Defne Alanları Rehabilite Edilerek Köylünün Geliri Artırılıyor

Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, defne alanlarını rehabilite ederek orman köylüsünün gelirini artırmayı planladıklarını belirtti.

Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, defne alanlarını rehabilite ederek orman köylüsünün gelirini artırmayı planladıklarını belirtti. Baca bunu yaparken köylüleri asla mağdur etmeyeceklerini kaydetti.

Orman Bölge Müdürlüğü tarafından defne serveti bakımından bölgede ilk sırada yer alan Tarsus'un Emirler Köyünde uygulamalı eğitim semineri düzenlendi. Seminerde defnenin üretimindeki yanlış uygulamaların düzeltilmesi, nakliyesi, depolanması, kurutulması ve daha kaliteli defneyaprağı üretimi için dikkat edilmesi gereken hususlar anlatıldı.

Orman Bölge Müdürü Abit Baca, buraya yaptığı konuşmada defne envanter çalışmalarının Tarsus, Silifke, Mersin ve Erdemli Orman İşletme Müdürlüklerine bağlı 11 şeflikte tamamlandığını söyledi. Çalışmalar sırasında yaklaşık 50 bin hektar alanın taranarak 23 bin hektar defne sahasının tespit edildiğini ifade eden Baca, bu sahalarda ise yaklaşık 42 bin ton defne serveti bulunduğunu söyledi. Tarsus Bölge Müdürlüğü'nün 21 bin ton ile toplam potansiyel defne servetinin yarısını barındırdığını anlatan Baca şöyle devam etti: "Nerede, ne kadar defne serveti var sorusuna artık bitirilen envanter-planlama çalışmalarıyla net olarak cevap verebilir duruma geldik. Bundan sonra yapılacak iş, üretimin daha kaliteli yapılması, kalite artırımı yoluyla orman köylüsünün ve sektörün gelirini artırmak olmalı. Bunu yapabilmek için öncelikle verimli defne sahalarımızı köylümüzü de mağdur etmeden rehabilite etmek, canlandırma kesimleri ile kalite artırımını sağlamamız gerekmektedir." Köylülerden yeşil altın olarak adlandırdığı defneyi sahiplenmelerini isteyen Baca, “Bugün itibariyle Emirler köyü 200 ton yaş defne sürgünü üretmiş durumda ve bu yaklaşık 130 bin TL gelir demektir. Üretimin devam ettiği göz önüne alındığında gelir daha da artacaktır." diye konuştu.

Daha sonra sahada kesim şekilleri ve teknikleri yerinde uygulamalı olarak gösterilerek, nakliye, depolama ve kurutma işlemlerinin nasıl yapılması gerektiği köylülere ve alım-satım yapan vatandaşlara anlatıldı.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri