Değişen hayat şartları alerjiyi artırdı

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Reisli, Dünya Alerji Günü nedeniyle Meram Tıp Fakültesi Morfoloji Binası Konferans Salonunda hastane çalışanları ve ailelerine yönelik bi

Alerjik hastalıkların görülme sıklığı, nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemlerine ilişkin bilgi veren Doç. Dr. Reisli, “Bu tür hastalıklar Dünya’da ve Türkiye’de her geçen gün artış gösteriyor. Bugün itibariyle alerjik hastalıklar toplumun yaklaşık üçte birini etkiliyor. Değişen yaşam koşulları ve beslenme alışkanlıkları bu artıştan sorumlu tutulan en önemli faktörler olarak karşımıza çıkıyor.” dedi.
ALERJİ DİĞER HASTALIKLARA DÖNÜŞÜR
Besin, böcek ve ilaç alerjilerinin en sık karşılaşılan alerjik hastalıklar olduğunu söyleyen Doç. Dr. Reisli, “Bu hastalıklar vücudun pek çok bölgesini aynı anda etkileyebilir. Etkilediği bölgeye göre de bulgu veriyor. Örneğin astımı etkileyen alerjik hastalıklar, akciğere etki edebilir. Astım da saman nezlesine dönüşebilir. Sağlıklı bir insanda 7 yaşına kadar gelişme gösteren akciğerin hastalıklardan etkilenmesi, kişinin ileriki yaşlarda sağlık sorunları ile karşılaşmasına neden olabilir” diye konuştu.
Alerjik hastalıkların ailevi yatkınlığı olan bireylerde çeşitli çevresel faktörlerin de etkisiyle geliştiğini belirten Doç. Dr. Reisli, “Hastalıklar genellikle bebeklik döneminden itibaren her yaşta görülebilir. Erken dönemde tanı konulup, uygun tedavi verilmesi hastalığın ilerlemesini önleyecek, ayrıca hastanın ve ailesinin yaşam kalitesini önemli oranda arttıracaktır” dedi.

Resim Altı: Doç. Dr. İsmail Reisli
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri