Davutoğlu noktayı koydu

Türkiye'nin, Suriye sınırı için NATO'dan patroit füzeleri talep ettiği yönündeki haberlere Davutoğlu açıklık getirdi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin NATO'dan sınıra Patroit füzeleri yerleştirilmesine yönelik resmi bir talebi bulunmadığını söyledi. Davutoğlu, "Türkiye NATO üyesi bir ülke. Sınır boylarında ve çevre ülkelerde bir gelişme olduğunda, bir risk ortaya çıktığında ihtiyat planlamaları yapılır. Böyle bir ihtiyat çalışması yapıldı." dedi.
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi II. Toplantısı'nın hazırlıkları kapsamında Mısır Dışişleri Bakanı Kamil Amr ile öğle yemeğinde bir araya geldi. Yemeğin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi.
 
Bakan Davutoğlu, 17 Kasım'da 15 bakan ve başbakanın da katılacağı bir toplantının Mısır'da yapılacağını açıkladı. Katar'dan Mısır Dışişleri Bakanı Amr ile birlikte döndüklerini ve 3,5 saat değerlendirme imkanı bulduklarını anlatan Davutoğlu, Türkiye-Mısır ilişkilerinin dinamik olduğunu vurguladı. Türkiye-Mısır birlikteliğin bölgeye nasıl bir sinerji oluşturacağının konuşulduğunu dile getiren Davutoğlu, tarihi süreçte Mısır halkına ve devletine olan güveni, birlikte çalışma katkıyı bir kez daha tekrarladı.
 
Mısır Dışişleri Bakanı Kamil Amr ise işbirliğinin sağlam temeller üzerine kurulduğunu vurguladı. İki ülke arasında kan bağı bulunduğuna dikkat çeken Amr, bu dönemde işbirliğine daha çok işbirliğine ihtiyaç olduğunu söyledi. Türk işadamlarının Mısır'da yatırım yapmalarının çok güzel olduğunu anlatan Amr, bunun Mısır devletine bakışın bir tezahürü olduğunu ifade etti. Bölgedeki gelişmelerin herkesi ilgilendirdiğine dikkat çeken Amr, ortak öneme haiz konular olduğunu ifade etti.
 
İki bakan daha sonra gazetecilerin sorularını cevapladı. Patriot füzelerin yerleştirilmesine yönelik bir soruya Davutoğlu, "Bu konuda Brüksel'de bir açıklama yapmıştım. Türkiye NATO üyesi bir ülke. Sınır boylarında ve çevre ülkelerde bir gelişme olduğunda, bir risk ortaya çıktığında ihtiyat planlamaları yapılır. Aslında şuan böyle bir ihtiyat çalışması yapıldı. Özellikle Akçakale'de top atışları sonucu 5 vatandaşımız hayatını kaybetti. Bu aslında bir sınır ihlaliydi. İhtiyat planlamasında bütün bu unsurlar göz önüne alınır. Şuan Türkiye'nin böyle resmi bir talebi yok. Tabi ki bütün risk durumları göz önüne alınır tartışılır. İhtiyaç olduğunda ittifak dayanışması içinde gerekli adımlar atılır. Ancak şuan da resmen bir talep yok. İhtiyat çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmalar risk sürdüğü için aylardır devam ediyor." karşılığını verdi.
 
Ceylanpınar'da iki vatandaşın yaralandığına ilişkin bir soruya Davutoğlu, bölgedeki gelişmelerin takip edildiğini ifade etti. Yaşanan olayların aslında Türkiye-Suriye'nin kaderlerinin ne kadar birlikte olduğunu gösterdiğine dikkat çeken Davutoğlu, büyük bir titizlikle bunların takip edildiğini ve gerekli uyarıların yapıldığını vurguladı.
 
Ermenistan uçağında gerekli insani yardım bulunduğu için uçuşa izin verildiğini dile getiren Davutoğlu, silah taşınmasına asla izin vermeyeceklerini vurguladı.
 

Türkiye'nin örnek bir ülke olup olmadığı, Türk demokrasisinin Mısır için ne anlam ifade ettiğinin sorulması üzerine Dışişleri Bakanı Kamil Amr, kardeş Türk halkına kendilerine olan desteklerinden dolayı çok çok teşekkür etti. AK Parti'nin ve Türk halkının çok büyük destek sağladığını dile getiren Amr, barışçıl yollarla yönetimin el değiştirmesini, demokrasinin gelişmesini istediklerini kaydetti. Her ülkenin kendi koşulları bulunduğuna dikkat çeken Amr, karşılıklı olarak istifa edilebileceğini vurguladı. Türkiye'nin ekonomik programının 'çok başarılı' olduğunu anlatan Amr, kendilerinin de bunda başarı elde etmesi gerektiğini söyledi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri