Demiryolu taşımacılığına ağırlık verilmeli

Demiryol-İş Konya Şube Başkanı ve Türk-İş 2. Bölge Başkanı Necati Kökat, Dünya Demiryolcular Günü münasebetiyle yaptığı açıklamada, demiryolu taşımacılığının önemini, sıkıntılarını ve çözüm önerilerini aktardı.
Kökat, demiryolu taşımacığına ağırlık verilmesini istedi. Demiryolu taşımacılığının geliştirilmesi için serbestleşme ile özel şirketlerin yatırım yapmasının önemine dikkat çeken Kökat, “Demiryolu altyapısının, hatların, terminallerin yeni yapılanmasının tamamlanması, mesleki eğitim, yeni yapılanmayı tamamlayan bir çalışma olmalıdır. Taşımacılığın kalitesi yanında can güvenliği de önem arz etmektedir. Personelin gece gündüz, cumartesi pazar, bayram tatili olmadan çalışmak zorunda kaldığı ise kamuoyunca bilinen bir gerçektir. Bazı bölgelerde ki teknolojik yetersizlikler veya yol ve coğrafi yapı zorlukları kazaya davetiye çıkarmaktadır” dedi.
Türkiye’nin Avrupa ülkelerine kısayla hat uzunluğu bakımından gerilerde kalmasına rağmen kaza sayısı bakımından açık ara önde olduğunu belirten Kökat, “Diğer ülkelerde yok denecek kadar az olan altyapıya dair sorunlar ve teknik sıkıntılar ülkemizde kazaların başlıca nedenini oluşturmaktadır” diye konuştu.
Necati Kökat, çözüm önerilerini şöyle sıraladı:
• Bir "Ulaştırma Ana Planı" yapılmalı; bu plan kapsamında demiryolu, denizyolu, havayolu ve karayolu için ayrı ayrı ana planlar hazırlanmalıdır.
• Ulaşım politikaları karayolu/denizyolu/demiryolu/havayolu entegrasyonlu Kombine Taşımacılık (seri, ekonomik, çevreci, güvenli ve hızlı taşımacılık), bir başka deyişle bütün türlerin tek bir taşıma zinciri oluşturacak şekilde entegre edilmesi ekseninde yeterli fiziki kapasite ve olanaklara sahip yükleme, boşaltma ve aktarma terminalleri oluşturulmalıdır.
• Yük ve yolcu taşımacılığında ağırlık demiryolu taşımacılığına verilmeli, demiryolu taşımacılık oranları planlı olarak artırılmalıdır.
• Ulaştırma sektörü ve demiryollarının altyapı, araç, arazi, tesis, işletme ve taşınmazlarına yönelik bütün özelleştirmeler, belediyeler ve üçüncü şahıslara devirler durdurulmalıdır.
• Gerekli olan altyapı, bakım, yenileme çalışmaları eşliğinde eski hatlarda "sürat demiryolu" projelerine yönelinmeli; yeni altyapı ve yüksek standartlı yeni hat yapımına dayanmayan "yüksek hızlı tren" projeleri durdurulmalı; bu konuda meslek odaları, sendikalar, uzmanlar ve bilim insanlarının görüş ve uyarıları dikkate alınmalıdır.
• Büyükşehir ve sanayi merkezleri, çağdaş standartlara uygun demiryolları ve mevcut limanlar yoluyla birbirlerine bağlanmalıdır.
• "Demiryolu, demiryolcu, yolcu ve yük güvenliği" bir bütün olarak düşünülmelidir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri