Davutoğlu: Ruhani’den Suriye Konusunda Olumlu Mesajlar Aldık

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran’ın yeni seçilen Cumhurbaşkanı Ruhani ile ikili görüşmelerinde Suriye ile olan görüş ayrılıklarının giderilmesi konusunda olumlu mesajlar aldıklarını söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran’ın yeni seçilen Cumhurbaşkanı Ruhani ile ikili görüşmelerinde Suriye ile olan görüş ayrılıklarının giderilmesi konusunda olumlu mesajlar aldıklarını söyledi.

Bakan Davutoğlu, Konya’da AK Parti İl Teşkilatı’nın bayramlaşma programına katıldı. Program sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Davutoğlu, Ruhani ile uzun süren görüşmelerinde Suriye konusu başta olmak üzere ikili ve bölgesel sorunları ele aldıklarını dile getirdi.

Davutoğlu, İran Cumhurbaşkanı ile görüşmeleri hakkında şu açıklamayı yaptı: "Sayın Ruhani’nin yemin törenine katıldım. Kendisiyle de uzun bir görüşmemiz oldu. Suriye konusu başta olmak üzere detaylı bir şekilde ikili ve bölgesel sorunları ele aldık. Sayın Ruhani’nin önemli bir oy oranıyla güçlü bir şekilde Cumhurbaşkanlığı’na gelmesi herkeste bir ümit doğurmuştur. Güçlü bir toplumsal desteğe sahip olarak geldi. Dolayısıyla bizim de, uluslar arası toplumun da beklentisi Sayın Ruhani’nin İran toplumunun ihtiyaçlarını karşılamaya çaba sarf edecektir. Tabi bu doğaldır. Ayrıca bölge politikaları itibariyle de şu ana kadar var olan görüş ayrılıklarımızın giderilmesi yönünde daha yakın bir diyalog içinde olmamızdır. Yaptığımız görüşmede Suriye konusundaki görüş ayrılığımızı giderebilmek için bundan sonra daha yakın istişare etme irademiz ortaya konmuştur. Kendisi de bunu açık bir şekilde beyan etti. Önemli olan Ruhani’nin görevi devraldıktan sonra atacağı adımlardır, verdiği ilk mesajlardır. Gerek konuşmasında gerek ikili görüşmemizde bu beklentilerimizi olumlu yönde teşvik eden mesajlardır. Ama tabi alanda özellikle Suriye bağlamında bu zulmün biran önce sona ermesi için İran’ın yapabileceği çok fazla katkılar var. Çünkü Suriye rejimi en büyük desteği İran’dan aldığını düşünerek maalesef kendi halkına büyük bir zulüm uyguluyor ve halkın iradesinin tecelli etmesine de imkan tanımıyor. Öncelikle rejimin hem İran’dan hem de rejime dolaylı doğrudan destek sağlayan unsurlar tarafından ciddi şekilde uyarılması ve bu zulmün durdurulması yönünde çalışmalar yapılması şart. Tabi istişarelerimiz devam edecek. Bundan sonra önce İran Dışişleri Bakanı ile bir araya geleceğiz. Ondan sonra da Sayın Ruhani’nin ülkemizi ziyareti söz konusu olabilir. Daha yoğun bir istişare ihtiyacı var.” CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri