Demiryolundaki Özelleştirmeyi Yürüyüşle Protesto Ettiler

Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Muş Şubesi, demiryolundaki özelleştirmeyi raylar üzerinde yürüyerek protesto edip basın açıklaması yaptı. Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Muş Şubesi üyeleri, Tren Garı önünde bir araya...

Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Muş Şubesi, demiryolundaki özelleştirmeyi raylar üzerinde yürüyerek protesto edip basın açıklaması yaptı. Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Muş Şubesi üyeleri, Tren Garı önünde bir araya gelip 'Demiryollarının özelleştirilme uygulamalarına karşı yürüyoruz' pankartı açıp demiryollarının özelleştirilmek istenmesini protesto etti.

Yapılan yürüyüşten sonra Muş Tren Garı önünde basın açıklaması yapan BTS Diyarbakır Şube Başkanı Veysel Özhekti, 17 Kasım’da başladıkları yürüyüşün 24 Kasım’da Ankara TCDD önünde yapılacak olan mitingle ile son bulacağını belirtti. Adaletsiz uygulamaların yapıldığının altını çizen Özhekti, “Biz demiryolcular, bir kez daha yollara düştük. Balıkesir, İstanbul (Halkalı), Van, Antep ve Zonguldak Garlarından 17 Kasım'da başlayan yürüyüşümüz, 24 Kasım'da Ankara'da TCDD Genel Müdürlüğü önünde son bulacaktır. Bizleri yollara düşüren, isminde ‘adalet’ olan, ancak bu kelimenin tam tersi uygulamalar sergileyen AKP'nin ve AKP bürokratlarının demiryollarındaki ‘adaletsiz’ uygulamalarıdır. Demiryolu hizmetini, kamu hizmeti olmaktan çıkararak ticarileştirmeyi, ulaşım hakkının metalaştırılmasını ve parası olanın bu hizmetten daha pahalı bir şekilde yararlanmasını, ucuz ve güvencesiz işgücü kullanımının önünü açmayı planlayan ‘Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkındaki Yasa Tasarısı’ Meclis Genel Kurulu’na getirilmiş ve sendikamız tarafından verilen mücadeleye rağmen tasarı Meclis'ten kabul edilmesinin ardından 1 Mayıs 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. 1995’li yılların ardından başlayan ve demiryollarının yeniden yapılanması adı altında atılan adımlarla bugün gelinen noktada demiryollarının 158 yıllık kurumsal işleyişi bir kenara atılmış. TCDD yönetimi tarafından liyakat, kariyer, hizmet, başarı vb. gibi ölçüler bir kenara bırakılarak taraflı davranılmakta, özellikle siyasi kadrolaşmayla birlikte, bilgi, birikim ve deneyim isteyen kadrolara siyasi yandaşlık üzerinden ehil olmayan atamalar yapılmaktadır.” dedi.

“TCDD YÖNETİMİNİN UYGULADIĞI YANLIŞ POLİTİKALAR BİZLERİ MAĞDUR ETMEKTE”

Personelin emekliliğe sevk edilmesi amacıyla yapılan düzenlemeler ile yakın zamanda yüzlerce personelin emekli edildiğini ifade eden Özhekti, şunları söyledi: “1995'li yıllardan bugüne kadar çalışan sayısı yüzde 35 oranında azaltılmıştır. Çalışan sayısındaki bu azalma sonucunda demiryolu hizmetlerinin üretilmesinde taşeronlaşma hızla yaygınlaşmış, esnek ve kuralsız bir çalışma hayatı önümüze konmuştur. Bu süreç içerisinde demiryollarında işletmecilik güvenliği hiç olmadığı kadar güvenilirliğini kaybedip ölümlü büyük kazalar yaşanırken, madenlerde, inşaat sektöründe, tersanelerde, sanayi sitelerinde, fabrikalarda yaşanan iş kazaları, kaza olmaktan çıkmış kitlesel iş cinayetlerine dönüşmüştür. TCDD'nin tasfiyesini ve çalışanların kazanılmış haklarını yok etmeyi amaçlayan Demiryolu Kanununun yasalaşması sonrası TCDD yöneticileri ile yaptığımız görüşme ve toplantılarda, personelin geleceğine dair kaygılarımızı belirtip çalışanların isteği dışında herhangi bir işlem yapılıp yapılmayacağı ile ilgili sorularımıza bu konuda çalışma yapılmadığı ve kimseye bir şey olmayacağı ifade edilirken, TCDD yönetiminin bu söylemlerinin aksine, aldığı kararlarla kimi işyerleri kapatılmış, kimileri birleştirilmiş, personelin bir kısmı kendi istekleri dışında tayin edilmiştir. Son olarak; optimizasyon adı altında 519 personelin yeri kendi istekleri dışında değiştirilirken, kimi işyerleri birleştirilmiş ve kapatılmıştır.”

“HAKLARIMIZ BİRER BİRER ELİMİZDEN ALINDI”

TCDD yönetiminin siyasi iktidardan güç aldığını ve ayrımcı yaklaşımlarının yanında kazanıldığı haklarının birer birer ellerinden alındığını kaydeden Özhekti, “Demiryollarının bu noktaya gelmesinin nedeni olan TCDD yönetiminin uyguladığı yanlış ve taraflı politikalar bizleri mağdur etmekte, haksızlık yaşamaktayız. Eğer bizler dur demezsek bu uygulamalar devam edecektir. Sendikamızın örgütlü olduğu Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının 2015 yılı bütçesi bugünlerde Meclis'te görüşülmektedir. Görüşülmekte olan bütçe, ulaştırma alanında hizmet alan yurttaşlar ve bu kurumlarda çalışmakta olan biz kamu emekçilerini yakından etkilemektedir.” şeklinde konuştu.

Sendika üyeleri yapılan açıklamanın ardından olaysız bir şekilde dağıldı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri