Davutoğlu: Suriye Dramının Baş Sorumlusu Bm Güvenlik Konseyi’dir

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye’de yaşanan dramın baş sorumlusunun üç yıldır herhangi bir karar çıkartamayan BM Güvenlik Konseyi’nde olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye’de yaşanan dramın baş sorumlusunun üç yıldır herhangi bir karar çıkartamayan BM Güvenlik Konseyi’nde olduğunu belirtti. Davutoğlu, mülteci kampında doğan Nur adlı bebeği kastederek ‘‘Nurlara sahip çıkmamız lazım.’’ dedi.

Suriye’ye Komşu Ülkeler Bakanları Toplantısı’nın ikincisi AFAD’ın Harran Barınma Merkezi’nde düzenlendi. İlki 4 Eylül 2013 tarihinde Cenevre’de yapılan ve ikincisi Türkiye’nin talebi üzerine Şanlıurfa’daki mülteci kampında gerçekleştirilen toplantıya Türkiye’nin yanı sıra Irak, Mısır, Lübnan ve Ürdün’den üst düzeyde katılım oldu. BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ile Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun eş başkanlığındaki toplantıya Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Ürdün Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanı İbrahim Saif, Ürdün Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanı İbrahim Saif, Lübnan'ın Ankara Büyükelçisi de katıldı.

Konferans sonrasında mülteci kampını gezen heyet program sonunda ortak basın toplantısı düzenledi. Mülteci kampını gezdiklerini ve Suriyeli misafirlerin acısını paylaştıklarını ifade eden Ahmet Davutoğlu, Cenevre toplantısının hemen öncesinde böyle bir toplantıyı mülteci kampında yapıyor olmalarının başlı başına bir çağrı olduğunu vurguladı.

‘EN ÇOK BM GÜVENLİK KONSEYİ SORUMLU’

Dün doğan ve adı Nur olan Suriyeli bebeği anlatırken Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ‘‘Nur gibi bir bebek maalesef karanlıklar dünyasında doğdu. Hepimiz sorumluyuz. Bütün insanlık sorumlu. BM sorumlu. Komşu ülkeler sorumlu. Ama en çok da üç yıldır tek bir karar çıkartamamış olan BM Güvenlik Konseyi sorumlu. Nurlara sahip çıkmak lazım. Suriye’nin üzerine çöken karanlıklara dur demek lazım." ifadelerini kullandı.

"DÜNYA, SURİYELİLERE KAPILARINI AÇMALI"

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, ‘‘Uluslararası camia Suriye’ye yardım dayanışmasına girmeli. Bu sadece komşu ülkelerin sorumluluğu değildir. Kendi ekonomi ve toplumlarına etkisi olmuştur Suriye krizinin. Uluslar arası camia bu ülkelerin cömertliğine güvenmemeli. Tüm dünyanın Suriyeli mültecilere kapılarını açmalı.’’ şeklinde konuştu.

"GÜN GELECEK BM, SURİYELİLERDEN ÖZÜR DİLEYECEK"

Toplantının ana gündem maddesinin mutlak yetkiye sahip bir geçiş hükümetinin kurulması olduğunun altını çizen Davutoğlu, Esed rejiminin bundan kaçındığını ifade etti. Cenevre-2’nin başarılı olması için Türkiye olarak ellerinden geleni yapmayı sürdüreceklerini söyledi.

"Bir gün gelecek BM Genel Sekreteri Suriye’ye gelip onlardan Bosna-Hersek’te olduğu gibi özür dileyecek" diyen Davutoğlu, ‘‘Ümit ederiz Şanlıurfa’dan yaptığımız çağrı yankı bulur ve insani sese kulak verilir.’’ dedi. Suriye krizinde yoğun diplomatik trafiğinin sürdüğünü belirten Davutoğlu, ‘‘Suriye muhalefetinin Cenevre-2’ye katılmasını teşvik ediyoruz. Varil bombaları ile saldırılar devam ederken, insani yardıma izin verilmiyor. Buna karşı biz muhalefetin görüşmeye devam etmesini teşvik ediyoruz.’’ sözlerine yer verdi.

"ÜÇ YILDIR SAVAŞILIYOR, REJİM HALA ORADA"

‘‘Cenevre’den herhangi bir mucize beklemiyoruz.’’ diyen Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Suriye yönetimine ‘ön koşulsuz görüşmeleri kabul edin’ çağrısında bulunduklarını anlattı. Mevcut şartlarda siyasi çözümün haricinde başka bir çözüm yolu olmadığını ifade eden Zebari, bu ateşin devam edemeyeceğini belirtti. Askeri yolların son üç yıldır hem rejimce hem de muhalefet tarafından denendiğini anlatan Zebari, Esed rejiminin hala devam ettiğine dikkat çekti. Harran’daki mülteci kampında Suriye’nin hemen hemen her şehirden 14 bin bin mültecinin barındığını ifade eden Davutoğlu, bir dahaki toplantıları sırasıyla Ürdün ve Irak’ta yapacaklarını belirtti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri