Davutoğlu’ndan Biden’e: Hiç Kimsenin Türkiye’yi Eleştirmeye Haddi Yoktur

Başbakan Ahmet Davutoğlu, IŞİD tehdidine karşı Türkiye’nin de aralarında bulunduğu ABD müttefiklerini sorumlu tutan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’e sert çıktı. Davutoğlu, “Bu eleştirileri kabul etmek mümkün değil. Bütün Amerikan...

Başbakan Ahmet Davutoğlu, IŞİD tehdidine karşı Türkiye’nin de aralarında bulunduğu ABD müttefiklerini sorumlu tutan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’e sert çıktı. Davutoğlu, “Bu eleştirileri kabul etmek mümkün değil. Bütün Amerikan yönetimi ve en başta Joe Biden çok iyi biliyor ki Türkiye 4 yıldır tek başına mültecileri ağırlamaya devam ediyor. Eğer hiçbir tarihi sorumluluk taşımayan ülke aranıyorsa o Türkiye’dir. Suriye ve Irak’tan gelen misafirleri ağırlarken hiç kimsenin Türkiye’yi eleştirmeye hakkı da yoktur, haddi de yoktur. Kim olursa olsun bunu ifade etmek bizim görevimizdir.” dedi.

Kurban Bayramı’nı İstanbul’da geçiren Başbakan Davutoğlu, bayram namazını Fatih Camii’nde kıldı. Çıkışta türbe ziyareti yapan Davutoğlu, kendisini bekleyen gazetecilere gündemi değerlendirdi. Hüzünlü ve buruk bir bayram olduğunu ifade eden Davutoğlu, “Milletimiz, ülkemiz, İslam dünyası açısından bütün insanlık açısından hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bir taraftan bayramımızı eda ederken, diğer taraftan Suriye, Irak, Filistin’deki Somali’deki, dünyanın her bir köşesindeki mazlumların acılarını yüreğimizde hissediyoruz. İstanbul’un da Türkiye’nin de kalbidir Fatih. Vatandaşların ve İslam dünyasının ve insanlığın bayramlarını tebrik ediyorum. Allah bayramlarımızı daim, acılarımızı geçici kılsın. Ülkemizin huzurunu ve selametini de her zaman bu şekilde sığınacağı tarzda daim eylesin diyorum.” diye konuştu.

Namazdan sonra Süleyman Şah Saygı Karakolu Komutanı Binbaşı Oğuzhan Şimşek’le telefonla konuştuğunu belirten Davutoğlu, şöyle devam etti: “Bütün askerlerimizin sıhhatlerinin iyi olduğunu, bayramlaşma yaptıklarını ifade ettiler. Hiçbir sıkıntı yok. Tabi bu etrafta sıkıntı olmadığı anlamına gelmez. Suriye toprakları, Irak toprakları her türlü riske hazırdır. Oradaki subaylarımız ve askerlerimiz vakar içinde kendilerine verilen görevi yapıyorlar. Bu görevi yapmaları konusunda herhangi bir tereddüt göstermeleri söz konusu değil. Millet olarak yanlarındayız. Onların gösterdiği vakarı her zaman iftiharla anacağız. Onların yanında olmaya devam edeceğiz.”

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in Harvard Üniversitesi’nde yaptığı dış politika konuşmasında, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bölgedeki ABD müttefiklerini IŞİD tehdidinden sorumlu tutmuş, Obama yönetiminin Suriye’de izlediği politikaları savunmuştu. Bir gazetecinin sorusu üzerine Biden’in eleştirilerine sert tepki veren Başbakan Davutoğlu, “Bu eleştirileri kabul etmek mümkün değil. Bütün Amerikan yönetimi ve en başta Joe Biden çok iyi biliyor ki Türkiye 4 yıldır tek başına mültecileri ağırlamaya devam ediyor. Ve 4 yıldır yaptığı uyarılar en başından dinlenmiş olsaydı bu acılar yaşanmazdı. Herkesin tarihi sorumluluğu var burada. Eğer hiçbir tarihi sorumluluk taşımayan ülke aranıyorsa o Türkiye’dir. Türkiye, 24 Nisan 2011’den bu yana 1.5 milyonu aşkın mülteciyi misafir etmiş, hala Kobani’den gelen mülteci kardeşlerimiz var. Bu mültecilerin etnik ve mezhebi kimliklerine değil kimliklerine hiç bakmamıştır. Sünni, Şii, Nusayri, Hıristiyan, Arap, Kürt, Türkmen, Ezidi. Suriye ve Irak’tan gelen misafirleri ağırlarken hiç kimsenin Türkiye’yi eleştirmeye hakkı da yoktur, haddi de yoktur. Bunu ifade etmek isterim. Kim olursa olsun bunu ifade etmek bizim görevimizdir. Ayrıca yabancı savaşçılar konusunda Türkiye her zaman engelleyici tutumunu sürdürmüştür. Esas burada tarihi sorumluluğa sahip olan ülkeler Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde 4 yıldır bir halkın çektiği ızdıraba bu kadar sessiz kalan P5 ülkeleridir. Biz kimin eleştirdiğine bakmayız. Suriye halkının bu bayram sabahı bize ettiği dualara Allah da tarih de bütün insanlık da şahittir.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri