmaktadır. Konutlarımızın yüzde 44`ü 1’inci derece, yüzde 25`i 2’nci derece deprem bölgesinde yer alırken, nüfusumuzun yaklaşık 34 milyonu yani yüzde 43`ü 1’inci derece, yaklaşık 22 Milyon’u yani yüzde 30`u 2’nci derece deprem bölgesinde yaşamaktadır” dedi.

DEMRE, KEMER, FİNİKE’DE DEPREM RİSKİ

Başkan Keleş, Antalya’da olası bir deprem anında en çok zararın görüleceği yerler konusunda da bilgiler verdi. Özellikle Antalya’nın batı ilçelerinin 1’inci derece deprem kuşağında olduğunu belirten Keleş şöyle konuştu:

“Deprem şiddeti açısından bakıldığında Kaş, Demre, Finike, Kumluca gibi batı ilçeleri 1’inci derece kuşaktadır. Burada özellikle Kaş zemin açısından ana kaya üzerinde yerleşmiştir. Deprem anında eğer binalarda hata yoksa depremde en az zarar görecek yerlerdir. Demre’de deprem şiddetinin aynı olduğunu düşünürsek yerleşim yeri alüvyonları açısından zengin ve yeraltı suları yüksek bu nedenle Demre en fazla zarar görecek yerlerden biridir. Finike ve Kemer’de bu risk bölgesindedir. Boğaçay ve çevresi, Aksu ve Kundu bölgesi de şehir merkezinde yüksek riskli yerlerdir. Manavgat’ta yeraltı su seviyesinin yüksek olması ve zeminin kumlu olması riski arttırıyor” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri