Davutoğlu: Kimse Enerjiyi Silah Olarak Kullanmasın

Atlantik Konseyi’nin özel toplantısında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kıbrıs sorununa dikkat çekti. Davutoğlu, “Eğer birlikte oturulur konuşulursa, bir entegrasyon yönünde irade kullanırlarsa Kıbrıs’ta yükselen bir ülke haline...

Atlantik Konseyi’nin özel toplantısında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kıbrıs sorununa dikkat çekti. Davutoğlu, “Eğer birlikte oturulur konuşulursa, bir entegrasyon yönünde irade kullanırlarsa Kıbrıs’ta yükselen bir ülke haline gelir, bundan da Türkiye memnun olur. Onunu için biran önce müzakere masasına dönülmeli, bir an önce barış sağlanmalı.” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Grand Tarabya Hotel’de devam eden Atlantik Konseyi’nin özel oturumuna katıldı. Toplantıda, ABD Başbakan Yardımcısı Joe Biden de hazır bulundu. Burada bir konuşma yapan Davutoğlu, Türkiye’nin çevresindeki ülkelerden ve buralarda yaşanan krizlerden bahsetti. Kıbrıs sorununa da değinen Davutoğlu, Kıbrıs’ta bir an önce kalıcı barışın sağlanması gerektiğini söyledi.

Davutoğlu, şöyle konuştu: “Herkes Kıbrıs etrafındaki doğal kaynakların Kıbrıs’ın bütününe ait olduğu konusunda mutabık kalır, ortak bir vizyonla eylem planı ile bu enerjiyi barış yönünde kullanırsa herkes kazanır. Özellikle Kıbrıs Rum Yönetimi’ne de çağrıda bulunuyorum. Enerji kaynaklarını monopolize ederek ve tek taraflı, sanki bu kaynak sadece onlara aitmiş gibi ihalelere çıkarak, Kıbrıs Türklerinin de hakkı olduğu o kaynakları tek taraflı olarak dünya piyasalarına sunmak isterse, biz de aynı yerde Kıbrıs Türkleri ile beraber orada biz de aynı hakkı kullanırız. Ama eğer birlikte oturulur konuşulursa, bir entegrasyon yönünde irade kullanırlarsa Kıbrıs’ta yükselen bir ülke haline gelir, bundan da Türkiye memnun olur. Onunu için biran önce müzakere masasına dönülmeli, bir an önce barış sağlanmalı. Eğer müzakereler gecikecekse Rum Yönetimi ile Türk kesimi ortak bir komite ile bu enerjiyi çıkarmaya başlar ve enerjiyi barış için kullanır. Ama şu olmaz; ‘Doğu Akdeniz Kıbrıs Türklerine ve Türkiye Cumhuriyeti'ne kapalı bir alandır, biz istediğimiz yerde araştırma yaparız’. Bu bir siyaseten olmaz, iki Akdeniz topoğrafyasını bilenler için de olmaz. Doğalgazın en kolay ulaşacağı ve en fazla kullanılacağı yer Türkiyed’odir. En rahat uluslararası piyasalara açılacağı yer de yine Türkiye’dir. Dolayısıyla enerjiyi bir silah gibi kullanmasın hiç kimse.”

Ermenistan-Azerbaycan krizi ve Ukrayna’da yananlar hakkında da konuşan Davutoğlu, şunları söyledi: “Enerjinin barış için kullanılacağı üçüncü alan Azerbaycan Ermenistan ihtilafı. Bakınız Türkiye ile ABD’nin ortak başarısıdır Bakü-Tiflis-Ceyhan… Birçok kişi inanmıyordu bu projenin olabileceğine ama oldu. 2007’de de petrol akmaya başladı. Azerbaycan ciddi bir ekonomik refah kazandı. Gürcistan’da bundan istifade etti. Azerbaycan, Türkiye, Gürcistan güçlenirken, Ermenistan bütün bu aktivitenin dışında kaldı. Neden? Israrla ve inatla Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sini işgal altında tutmaya devam ediyor.

Ben buradan Ermenistan’a çağrıda bulunuyorum. Kafkas petrolleri, Hazar petrolleri Avrupa’ya aktarılırken Ermenistan da bu barış projelerinin parçası haline gelecek bir tutumla bir an önce bu sorunun çözülmesine katkıda bulunsun. Azerbaycan ile Ermenistan arasında kurulacak dostluk bağından da en fazla memnun olacak olan Türkiye’dir.

Ukrayna’da bir jeopolitik çatışma alanı olmaktan çıkarılıp iş birliği alanı haline dönüşmeli. Ukrayna bizim stratejik ortağımızdır. Ukrayna’da toprak bütünlüğünü zedeleyen her türlü tutumun karşısında olduk, olmaya devam edeceğiz.”

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri