Davutoğlu: Suriye’deki Sorun Işid Yok Edildiğinde Bitmeyebilir

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Suriye’deki sorun sadece IŞİD’in doğuşuyla başlamamıştır. IŞİD yok edildiğinde de bitmeyebilir.” dedi. Davutoğlu, Kobani’de alınan tedbirlerin aynısının Halep’te de alınması için uluslararası koalisyonla...

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Suriye’deki sorun sadece IŞİD’in doğuşuyla başlamamıştır. IŞİD yok edildiğinde de bitmeyebilir.” dedi. Davutoğlu, Kobani’de alınan tedbirlerin aynısının Halep’te de alınması için uluslararası koalisyonla görüşmeleri sürdürdüklerini söyledi.

Irak’ın başkenti Bağdat’ı ziyaret eden Başbakan Ahmet Davutoğlu, Meclis Başkanı Selim Cuburi ile düzenlediği ortak basın toplantısında soruları cevapladı.

Başbakan Davutoğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın yarınki Türkiye ziyaretiyle ilgili bir soruya, Türkiye ile Amerika arasında eskiden biri tüm bölgesel sorunlar konusunda yoğun bir istişarenin devam ettiği cevabını verdi. Davutoğlu, IŞİD’e karşı uluslararası koalisyon konusundaki tutumlarının net olduğunu ve Peşmerge’nin Kobani’ye geçişine imkan sağladıklarını anlattı. Davutoğlu, “IŞİD benzeri terör örgütlerinin bölgede etkin olmaması için her türlü çabaya destek veririz. Ancak şunun da unutulmaması lazım ki Suriye’deki sorun sadece IŞİD’in doğuşuyla başlamamıştır. IŞİD yok edildiğinde de bitmeyebilir. Çünkü başka örgütler doğabilir.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’deki 2 milyona yakın mültecinin 500 bini IŞİD’den kaçanların oluşturduğunu, geri kalanların ise Suriye rejiminin bombardımanı ve kimyasal silahlarından kaçanların oluşturduğunu anlatan Davutoğlu, “Bizim meselemiz bataklığı kurutmak. Bunun için de çok daha kapsamlı bir stratejiye ihtiyaç var ve mültecilerin gelişini durdurabilmek için de Kobani’de olduğu gibi Halep’teki saldırılara ve baskılara karşı aynı tedbirleri almak gerekir. Bu konuda da Amerika başta olmak üzere uluslararası koalisyonla görüşmelerimiz sürüyor.” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE İLE IRAK ARASINDA YENİ BİR DÖNEM BAŞLAMAKTADIR

Ahmet Davutoğlu, mecliste Irak’taki tüm kesimlerin temsilcileriyle bölgedeki konular üzerinde beyin fırtınası yaptıklarını belirtti. Ahmet Davutoğlu, terör tehdidine rağmen demokratik seçimlerle yönetimi yenileyebilmesiyle Irak’ın örnek teşkil ettiğini vurguladı.

Bölgedeki her türlü terör faaliyetine karşı omuz omuza çalışmaya kararlıyız. IŞİD ve diğer terör örgütlerinin tüm bölge için tehdit teşkil ettiğini vurgulayan Davutoğlu, IŞİD ya da PKK gibi terör örgütlerine karşı omuz omuza mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye ile Irak arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin bir an önce yeniden toplanması üzerinde de mutabık kaldıklarını ifade eden Davutoğlu, Irak Parlamentosu’ndan bu konuda destek istediklerini belirtti.

Davutoğlu, “Bu ziyaretle birlikte Türkiye ile Irak arasında yeni bir dönem başlamaktadır. Sayın Cuburi, Irak Meclis Başkanı olarak her zaman yeni döneme katkıda bulunacağı taahhüdünde bulunmuştur.” dedi.

Cuburi ise Davutoğlu ile terör örgütlerine karşı ortak mekanizmalar oluşturulması konusunu görüştüklerini söyledi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri