Davutoğlu: Önceliğimiz Vatandaşlarımıza Bir Önce Ulaşmak(2)

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Karaman'ın Ermenek ilçesinde su baskını nedeniyle 18 işçinin mahsur kaldığı maden ocağında incelemelerde bulundu. Davutoğlu, "En temel önceliğimiz vatandaşlarımıza, kardeşlerimize, yüreğimizi yakan bu olaydan...

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Karaman'ın Ermenek ilçesinde su baskını nedeniyle 18 işçinin mahsur kaldığı maden ocağında incelemelerde bulundu. Davutoğlu, "En temel önceliğimiz vatandaşlarımıza, kardeşlerimize, yüreğimizi yakan bu olaydan etkilenen o güzel insanlara, helal rızık için oralara inmiş bu çileyi çeken kardeşlerimize bir an önce ulaşmak." dedi.

Eşi Sare Davutoğlu ile Ermenek ilçesine gelen Başbakan Davutoğlu'nu maden ocağında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile diğer yetkililer karşıladı.

İlk olarak Türk Kızılay çadırına giden Davutoğlu, burada misafir edilen işçilerin yakınlarıyla görüştü. Davutoğlu, daha sonra Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) Mobil Koordinasyon Merkezi'ne geçti. Burada, yürütülen çalışmalarla ilgili kendisine brifing verilen Davutoğlu, daha sonra maden ocağının girişine giderek yürütülen çalışmaları yerinde inceledi.

Davutoğlu, incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Dün bütün ülkemizi büyük hüzne boğan ve Cumhuriyet Bayramımızı da bu anlamda hüzün günü olarak geçirmemize sebep olan elim bir kazayla karşı karşıya kaldık. Bildiğiniz gibi madenimizde bir su baskını oldu. İçeride bulunan 34 vatandaşımızdan 16'sı kurtuldu, 18 vatandaşımız halen madende. Dün olay olur olmaz bakanlarımız süratle buraya intikal ettiler. Hem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Faruk Çelik, bölge milletvekili ve bakan olması hasebiyle de Lütfi Elvan buradaydılar. Bütün geceyi burada çalışan ekiplerimizle geçirdiler. Biz de olayı yakından takip ettik. Ayrıca AFAD süratle buraya intikal etti. İki uçak, 3 helikopter ve 90 araç malzemeyle süratle burada arama kurtarma faaliyeti başlatıldı. Bütün gece bu çalışmalar sürdürüldü. Ancak eğimin yoğunluğu ve özellikle su baskını dolayısıyla çamurlaşan, balçıklaşan su ortam sebebiyle tabi çalışmalar istediğimiz hızda ilerlemedi. Esas itibariyle 750 metre kota kadar inen bir maden. 777 metre kotta işçilerimiz bu faciayla karşılaştılar. Su seviyesi 812 metreye kadar çıktı. Dün yaptığımız çalışmalarla şu anda 10 metre kadar indi. Çevredeki tüm imkanlarımızla 30 kurumumuz tam bir kriz yönetimiyle devreye girdi. İstanbul’dan da 'Ahtapot' adı verilen su pompa mekanizması da buraya intikal etti. Biraz önce bu kuruldu ve ben madene indiğimde, ilk aşamalarına indiğimde su pompalamaya da başladı. Bir taraftan zamanla yarışılıyor ama diğer taraftan da yoğun bir su yoğunluğu nedeniyle ilerlemekte zorluklarla karşılaşılıyor." dedi.

"İŞÇİ YAKINLARIMIZIN ACISINI VE HÜZNÜNÜ PAYLAŞIYORUM"

İşçi yakınlarıyla görüştüğünü ve her birinin acısını ve hüznünü paylaştığını dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti: "Onların evlatları bizim evlatlarımızdır. Onların kardeşleri bizim kardeşlerimizdir. Onların ailelerine düşen acı ya da sabır temennisi aynı şekilde bizim için de geçerlidir. Bu coğrafyayı çok yakından bilen biriyim. Doğduğum mekan da buraya çok yakın. Dolayısıyla buradaki Toros Dağları'ndaki iş imkanlarının kıtlığı, madendeki vatandaşlarımızın helal rızk için ne zor şartlarda çalıştığını en yakından bilen birisi olarak söylüyorum. Her birisinin acısını, üzüntüsünü ve hüznünü paylaşıyoruz. Bir an önce bu kardeşlerimize ulaşmak için ne gerekiyorsa yapılıyor, yapılacak. Öncelikli meselemiz suyu bütün zorluklarına rağmen süratle tahliye etmek. Vatandaşlarımıza, kardeşlerimize, yüreğimizi yakan bu olaydan etkilenen o güzel insanlara, helal rızık için oralara inmiş bu çileyi çeken kardeşlerimize bir an önce ulaşmak. En temel hedefimiz öncelikli hedefimiz bu. Bunun için 420 görevlimiz şu anda fiilen alanda çalışıyor. Bunun 329’u arama kurtarma konusunda uzman kişiler. Dalgıçlarımız var. Olabilecek her ihtiyacı ihtimali karşılayacak bütün birliklerimiz birikimimiz devreye sokulmuş durumda."

"İŞÇİLERE EN KISA ZAMANDA ULAŞMAK İÇİN NE GEREKİYORSA YAPILIYOR"

İşçilere en kısa zamanda ulaşmak istediklerini ancak zor durum karşısında ne gerekiyorsa yapıldığını kaydeden Davutoğlu, "Bir taraftan ailelerimizin teskin edilmesi, inşallah en kısa zamanda yakınlarına kavuşması için… Birçoğuyla kucaklaştım. Gönülden teşekkür edenler oldu. Tabi acıyla soru soranlar, her birinin sorusu bizim için kıymetlidir. Her birinin acısı yüreğimize düşen bir acı olarak anlaşılması gereken hislerdir. Onlara metanet tavsiye ettim, dua etmelerini. Aynı zamanda kurtarma ekiplerine yardımcı olmalarını diledim. Bakanlarımız, ilgili arkadaşlarımız, bu neticeyi alana kadar burada kalacaklar. En kısa sürede neticeyi almaya çalışacağız. Seferber edilmesi gereken ne varsa edeceğiz." şeklinde konuştu.

"KAZANIN OLUŞ ŞEKLİ BÜTÜN DETAYIYLA İNCELENECEK"

Kazanın oluş şeklinin bütün detayıyla inceleneceğini dile getiren Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Hatırlayacaksınız, göreve geldikten sonra asansör kazası dolayısıyla iş kazalarıyla ilgili çok ciddi çalışma başlatmıştık. Şimdi buradan da edindiğimiz tecrübe gözlemelerle bunları süratle Meclisimize sevk edeceğiz. Bu kazanın oluş sebebini şu anda nihai anlamda zikretmek mümkün değil. Teknik arkadaşlara barajla ilgili diğer hususlarla ilgili arkadaşlara sordum. Oraya ulaşınca kazanın mahiyeti anlaşılacak."

Madencilerin haklarını gözeten düzenlemeler yaptıklarını ve bunların işvereni de ilgilendiren tarafının olduğunu kaydeden Davutoğlu, konuyla ilgili taraftarlarla bir araya gelerek her konuyu konuşacaklarını dile getirdi. Konuyla ilgili adli soruşturmanın başlatıldığını kaydeden Davutoğlu, konuyla ilgili sorumluluğu bulunan herkesin hesap vereceğini, konunun bizzat takipçisi olacağını ifade etti.

"MADENLERİMİZİN SÜRATLE MODERNİZE EDİLMESİ LAZIM"

Önümüzdeki dönemlerde iş kazalarıyla ilgili büyük bir şura toplamayı planladıklarını kaydeden Davutoğlu, bakanlara talimatı verdiğini ve herhangi bir ihmal ve yanlış yoksa, ek alınması gereken tedbirlerin de alınacağını kaydetti.

Madenlerde yeterli teknolojik altyapı sağlanamamış olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, madenlerin süratle modernizasyondan geçirilmesi gerektiğini vurguladı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri