Davutoğlu: Mescid-i Aksa’yı Korumak Bizim İçin İlahi Bir Görevdir

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Kudüs’ün taşının toprağının biz hizmetkarıyız. Kudüs’ü yıkmak isteyenler tahrip etmek isteyenler, Mescid-i Aksa’yı ilk kıblemizi tahrip etmek isteyenler bilsinler ki bizim için Mescid-i Aksa ile Kabe arasında...

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Kudüs’ün taşının toprağının biz hizmetkarıyız. Kudüs’ü yıkmak isteyenler tahrip etmek isteyenler, Mescid-i Aksa’yı ilk kıblemizi tahrip etmek isteyenler bilsinler ki bizim için Mescid-i Aksa ile Kabe arasında bir fark yoktur. Onları korumak bizim için ilahi bir görevdir.” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Aksaray-Yenikapı Metro Hattı’nın açılış törenine katıldı. Törende ayrıca Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da hazır bulundu.

Açılış töreninde konuşan Başbakan Davutoğlu, Kudüs’te yaşanan drama değindi. Halit Meşal ve Mahmut Abbas ile görüştüğünü belirten Davutoğlu, “ Onlara sizin selamınızı ilettim ve dedim ki ‘bilin ki her bir İstanbullu her bir Türkiye cumhuriyeti vatandaşı bugün yüreğiyle, zihniyle, duasıyla Kudüs’ün Mescid-i Aksa’nın yanındadır.’ Onlar da dediler ki ‘Bundan hiç şüphemiz yok. En zor zamanlarımızda nasıl Türkiye’yi yanımızda hissettiysek en zor zamanlarımızda bundan sonra da her bir Türk kardeşimizin yüreğinin bizimle attığından hiç şüphemiz yok. Buradan bir kez daha söylüyoruz. Kudüs’ün taşının toprağının biz hizmetkarıyız. Kudüs’ü yıkmak isteyenler tahrip etmek isteyenler Mescid-i Aksa’yı ilk kıblemizi tahrip etmek isteyenler bilsinler ki bizim için Mescid-i Aksa ile Kabe arasında bir fark yoktur. Onları korumak bizim için ilahi bir görevdir. Çağrımız bir barış çağrısıdır. Kudüs’ün de bir barış ve esenlik şehri olma çağrısıdır.” ifadelerini kullandı.

İstanbul’un tarihi ve doğal güzelliklerinin korunması için ellerinden geleni yaptıklarını anlatan Davutoğlu, şunları söyledi: “Yetki verdiğiniz başta büyükşehir belediye başkanımız olmak üzere bütün ilçe başkanları ve hükümetimizin her bir ferdi İstanbul’un tarihi güzelliğini tabiat güzelliğini korumayı namus borcu biliriz. Biz AK Parti geleneği olarak ta Cumhurbaşkanımızın belediye başkanlığı döneminden bu yana bu emaneti korumak için her türlü çalışmayı yaptık yapmaya devam edeceğiz. İstanbul tarih barındırıyor. Onun için özelikle Suriçi başta olmak üzere Üsküdar, Eyüp gibi ve diğer tarihi semtlerin yerin üstünde korunması için ulaşımın yerin altına inmesi lazım. Aksi taktirde aynen 1950’li yıllarda ve daha önce kırklardan itibaren yerin üstüne ulaşım inşa etmek için yüzlerce mescit külliye bu tarihi eserler yıkılmak zorunda kalacak. Hala elimizde bu yollar yapılırken yıkılmış olan camilerin mescitlerin hamamların kümbetlerin listesi var. O yıllarda metro hizmeti küçük de olsa başlamış olsaydı ki belki bu eserlerin çoğu yıkılmak zorunda kalmazdı.”

MHP Lideri Bahçeli’nin Dersim ile ilgili sözlerinden dolayı özür dilemesini istemesine de değinin Davutoğlu, Bahçeli’yi şu cevabı verdi: “Dünkü hitabımdan sonra Sayın Bahçeli rahatsız olmuş ve bir açıklama yapmış. Dersim’de yapılan zulüm dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanımız özür dilediği için ben de onu Hacı Bektaş’ta dile getirdiğim için benim özür dilememi istiyor. Yani Dersim’de vaktinde işlenen zulmü bugün dile getirmek. Tek parti döneminin zulümlerini sahiplenmek sizin için bir zillettir. Tek parti dönemine sahip çıkmak, gerekiyorsa CHP sahip çıksın. Siz sahip çıkmayın yoksa, en çok rahmetli Türkeş’e ıstırap verirsiniz. 1937’de Dersim katlamanı yapanlar 1944 3 Mayıs7ta da başta Alparslan Türkeş olmak üzere bugün MHP’nin ideolojik arka planını oluşturan isimleri tabutluklara soktular. Sayın Bahçeli git de oku. Kazım Aloç’un tutuklamalar sonrasında okuduğu iddianameyi tek parti döneminde diyor ki ‘Alparslan Türkeş’in de diğerlerinin de vatana ihanetleri sabittir’ Sayın Bahçeli ister zulüm Dersim’de yapılsın isterse senin ideolojik arka planındaki isimlere yapılsın biz hepsine karşı çıkarız. Biz Muhammedî yolun yolcuları ve istiklal bilincinin sahipleri için dünyanın neresinde bir zulüm varsa ona karşı çıkarız. Ülkemizde kim zulüm işlemişse ister sağcıya işlenmiş olsun ister solcuya ister Sünni’ye işlenmiş olsun ister Alevi’ye ister Türk’e işlenmiş olsun ister Kürde hiç ayrım gözetmeden hepsine karşı çıkarız.”

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri