Davutoğlu: Yasal Tedbirler Bypass Edilirse İş Kazaları Yaşamak Kaçınılmaz Olur

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul'da meydana gelen 10 kişinin hayatını kaybettiği iş kazası ile ilgili gündeme gelen 167. ILO sözleşmesine ilişkin "ILO ile ilgili olarak dünyanın en gelişmiş ülkelerinde iş güvenliği hangi şartlarda...

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul'da meydana gelen 10 kişinin hayatını kaybettiği iş kazası ile ilgili gündeme gelen 167. ILO sözleşmesine ilişkin "ILO ile ilgili olarak dünyanın en gelişmiş ülkelerinde iş güvenliği hangi şartlarda sağlanıyorsa bunu sağlamak için her türlü tedbiri alırız her türlü yasal çalışmayı yürütürüz. Bunları da yarın bakanlar kurulunda ele alacağız." dedi. Davutoğlu, "Mesele sadece hukuki mevzuat değil. Dünyanın en iyi yasasını çıkarsanız en evrensel geçerliliği olan kuralları koysanız insan faktörü önemli. İnsanımızın bu insanımızı derken oradaki denetim görevlilerini iş güvenliği ile ilgili sorumluların bu yasal mevzuatın özünü teşkil eden bilinç hakkında sağlam bir bilince sahip olmaları. Aksi takdirde aldığımız yasal tedbirler bypass edilmeye kalkılırsa iş kazaları yaşamak kaçınılmaz olur." diye konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün İstanbul'da meydana gelen ve 10 işçinin hayatını kaybettiği kazaya ilişkin Konya'da bir açıklama yaptı. Konya'daki evinin önünde konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Davutoğlu, "Maalesef hepimizi derinden üzen hüzüne boğan bir olay yaşadık. Dün olay olur olmaz hem içişleri bakanlığımızın hem çalışma ve sosyal güvenlik bakanımızı görevlendirdik. Gece boyu biz burada gelişmeleri takip ettim. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Faruk Çelik olay yerine intikal ettikten sonra sabah 04.30 civarı bir bilgi sundu. İlk değerlendirmelerimiz takip ettiniz. Bakanımız da vurguladı. Maalesef 10 işçimiz 10 canımız emekçimiz iş asansörünün raydan çıkması suretiyle vefat ettiler. Her şeyden önce vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Ailelerine taziyelerimi sunuyorum bütün milletimiz hükümetimiz adına. Allah sabır versin." dedi.

"ADLİ VE İDARİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI"

Yaşanan hadisenin çok acı çok üzüntü verici bir olay olduğunu belirten Davutoğlu, "Dün bu gelişmeyi haber alır almaz hem adli hem idari soruşturma başlatılmıştır. Her türlü soruşturma en detaylı şekilde yapılacak bu olayın oluş şekli varsa ihmal veya başka sebepler varsa bu sebepler derinlemesine araştırılacak. Kamuoyumuzun şunu bilmesini isterim ki bu tür olaylarda bir an bile tereddüt etmeden gerekli her türlü araştırmayı soruşturmayı yapar bir daha böle bir olay yaşanmaması için de her türlü tedbiri alırız. Bu konuda bütün sorumlular ile ilgili olarak da en derin araştırma soruşturma yapılacak olayın oluş seyri konusunda da kamuoyumuzu aydınlatacak bilgilere ulaşacağız." şeklinde konuştu.

"BAKANLAR KURULU'NUN EN ÖNEMLİ GÜNDEM MADDESİ OLACAK"

Bakan Çelik'e de Avustralya'ya yapmayı planladığı G20 Çalışma Bakanları Toplantısı çerçevesindeki ziyareti iptal etmesi talimatı verdiğini belirten Davutoğlu, şöyle devam etti: "Yarın Bakanlar Kurulunda olayı en detaylı şekilde değerlendireceğiz. İki boyutuyla değerlendireceğiz. Birincisi tek başına bu olayın açıklığa kavuşturulması ve bu olayla ilgili hiçbir hususun karanlıkta kalmaması. Bu konuda bakanımızdan yarın brifing alacağız. Gün boyu da takip edeceğim. Tabi güvenoyu aldıktan sonra Konya'ya yaptığımız ziyarette bu anlamda bu olay hepimizi üzüntüye gark eden bir süreç yaşandı. İkinci boyutu ise yarın iş güvenliği konusunda bu olayın da ötesinde genel olarak alınması gereken tedbirleri de ele alacağız. 2012 Haziran'ında aslında son derece şümullü kapsamlı bir iş güvenliği yasası çıkardık. Bu yasada eğer aksayan yönler varsa bu olay eğer bize bu aksayan yönlerle ilgili herhangi bir işaret sunarsa bu konuda da her türlü yasal tedbiri alırız. Eğer yasada bütün hususlar göz önüne alınıp ortaya konmuş ise ve buna rağmen bu olaylar olmuşsa buradaki idari ya da adli tedbir almak gerekiyorsa bunları alacağız. Yarın Bakanlar Kurulu'nun en önemli gündem maddesi bu olacak. Ve detaylı bir şekilde çalışmaları soruşturmaları incelemeyi yaptıktan sonra gereken her türlü tedbiri alma konusunda bir an bile tereddüt etmeyeceğiz"

"TARAFLARIN HÜKÜMETE KATKILARINI BEKLİYORUZ"

Bu kapsamda da bütün ilgili tarafların bundan sonra bu olaylar olmaması için yapabilecekleri katkılar öneriler varsa bunu hükümete iletmeleri konusunda çağrıda bulunduğunu belirten Davutoğlu, "Onlar alın terleriyle emekleriyle helal rızık için çalıştılar. Bu yönüyle bizim için şehit hükmündedirler. Onlar için de her türlü tedbiri alırız. Aileleri itibariyle de gerekli tedbirleri almayı düşünüyoruz. Ailelerine de taziyelerimi bir kez daha sunuyoruz. Tekrar milletimize başsağlığı diliyorum." diye ekledi.

Ardından bir gazetecin, "Çalışma Bakanı bir bilgi ulaştırdı mı bir denetim eksikliği var mı?" şeklinde soru yöneltmesi üzerine Davutoğlu, "Araştırmalar incelemeler soruşturmalar sürüyor. Gerekli incelemeler yapılmadan erken bir hüküm vermek istemeyiz. Tamamlanınca kamuoyunu aydınlatacak bilgiler vereceğiz." şeklinde konuştu.

ILO CEVABI: HER TÜRLÜ YASAL ÇALIŞMAYI YÜRÜTÜRÜZ

Davutoğlu, kendisine yöneltilen "Aileler itibari ile tedbir alırız dediniz. Bu Soma'da olduğu gibi maddi destek mi? 167. ILO sözleşmesinin imzalanması. Hala bir adım atılmamıştı. Yarın bakanlar kurulunda gündeme gelecek mi?" şeklindeki sorusuna ise şu cevabı verdi: "Ailelere hukuki anlamda sosyal güvenlik hakları bakımından atılması gereken her türlü adım zaten atılacaktır. Çalışma bakanımız da bu çalışmaları yürütüyor. Ama herhangi bir destek söz konusu olur mu bunu yarın bakanlar kurulunda değerlendiririz. Benim kastettiğim emek uğruna vefat edenlerin manevi bakımdan taşıdıkları değer itibari ile söylüyorum. Emek en kutsal değerdir. O anlamda ifade ediyorum ama ailelerimiz bizim mağdur olmaması için veya desteğe ihtiyaçları varsa aile ve sosyal politikalar bakanlığı dahil olmak üzere elimizden gelen her türlü tedbiri alırız. Bu inşaatı yürüten firmanın da alacağı tedbirler vardır. Bunları değerlendireceğiz. ILO ile ilgili olarak dünyanın en gelişmiş ülkelerinde iş güvenliği hangi şartlarda sağlanıyorsa bunu sağlamak için her türlü tedbiri alırız her türlü yasal çalışmayı yürütürüz. Bunları da yarın bakanlar kurulunda ele alacağız. Şunu herkesin görmesi laım. Mesele sadece hukuki mevzuat değil. Dünyanın en iyi yasasını çıkarsanız en evrensel geçerliliği olan kuralları koysanız insan faktörü önemli. İnsanımızın bu insanımızı derken oradaki denetim görevlilerini iş güvenliği ile ilgili sorumluların bu yasal mevzuatın özünü teşkil eden bilinç hakkında sağlam bir bilince sahip olmaları. Aksi takdirde aldığımız yasal tedbirler bypass edilmeye kalkılırsa iş kazaları yaşamak kaçınılmaz olur. Hem yasal tedbirleri alacağız hem de bu bilinci yaygınlaştırmak için mutlaka atılması gereken ne adım varsa o atılacaktır. İnsan unsurunun da burada değerlendirilmesi gerekir. Yarın bütün detaylarıyla bakanlar kurulunda konuyu ele alacağız. Kamuoyunu aydınlatacağına inandığım açıklamaları yapacağım."

NATO KARARLARI

Davutoğlu, son olarak kendisine sorulan "NATO kararlarına özellikle Ukrayna ve IŞİD konusunda Türkiye nasıl katkı verecek?" sorusuna ise "Bunları ele alacağız. Kamuoyunun bilmesi gereken bir husus olursa da bilgilendiririz." şeklinde cevap vermekle yetindi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri