Davutoğlu’ndan Rus Televizyonuna Yalanlama

Rusya’da İngilizce yayın yapan Russia Today (RT) televizyonu, İsrail’in Suriye’yi Türkiye’den kalkan uçaklarla vurduğunu iddia etti.

Rusya’da İngilizce yayın yapan Russia Today (RT) televizyonu, İsrail’in Suriye’yi Türkiye’den kalkan uçaklarla vurduğunu iddia etti. Ankara ise iddiaları yalanladı.

RT’nin haberinde Lazkiye’de 5 Temmuz’da gerçekleştirilen saldırı ile ilgili kendilerine açıklamada bulunan güvenilir bir kaynağın saldırıda Türkiye’nin kullanıldığını, Rusya’dan getirilen Yakhont füzelerinin bulunduğu deponun vurulduğunu söylediği belirtildi.

RT’nin muhabiri Paula Slier haberinde, “Kaynaklarımız bize İsrail uçaklarının Türkiye’nin içinde bulunan bir üsten kalktığını, sonrasında da deniz üzerinden Lazkiye’ye doğru yöneldiğini söylüyor. Böylece uçaklar Suriye için hedef olmaktan da kurtuldu.” ifadelerine yer verdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail’in Suriye’ye saldırmak için Türkiye’yi kullanıldığı yönündeki iddiaları yalanladı. İsrail’le herhangi bir operasyonun parçası olmalarının mümkün olmadığını kaydeden Davutoğlu, “Türkiye İsrail ile herhangi bir saldırının parçası olamaz… Bu hiçbir karşılığı olmayan, tamamıyla yalan ve hiçbir gerçek payı olmayan bir haberdir.” dedi.

RT haberinde İsrail ve Türkiye arasında ilişkilerin Mavi Marmara olayından sonra kötüleştiğini, Türkiye’nin askeri anlaşmalar ve diplomatik ilişkileri askıya aldığını hatırlattı. Rus televizyonuna göre, Mart 2013’de İsrail’in özür dilemesinin ardından ilişkiler normale dönmeye başladı.

Haberde Özgür Suriye Ordusu’nun 5 Temmuz saldırısını üstlenmediği, askeri konsey sözcüsünün kullandığı, “Muhalif güçler tarafından gerçekleştirilen bir saldırı değil.” ifadelerine yer verildi. Özgür Suriye Ordusu’na göre saldırı havadan ya da uzun menzilli füzelerle gerçekleştirildi.

İngiliz Sunday Times, saldırıda Rusya’dan gelen 50 adet Yakhont P-800 gemi savar füzelerinin hedef alındığını ve imha edildiğini yazdı. Gazeteye göre saldırıda İsrail hava kuvvetleri yerine denizaltıları kullanıldı.

İsrail savunma bakanlığı sözcüsü iddialarla ilgili RT’ye yaptığı değerlendirmede, “Biz bu iddialarla ilgili herhangi bir değerlendirmede bulunmuyoruz.” dedi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu da CBS televizyonuna yaptığı açıklamada, “Bizim politikamız tehlikeli silahların Lübnan’da bulunan Hizbullah’ın ve diğer terör gruplarının eline geçmesini engellemek… Benim ne yaptığımızı ya da yapmadığımızı söylemek gibi bir alışkanlığım yok.” değerlendirmesinde bulundu.

Eğer saldırının İsrail tarafından yapıldığı doğrulanırsa, İsrail’in Suriye’ye yönelik bu yıl içerisinde gerçekleştirdiği dördüncü saldırı olacak. Önceki saldırılar 30 Ocak, 3 Mayıs ve 5 Mayıs’ta gerçekleşmişti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri