Davutoğlu: Savaş Çığırtkanlığı Yapmıyoruz, Savaşı Durdurun Diyoruz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, açıklamalarının savaş ve bir müdahale çağrısı olmadığını belirterek, "Savaş çığırtkanlığı yapmıyoruz.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, açıklamalarının savaş ve bir müdahale çağrısı olmadığını belirterek, "Savaş çığırtkanlığı yapmıyoruz. Biz savaşı durdurun diyoruz, savaş başlatın demiyoruz. Savaşın durdurulmamasından dolayı bedelini Suriye halkı ve komşu ülkeler ödedi. Artık bu savaş durdurulmalıdır ve bu savaşta masum insanların ölümüne neden olanlar, gerekli müeyyideye tâbi tutulmalıdır. Yöntem konusunu tartışabiliriz." dedi.

Bakan Davutoğlu, Türkiye'ye resmi bir ziyarette bulunan Nikaragua Dışişleri Bakanı Samuel Santos Lopez ile görüştü. İki bakan, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Türkiye'nin dünyanın her yerinde sadece kimyasal değil, nükleer silahların da kaldırılması için kampanya yürüttüğünü dile getiren Davutoğlu, kimyasal silahın insanlık suçu olduğuna dikkat çekti. Kim temin edip kullanıyorsa insanlık suçu işlediğini ve her türlü uluslararası müdahaleyle de karşılaşacağını anlatan Davutoğlu, kullananların bir gün mutlaka insanlık vicdanında mahkum edileceğini vurguladı. Türkiye'nin konuya ilişkin tutumunun net olduğunu vurgulayarak, "Keşke Birleşmiş Milletler, Suriye'de ölümler bu aşamaya gelmeden, mülteciler, milyonlar hareket etmeden soruna bir çözüm bulmuş olsalardı." şeklinde konuştu. 100 bin insan ölmüşse, milyonlarca insan mülteci olmuşsa bunun sorumlusunun Baas rejimi ve gerekli adımları atmayan uluslararası toplum ile Birleşmiş Milletler olduğunu belirten Davutoğlu, "Bir gram kimyasal silah yeryüzünden kalkacaksa biz bunu destekleriz. Kimyasal silahın bir ülkeden temizlenmesi olumlu olacaktır." dedi.

Kimyasal silah kullanımından doğan, mazlumların hukuku bulunduğunu ve ailelerin de zarar gördüğünü ifade ederek buna ne cevap verileceğini soran Bakan Ahmet Davutoğlu, müeyyidesi olması gerektiğini söyledi. Kimyasal silah kullanımı sonucu hayatını kaybeden bin 700 insan nasıl can taşımışsa başka şekilde ölen 100 bin insanın da aynı canı taşıdığına ve aynı zulme maruz kaldığına dikkat çekerek, kendilerinin askerî müdahaleye davetiye çıkarmadıklarının ve savaş çağrısı yapmadıklarının altını çizdi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, kaçırılan Türk pilotları konusunda ise sağ salim ailelerine kavuşmaları temennisinde bulundu ve çalışmaların devam ettiğini kaydetti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri