Demirtaş: IŞİD'i tükürüğümüzle boğarız!

Selahattin Demirtaş, "açın sınırı, IŞİD'i tükürüğümüzde boğalım" dedi.

HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin grup toplantısında bir konuşma yaptı. Demirtaş konuşmasının daha başında Kobani'den bahsetti. Kobani'nin düşmesinin büyük problemlere sebep olacağını iddia eden Demirtaş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye de çattı. "Az önce burada konuşan zat, 1 aydır konuşuyoruz ama hala anlamamış" diyen Demirtaş, hükümetten taleplerinin Kobani'ye asker göndermesi değil, savaşmak için bekleyen 10 binlerce gence sınırları açması olduğunu söyledi.

DEMİRTAŞ ŞUNLARI SÖYLEDİ:

Grubumuzun temel konusu Kobani. Parlamento olarak HDP olarak bütün bu meselelere çözüm önerimiz nedir, detayları paylaşacağız.

Kobani direnişi bugün 29.-30. gününde. Kobani meselesini son 30 günde deperlendirirseniz, Başbakan gibi değerlendirirseniz; toplumu aldattığınızı zannedersiniz fakat sadece yalanlarınızı alkışlayanları aldatmış olursunuz.

Bugün Başbakan kürsüde "Sünniler, Araplar katledildi, Suriye'ye sessiz kalındı" diyor, dünya kadar danışmanınız var, HDP hangi katliama sessiz kalmış? Bunu önce anlayın sonra eleştiri yapın, saygı duyarız. Siz Suriye'de mezhepçilik yaptınız. TIR'lar dolusu dilah gönderdiniz, ÖSO'ya gönderdiniz.

Suriye'de beslediğiniz çetelerden iki şey istiyordunuz: 1-Esad’a karşı savaşın 2-Kürtlerin statü kazanmasını önleyin.

Bunu eleştirdik. Silahlar El Nusra çetelerinin eline geçiyor dedik, izin vermeyin dedik. Biz size Suriye'de olanlara sessiz kalın mı dedik?

"Para bizden lojistik bizden" diyerek silah yolladığınız radikal örgütler, Esad'a karşı savaşın, kürtlerin orada statü kazanmasına izin vermeyin dedik. 2,5 yıldır maaş verdiğiniz basın danışmanlarını bunları ortaya çıkarsın. Eline silah verip cebine para doldurduğunuz bu çetelerin ahlakı yok. Bugün sizin yanınızda, yarın karşınızda olur" dedik.

Siz New York'a BM toplantısına gittiğinizde tüm dünya sizi 'IŞİD'i desteklemekle' suçladı, bu algıyı biz mi oluşturduk? Başbakan diyor “Bizi IŞİD yanlısı olarak gösteriyorsunuz.” Bütün dünya öyle diyor? Biz mi dolaşıp anlattık? Sanıyor musunuz ki biz sizi teşhir ettik, sanıyor musunuz ki IŞİD'e giden TIR'ları tüm dünya bilmiyor da bir tek HDP biliyor ve ortaya çıkardı.

Suriye'de iç savaşın büyümesine sizler benzin taşıdınız. Suriye’de iç savaşın büyümesine sizler benzin taşırken içeride de bir barış arayışı başladı. Bunların hepsi İmralı'da Sayın Öcalan'la yapılan görüşmelerde masaya yatırıldı. Rojava ayrı Kobani ayrı dediniz. Bugün diyorlar ya, “Rojava ayrı, süreç ayrı!” Konuştuğumuzda böyle demiyordunuz? Bunlar o zaman masadaydı.30 gün öncesine kadar süreç ayrı Rojava ayrı demediniz. Bunlar masadaydı. Bütün bu süreçlerin birlikte işlemesi gerektiği önemini,Türkiye ile PYD'nin birlikte çalışması gerektiğini konuştuk. Siz Rojava'da kırmızı çizgimizdir oldu bittiye izin vermeyiz dediniz, biz Rojava'yı dost olarak görün ilişkiye geçin dediki zaman zaman denediniz. Ama Nusra'ya silah gitmesin engellemediniz! Rojava ile süreç ayrı” demediniz?

Kalın kalın kitaplar yazmışlar ya, zannediyorlar ki herşeyi onlar biliyor. Hayat kitaplarınız gibi değil.

Burnundan kıl aldırmayan üsttenci, otoriter tavırlarınızla siyaset yapılamayacağını görmediniz mi hala?

CANLI YAYIN:

Kendi yazdığınız derinlikte boğulmak üzeresiniz. Bunu iki yıldır her görüşmemizde anlatıyoruz.

Sayın Öcalan uyarıyordu. Fakat o oradan uyarınca yalaka medyanız “Apo tehdit etti!" diye manşet atıyordu. Biz Suriye’de ayrımsız herkesi destekledik” diyorlar, keşke öyle olsaydı. Siyasi düşüncelerine göre desteklediniz.

Her fırsatta “Suriye bizim iç meselemizdir” dediniz. Eskimiş Başbakanınız bağıra çağıra anlattı. Nereye kadar? Kobani’ye kadar.

Evet, Somali’de Bosna’da yaşayan bizim kardeşimizdr. Ama Kobani’deki öz kardeşimiz, annemiz, amcamızdır. Aynı soyadını taşıyoruz.

Benim öz kardeşim tecavüzcünün tehditi altındayken Hükümet "Bu bizim işimiz değil" diyorsa, sen de bizim Hükümetimiz değilsin.

Bizim paramızla bizim düşmanımızı besliyorsun. Halk bunu iki yıldır izliyor. IŞİD’e tehdittir demedin ama PYD için dedin. “IŞİD ile PKK aynıdır” dedin. Aynıysa niye görüşüyorsun? Niye bizi yoruyor, kendini yoruyorsun? Niye halkı kandırıyorsun?

Biz 23 gün hükümetle diyalog yürüttük, bütün düzeylerde görüşme yaptık. İşin ciddiyetini anlatmaya çalıştık. aldığımız karşılık; 'biz dememiş miydik' oldu. Yapılan iyilik; kapı açıldı insanlar içeri alındı, minnetmişçesine... Bu Kobani'nin düşmemesi lazım, biz yine de gidelim konuşalım dedik. Önemini anlatalım dedik. Hala anlamamışlar, biraz önce MHP lideri 'Gidin IŞİD'le savaşın' diyor. Senin anlayabileceğin gibi anlatayım; Bizim büyün korkumuz IŞİD'in Kobani'yi düşürmesi karşılığında ortaya çıkan reaksiyondur. Halklarımızın karşı karşıya kalacağı tehlikeden korktuk, zalimce politikalarınızdan utandık.

Bütün bu tehditleri ve küfürleri yağdıranlar başta olmak üzere, herkes bu durumu toparlamak zorunda. Ülkenin Cumhurbaşkanı olan adamın konuşmalarına bakın.

MYK toplantımızın sürdüğü o akşam iki şey yaptık: 1-Halkımızdan destek istedik, 2-Hükümetle konuştuk. Aynı saatlerde. Kobani’den gelen imdat çağrısına en uygun tutumu sergiledik, sokağa çıktık.  O çağrıyla bütün dünya ayağa kalkınca koalisyon uçakları ilk defa IŞİD’i etkili vurmaya başladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri