Demirtaş: Öcalan PKK’ya ‘geri çekilin’ demedi

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Öcalan’ın henüz geri çekilme çağrısı yapmadığını söyledi, ’Bunun için hükümetin adım atmasını bekleyecek’ dedi

İlgili bakanlıkların, müsteşarlıkların bütün hukukçuları formül arıyor. Bu İmralı’da konuşulmuş bir şey. Hükümet kusura bakmasın. Sanki BDP ortaya atmış gibi bir durum var. Biz de oradan (İmralı) duyduk. Hükümet de bu işin hukuksuz yürümeyeceğinin farkında. Nasıl bir çözüm bulacak, nasıl bir formül ortaya koyacak, bunun arayışı içinde” dedi.

TBMM’deki makamında bazı BDP muhabirlerine gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Demirtaş, “Geri çekilmenin başlamasıyla ilgili süreç tamamlanmadı. Sürecin tamamlanması için Öcalan’ın PKK’ya ‘Geri çekilin’ çağrısı yapması lazım. O çağrıyı yapmadı; Nevroz’da ‘Buna hazırım’ dedi. PKK’da ateşkes ilan ederek Öcalan’ın bu deklarasyonuna yanıt vermiş oldu. Geri çekilme çağrısını Öcalan’ın yapması için hükümetin gereken adımı atması beklenecek” demesi de dikkat çekti.

Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü:

YASA OLMADAN DA ÇEKİLİRİZ

“Sürecin hukuksal zemine oturtulması amacıyla dile getirilen yasa önerisi BDP’nin değil, Öcalan’ın ve PKK’nın, yani geri çekilecek olanların önerisidir. Taraflar dese ki ‘Biz yasa olmadan da geri çekilmeyi başlatıyoruz,’ BDP buna karşı çıkmaz; niye engel olalım? Bu yasa nasıl çıkar, bunlar tartışılabilir. Biz hükümeti sıkboğaz etmek istemiyoruz. ‘İlla bu yasayı çıkaracaksın, sonra PKK’lılar çekilecek’ deme yetkisi bizde değil. KCK’nın kendisi şu anda söylüyor, Öcalan’ın kendisi söylüyor. Yarın bir gün ‘Biz geri çekilmeye başlarız, yasa sonradan tartışılabilir’ deseler, biz buna da itiraz etmeyiz. 1999’da PKK çekilmişti 2004’te geri döndü. Bu defa olmayacağının ne ben garantisini verebilirim ne Öcalan verebilir. Bunun garantisi hükümetin kendisidir

Öcalan yapacağını yaptı. Taraflar neyde uzlaşacaklarsa artık, komisyon mu olacak, başka bir şey mi, neyse; o olduktan sonra bence Öcalan ‘Geri çekilin’ çağrısı yapacak. Karayılan’ın ‘Orta kademe yöneticilerinin iknası’ vurgusu var. Benim bundan anladığım şudur; ‘Sesiyle hitap etmesi lazım.’ Yoksa mektup dediğiniz, yazıldı gitti. Belki bir daha yazar ama seslenmesi lazım.”

"Öcalan hükümetten adım atmasını bekliyor"

Çözüm sürecinde geri çekilme ve yasal zemin talepleri tartışılırken, BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'tan, Abdullah Öcalan'ın henüz geri çekilme çağrısında bulunmadığı açıklaması geldi:
"Geri çekilme için Öcalan'ın PKK'ya çağrı yapması lazım. Nevruz'da sadece 'buna hazırım' dedi. Öcalan, geri çekilme çağrısı için hükümetin adım atmasını bekleyecek."
Öcalan'ın "geri çekilin" demediğini, "hazırım" mesajı verdiğini öne süren Demirtaş, bunun üzerine PKK'nın ateşkes ilan ettiğini söyledi.
 
"Adalet Bakanı ile görüştüm" 
Demirtaş, hükümetin atacağı adımların ardından yapılacak geri çekilme çağrısının da kendileri aracılığıyla iletileceğini belirtti.
Ve süreç için yasal güvence talebi... Demirtaş, o talebi bir kez daha dile getirdi. Hatta hükümet nezdinde bu konuda ilk resmi girişimlerini yaptıklarını söyledi, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile görüştüğünü açıkladı:
"Parlamenterlerden bir komisyon bir de akil insanlar komisyonu kurulabilir. Parlamenter komisyonunun kuruluş yasasında çekilmeye nezaret etme, süreci denetleme konuları yer alır ve çekilmeyi güvenceye alan yasaya dönüşebilir. Komisyon önerimizi Adalet Bakanlığı'na ilettik."
 
Demirtaş, Adalet Bakanlığı'na sundukları komisyon önerisine henüz yanıt gelmediğini söyledi. Ama hükümetin de yasal düzenleme arayışında olduğunu öne sürdü, "AK Partili hukukçular çalışıyor, formül arıyor" diye biliyorum ifadesini kullandı:
Sadece yasal zemin değil Demirtaş bir başka talebi daha dile getirdi. Kandil'den verilen, "Orta kademe komutanları ikna etmek lazım" sözüne açıklık getirdi, "Öcalan'ın sesinden duymak istiyorlar, Kandil ile İmralı arasında bir trafik kurulabilir" dedi.
 
"Kılıçdaroğlu'na mesaj gönderdim, yanıt gelmedi" 

Çözüm sürecinde muhalefetin rolüne de değindi Demirtaş... Kılıçdaroğlu'na "Hükümet yapmıyorsa, sizi süreç hakkında biz bilgilendiririz" mesajı gönderdiğini ama yanıt alamadığını açıkladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri