Davutoğlu: Konya projeleri ihmal ediliyor

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “2016 yılında başbakanlık görevini bıraktıktan sonra Konya’daki bütün projeler durdu ya da çok yavaş ilerliyor. Metro projesi, KOP, çevre yolu projeleri hala bitirilmedi. Konya ihmal ediliyor” dedi

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Konya'da bir otelin toplantı salonunda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Davutoğlu, ülke gündemi, ekonomik sorunlar ve dünya gündemi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin andımız tartışmalarıyla kutuplaştırılmaya çalışıldığını ifade eden Davutoğlu şunları söyledi: “Herhangi bir metnin Türkiye'de bütün öğrencileri her gün okutulmasının anayasal bir durumu yok. Bu bir yönetmelikle uygulamaya geçmiş ve 2013 yılında da kaldırıldı. O süreçte andımızın kaldırılmasında Cumhurbaşkanıyla birlikte ben de oradaydım. Bunu tekrar provokatif sözlerle gündeme getiren kişi Bahçeli. Türkiye'nin ekonomiyle boğuştuğu bir süreçte, bunu tekrar tartışmaya çıkarmak suni gündem yaratmaktan başka bir şey değil. Bununla birlikte hedef yeni bir kutuplaştırma ortaya çıkartmak. Benim için 83 milyonun tek metni var. Devletin marşı İstiklal Marşı'dır. Geri dönüp eski tartışmaları yapmak yerine, önümüze bakmamız lazım. Yeni kutuplaştırmalara zemin oluşturmamak gerekiyor. Bir haftadır Türkiye'de bu metni savunanlar ve karşı çıkanlar olarak 2 kutupa ayrıldı. Şimdi Çin'in Uygur Türklerine yaptığı zulme ses çıkarmayanlar, buna ses çıkartıyorlar. Samimiyseniz öncelikle Uygur Türkleri'nin feryadına kulak verin” dedi. Davutoğlu, ihtiyaç duyulan milli kimlik ve aidiyetin, yalnızca herkesin kucaklanmasıyla oluşabileceğini vurguladı.

İLKE OLARAK PARTİ KAPATMAYA KARŞIYIZ

HDP hakkındaki kapatma davasına ilişkin görüşleri sorulan Davutoğlu, şöyle konuştu: "Biz ilke olarak parti kapatmalara karşıyız. Bir suç varsa, terörle mücadele konusu da dahil olmak üzere, tek tek o suçu işleyenler cezalandırılmalıdır veya buna karar verecek olan hukuktur. Ancak bir partinin kapatılması üzerinden demokrasinin alanı daraltılmamalı. Burada da samimi değiller. Eğer suçlama buysa, 2019 İstanbul seçimleri öncesinde İmralı'dan mektup getirip, doğrudan PKK'nın kurucusu olan Abdullah Öcalan'ı devreye sokanlara da aynı madde altında 'teröre teşvik' suçuyla hukuki süreç yaşatılması lazım. Ya da doğrudan Osman Öcalan'ı TRT'ye kim çıkardıysa, onların da hesap vermesi lazım. Siz bir seçim kazanmak için doğrudan PKK'nın temsilcileriyle görüşeceksiniz, sonra bir başka partiyi suçlayacaksınız. Bu konularda yanlış yapan kim varsa herkese aynı muameleyi yapabilmeniz lazım." 

KONYA PROJELERİ TAMAMEN DURDU

2016 yılında başbakanlık görevini bıraktıktan sonra Konya projelerinin de durduğunu dile getiren Ahmet Davutoğlu, şunları söyledi: “Biz Metro Projesinin tanıtımını 2015 yılında yapmıştık. 2018’de ilk etabı, 2022’de de ikinci etabı bitirilecekti. 2019 yılında metronun ihalesi yapıldı ve öylece kaldı. Somut bir gelişme yok. KOP projeleri ise hala bitirilemedi. Yapılan kanallar tüm çürük yapıldı. Konya Ovası’na acilen Göksu nehrinin suyu getirilmeli. Çevre Yolu, Gembos Tüneli, Alacabel Tüneli çok yavaş ilerliyor. Konya gerçekten ihmal ediliyor.”

TÜRKİYE MISIR İLE GÖRÜŞMELERE BAŞLAMALI

Konya’daki tarım arazilerinin rant uğruna yok edilmemesi çağrısında bulunan Davutoğlu, “Meralar ve tarım arazileri büyük risk altında. Yerleşim planlaması çok iyi yapılmalı. Rant uğruna verimli tarım arazileri yok edilmemelidir” dedi. Türkiye’nin Mısır ile yeniden diplomatik görüşmelere başlamasını da değerlendiren Davutoğlu, “Türkiye, Mısır’da yapılan darbede ilkesel bir duruş sergiledi. Dış İşleri Bakanlığı yaptığım dönemde sayın Mursi ve o zaman Savunma Bakanı olan Abdulfettah Sisi’ye Doğu Akdeniz’in önemini defalarca anlatmıştım. Türkiye, Mısır ile rasyonel ve ilkesel bir şekilde yeniden görüşmelere başlamalı. Burada Türkiye’nin onurunu da düşünmek gerekiyor. Türkiye, böyle görüşmeye istekli taraf gibi olmamalı. Oradaki yönetim anlayışını tasvip etmesek de diplomatik ilişkiler yeniden başlamalı. Zamanında Sovyetler Birliği ile de çok iyi ilişkilerimiz olmuştu. Türkiye’nin Mısır ile görüşmesini destekliyorum” diye konuştu.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri