Davutoğlu: Kimyasal Silah Kullanılmasına Caydırıcılık Olmazsa Arabuluculuk Olmaz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'de şu anda yapılacak arabuluculukta caydırıcılığın önemli olduğunu belirterek "Uluslararası toplum kimyasal silah kullanılmasına caydırıcılık gösteremezse arabuluculuk olmaz.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'de şu anda yapılacak arabuluculukta caydırıcılığın önemli olduğunu belirterek "Uluslararası toplum kimyasal silah kullanılmasına caydırıcılık gösteremezse arabuluculuk olmaz." dedi.

Davutoğlu, Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja ile görüştü. İki ülke bakanı görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye konusunda Türkiye'nin barışçıl yöntemlerini deneyen yegane ülke olduğunu belirterek, önce arabuluculuk girişimlerinde bulunulduğunu söyledi. Sonra İran dahil üçlü arabuluculuk girişim çalışmaları yaptığını dile getiren Davutoğlu, birçok tarafla Suriye konusunda çaba ve formül ürettiklerini vurguladı. Beşşar Esed'in bu zulümlere son vermesi için Rusya ile de çalıştıklarını anlatan Davutoğlu, Esed'in ise havadan kendi insanlarını ve şehirlerini bombaladığını vurguladı. Bu durumun arabuluculuk imkanlarının sonuna gelindiği anlamına geldiğini dile getiren Davutoğlu, arabuluculukta caydırıcılığın önem taşıdığına dikkat çekti.

Kimyasal silah kullanımında caydırıcı girişim olmaması halinde arabuluculuğun olmayacağını belirten Davutoğlu, arabuluculuk için önce insanlık suçu olan bütün eylemlerin durdurulması, engellenmesi ve insani koridorların açılması gerektiğini söyledi. Daha sonra ise Cenevre Konferansı veya benzer konferanslarla eli kana bulaşmamış Suriyeli temsilcilerle görüşme olacağını dile getiren Davutoğlu, eli kana bulaşmışlarla görüşme olmaması gerektiğinin altını çizdi.

Suriye'nin helikopterinin düşürülmesiyle ilgili ise Davutoğlu, Türk Hava Sahası'nın ihlal edilmesinin açık bir şekilde sınırların ihlali olduğuna dikkat çekti. Gerekenin yapıldığını vurgulayan Davutoğlu, "Biz uluslararası camiayı bilgilendirdik. Türkiye savaşın sınırdan içeri sızmasına izin vermez. Sınırların güvenliği için her türlü şey yapılır. Dün Suriye sınır kapısı yakınında yapılan saldırı istihbaratımız gerekli araştırmaları yapıyor. Bunun bir misilleme olduğu konusunda yargıya varmamak gerekir. Suriye yönetiminin misillemeyi düşünmesi halinde sonuçlarına katlanması gerekir." dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri