'Demokratikleşmeyi Derinleştirerek Millet-devlet Birlikteliğini Sağlayacağız'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, amaçlarının siyasal anlamda demokratikleşmeyi daha da derinleştirerek millet-devlet birlikteliğini sağlamak, ekonomik alanda sürdürülebilir insani kalkınmayı tahkim ederek ülkenin ekonomik kapasitesini yükseltmek,...

Başbakan Ahmet Davutoğlu, amaçlarının siyasal anlamda demokratikleşmeyi daha da derinleştirerek millet-devlet birlikteliğini sağlamak, ekonomik alanda sürdürülebilir insani kalkınmayı tahkim ederek ülkenin ekonomik kapasitesini yükseltmek, aktif ve etkin dış politikayı Türkiye'nin uluslararasındaki itibarının temeli kılmak olduğunu söyledi. Hiçbir gücün hükümetin bu azmini kırmaya yetmeyeceğini, aksine daha da büyük bir azimle çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

    Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulun 136. Birleşimi saat 12.00'te elektronik yoklama yapılarak açıldı. Birleşimi, Meclis Başkanvekili Sadık Yakut yönetti. Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan 62. hükümetin programı üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Bugün güven oylaması yapıldı. Açık oylama elektronik cihaz ile gerçekleştirildi. Oylamada toplam 439 oy kullanıldı. Kabul oy 306; 133 oy ise red çıktı.

    Başbakan Ahmet Davutoğlu, 62'nci Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne gösterilen teveccüh ve güvenoyu için şahsı ve bakan arkadaşları adına teşekkür etti. "Ayrıca, 62'nci Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin programında fiilen katkıda bulunan bakan arkadaşlarıma, bürokratlarımıza, Meclis çalışanlarımıza ve katkıda bulunan bütün milletvekillerimize huzurunuzda teşekkürü de bir borç biliyorum." diyen Davutoğlu, tarihin olağanüstü bir hızla aktığını kaydetti.

    Büyük ülkelerin, büyük düşünen ülkelerin bu hızın dinamiğini anlamak, o dinamiğe göre ulusal politikalar geliştirmekle yükümlü olduğunu belirten Davutoğlu, temelde 62'nci hükümetin felsefesi, yaklaşımının bu tarihi akışı doğru okumak, kendi tarihimizden aldığımız dinamikleri bir gelecek vizyonuyla birleştirerek önümüzdeki dönemde, özellikle de cumhuriyetimizin 100'üncü yılında ülkemizi küresel bir güç haline getirmek olduğunu söyledi.

    Davutoğlu, şöyle devam etti: "Burada temel dayanağımız, siyasal anlamda demokratikleşmeyi daha da derinleştirerek millet-devlet birlikteliğini sağlamak, ekonomik alanda sürdürülebilir insani kalkınmayı tahkim ederek ülkemizin ekonomik kapasitesini yükseltmek, stratejik alanda milli kapasitemize dayalı savunma sanayisi politikalarıyla da bütünleşmiş yeni bir güvenlik anlayışıyla aktif ve etkin dış politikayı ülkemizin uluslararasındaki itibarının temeli kılmaktır. Bu yönde, sizden de aldığımız destekle gece gündüz çalışmaya aziz Meclisimiz ve milletimiz önünde söz veriyoruz. Hiçbir güç hükümetimizin bu azmini kırmaya yetmeyecektir aksine daha da büyük bir azimle çalışmaya devam edeceğiz. Bu çerçevede önümüzdeki dönemde, yüce Meclisimizin bünyesindeki bütün partiler hem iktidar olarak bizler hem muhalefet partilerimizin aktif olarak bu sürece katılmalarını, muhalefet partilerimizden gelecek her türlü olumlu katkıyı, eleştiriyi göz önüne alarak onlarla birlikte hep beraber Türkiye'nin geleceğini inşa etme yönündeki kararlılığımızı da bu vesileyle ifade etmek istiyorum. Ülkemizin geleceği hepimizin ortak geleceğidir, ortak kaderidir. Bu kader konusunda hangi vatandaşımız olursa olsun, siyasal kimliğine, etnik veya mezhebi geçmişine veya aidiyet hissettiği herhangi bir topluluğa bakış tarzını göz önüne almaksızın katkılarını değerlendirmeyi bir borç olarak telakki ederiz. Önümüzdeki dönem, inşallah, bu yüce Meclis çatısı altında ortak iradenin, ortak vicdanın, ortak aklın tecessüm ve teşekkül ettiği bir döneme birlikte imza atarız."

    Davutoğlu konuşmasının ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli başta olmak üzere Meclis'te grubu bulunan partilerin temsilcileriyle tek tek tokalaştı.

    Meclis Genel Kurulu, 639, 642, 643 ve 628 sıra sayılı Kanun Tasarıları ile 641 sıra sayılı Kanun Teklifi'ni görüşmek için 8 Eylül 2014 Pazartesi günü saat 14.00'te toplanmak üzere kapandı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri