Demokratikleşme Paketi Çin Medyasında

Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı "Demokratikleşme Paketi’’ Çin medyasında da yankılandı.

Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı "Demokratikleşme Paketi’’ Çin medyasında da yankılandı.
Çin’in resmi haber ajansı Xinhua, haberi ‘’Erdoğan, Kürtçe propaganda yapılmasına izin verdi’’, ‘’ Başörtüsü kamusal alanda serbest’’ başlıklarıyla abonelerine duyurdu.

Xinhua, haberlerinde, Erdoğan’ın ‘’30 yıl süren Kürt direnişini sona erdirmek amacıyla çözüm sürecini kolaylaştırmak için’’ açıkladığı reform paketinin detaylarına da değindi.

Haberde ayrıca, açıklanan paket çerçevesinde, siyasi partilerin Türkçenin yanında farklı dil ve lehçelerde propaganda yapmasına izin verileceği, seçim sisteminin üç farklı alternatifle tartışmaya açılması ve seçim barajının yüzde 10’un altına çekilmesi, özel okullarda Türkçeden başka dillerde eğitimin mümkün olacağı, kamusal alanda başörtüsünün serbest olacağı gibi açıklamalara yer verildi.

Erdoğan’ın, söz konusu reform paketinin, 2012’de başlatılan Kürt sorunu çözüm süreciyle bağlantısı olmadığı açıklamasına da değinilen haberde, paketin, Kürt sorununun çözümünde kilometre taşı olduğuna vurgu yapıldı.
Haberde, çözüm süreciyle ilgili detaylara da değinilirken, "Türkiye ve diğer bazı ülkeler tarafından bir terör örgütü olarak tanınan PKK’nın, Türkiye'nin güneydoğusunda etnik vatan oluşturmak için 1984’te silahlı mücadeleye başladığı" ifadeleri de yer aldı.

Konuyla ilgili diğer haberinde de Xinhua, ‘’Başörtüsü kamusal alanda serbest’’ başlığını kullandı. Haberin detayında, söz konusu değişikliğin yargı, polis ya da askeri kurumlarda uygulanmayacağı açıklamasına değinildi. Haberde, Müslümanların çoğunlukta olduğu Türkiye’de, devlet dairelerinde çalışan kadınların giysi üzerinde sert kısıtlamalar olduğu kaydedildi.

Çin’in diğer yazılı medyasında da Xinhua’nın reform paketiyle ilgili geçtiği haberlere yer verildi.

Erdoğan’ın, demokratikleşme paketinin içeriğini düzenlediği basın toplantısı ile kamuoyuyla paylaştığını yazan Çin medyası, reformların detaylarını okuyucularına aktardı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri