Davutoğlu: Suriyelilere Kendi Ülkelerinde Yardım Edilmeli

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriyeli mültecilerin kendi ülkelerinde ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde kalmalarının temin edilmesini istediklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriyeli mültecilerin kendi ülkelerinde ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde kalmalarının temin edilmesini istediklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Birleşmiş Milletler Genel Kurul’u sonrası geldiği Cenevre’de Suriye’ye komşu ülkelerdeki sığınmacıların durumu ile ilgili oturama katıldı. Oturumda bir konuşma yapan Davutoğlu, Suriye krizinin Türkiye açısından en önemli boyutunun insani boyutu olduğunu ifade etti. Suriye’de 21. yüzyılın belki en büyük insani trajedinin yaşandığını söyleyen Davutoğlu kimyasal silah saldırısının da Suriye halkının derinden etkilendiğini kaydetti.

"Özellikle uluslararası toplum Suriye’de üzerine düşen görevi yapmamıştır, yapamamıştır." diyen Davutoğlu, bu süreçte Birleşmiş Milletler Konsey kararları alınamadığını ve Güvenlik Konseyi’nin yavaş çalıştığını belirtti.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Başkanı Antonio Guterres’e teşekkür eden Davutoğlu, kendilerinin yoğun talepleri sonrası mülteci sorununun ikinci kez BM’de konuşulduğunu vurguladı. Daha önce sadece Suriye’ye komşu ülkelerle bir araya geldiklerini fakat bu sefer BM’ye üye ülkelere bu trajediyi anlatma fırsatı bulduklarını anlattı.

Geçen hafta BM Genel Kurulu'nda kimyasal silahların tasfiyesi ile ilgili alınan karara atıfta bulunan Davutoğlu, "Bunu hepimiz destekledik fakat alınan kararlar içeriği itibariye hiçbir insani duruma atıfta bulanmadığı için hayal kırıklığı yaratmıştır." dedi.

ABD’deki temaslarında özellikle İngiltere, Fransa gibi ülkelere bu konudaki hassasiyetlerini dile getirdiklerini belirten Davutoğlu, kendilerinin Suriye’de yaşanan insani durum ile ilgili yeni bir karar tasarısı çalışması yürüttüklerini ve yakında sonuçlanmasını ümit ettiklerini açıkladı.

Türkiye'nin her zaman Suriyeli kardeşlerine yardım etmek için ‘açık kapı’ politikası yürüttüğünü anlatan Davutoğlu, 500 bini aşkın mülteciye kapılarını açtıklarını ama aynı zamanda Suriye’de kalan insanlara da yardım etmek için her türlü şartları zorladıklarını, tıbbi yardım ve gıda yardımlarını imkan dahilinde yapıldığını hatırlattı.

Cenevre görüşmelerinde BM Genel Sekreteri’nin İnsani İşlerden Sorumlu yardımcısı Valerie Amos ile görüştüklerini açıklayan Davutoğlu, kendilerinden Suriyeli mültecilerin kendi ülkelerinde ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde kalmalarının temin edilmesini istediklerini söyledi. Davutoğlu ayrıca, AFAD başkanı ve dışişleri personelinin de bu konunun takibi konusunda Cenevre’de ciddi bir diplomasi yürüttüklerini belirtti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Cenevre’deki temaslarında ABD Dışişleri Bakanı yardımcılarından Siyasi İşlerden sorumlu müsteşarı William Burns, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Katar Dışişleri Bakanı Halid Bin Muhammed El Atiyye ile de ikili temaslarda bulundu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri