Davutoğlu: Suriye Konusunda İran’la Gereken Bütün Çalışmalar Yapılacak

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye konusunda bölgede istikrarın olması için İran’la gereken bütün çalışmaların yapılacağını söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye konusunda bölgede istikrarın olması için İran’la gereken bütün çalışmaların yapılacağını söyledi. Önceki İran yönetiminin Esed yönetimine güçlü mesaj ilettiğini ancak etki edemediğini belirten Bakan Davutoğlu, Ruhani yönetiminin Suriye’de yaşananlarla ilgili değerlendirme yapacağına inandığını belirtti. Davutoğlu, İran Dışişleri Bakanı ile yaptığı görüşmenin olumlu geçtiğini de kaydetti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Asya’da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler (AİGK/CICA) II. Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yantıladı. İran halkı gibi Suriye halkının da liderini seçme hakkı olduğuna değinen Davutoğlu, “Esed 2011’de bu böyle bir seçimi göz önüne alsaydı, çok adaylık seçimde meşruiyetini ilan etseydi bugün bu acılar yaşanmazdı. Esed kendi halkına güvenmedi“ dedi.

Cenevre konferansında alınan sonuçları hatırlatan Davutoğlu, “Alınan sonuç şudur; eli kana bulaşmamış yetkililerden oluşacak iki taraf arasında seçilmiş bir geçici hükümet oluşturulması ve tam yetkilendirilmesi. Herhalde kimse Esed’in eli kana bulaşmamış diyemez. Obama da bu konuda açık mesaj vermiştir. Kendi halkına kimyasal silah kullanmış birisinin barış getireceğine inancımız yoktur” diye konuştu.

Kimyasal silahların yasaklanması ile ilgili her türlü adıma destek vereceklerini ifade eden Davutoğlu, ‘Suriye konusunda kimyasal silah sorunu çözülürse ülkede kalıcı bir barış sağlanır’ kanaati taşımanın doğru olmadığını vurguladı.

Davutoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “120 bin insan kimyasal silahla ölmedi. Bu konular ihmal edilirse, bunun aksine rejim kimyasal silahların dışındaki silahlar ile baskı uygular ve büyük mülteci akımlarına sebebiyet verir. Bunun önüne geçilmesi lazım. Bununla ilgili bütün Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu (BMGK) üyeleri ile görüşüyoruz. Böylesi bir insani trajedi yaşanırken şu ana kadar Suriye’deki insani durum ile ilgili hiçbir BMGK kararı alınmaması büyük bir ayıp, büyük bir utançtır. BM’de bir araya geleceğiz. Mülteciler sorunu, Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Irak üzerine terk edilmemelidir. Mutlaka daha kalıcı adımlar atılmalıdır. Güçlü bir karar tasarısı çıkar.” diye konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri