Davutoğlu, İmrozlular Derneği'ni Ziyaret Etti

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün Atina'daki Gökçeadalılar (İmroz) Derneği’ni ziyaret etti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün Atina'daki Gökçeadalılar (İmroz) Derneği’ni ziyaret etti. İstanbul kökenli Rumlar tarafından sıcak bir şekilde karşılanan Davutoğlu, dernek ziyareti süresince bir grup Ermeni tarafından protesto edildi.

Ahmet Davutoğlu, dün akşam Atina’daki Gökçeadalılar Derneği’ni ziyaret etti. Yunanistan’da ilk defa Rumlar tarafından kurulan bir derneği ziyaret eden Davutoğlu’na davetliler yakın ilgi gösterdi.

İmrozlular Derneği’ni ziyaret etmekten istisnai bir mutluluk duyduğunu ifade eden Davutoğlu, davetlilerin Türkçe anladıkları gerekçesi ile konuşmasının Yunancaya tercüme edilmesine gerek olmadığının söylenmesi üzerine ‘gönülden konuşulunca tercümana ihtiyaç kalmıyor’ şeklinde karşılık verdi.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki iyi komşuluk ve dostluğun geliştiğine dikkati çeken Davutoğlu, Atina’da iki ülke arasındaki dostluk ilişkisini güçlendiren temaslarda bulunduğunu vurguladı. İki ülkenin kaderinin ortak olduğunu kaydeden Davutoğlu, “Bizim tarihimiz de ortak. Bu coğrafyada asırlarca beraber yaşadık. Salona birisi girse, buradakilerin hangisi Türk’tür hangisi Rum’dur, hangisi Türkiyelidir hangisi Yunanistanlıdır ayırt edemez” dedi. "Simalarımız, selamlarımız ve hatta bıyıklarımız birbirine benzer." diyen Bakan, Atina’ya her geldiğinde Türkiye’den göç edenlerle, dost ve kardeşleriyle bir araya gelmeyi gelenek haline getirdiğini söyledi.

Türkiye vatandaşlığını kaybedenleri eskiden olduğu yine Türkiye vatandaşlığını almaya davet eden Davutoğlu, Türkiye’nin demokratikleşme ve özgürlük alanında büyük mesafeler katettiğini söyledi. "Biz korkuları ve tabuları yıktık. Bir çok tabu, Yunanistan’da da Türkiye’de de inşa edilmişti.” diyen Davutoğlu, İmrozluları Yunanistan’da Türkiye’nin birer elçileri olarak gördüklerini belirtti.

"YASAL VE İDARİ POZİTİF AYRIMCILIK İSTİYORUZ"

İmrozlular Derneği adına konuşan Başkan Paris Asanakis ise yapılan iyileştirmelere rağmen, halen sorunları bulunduğunu söyledi. Başkan Asanakis, Gökçeadalı Rumlar için yasal ve idari pozitif ayrımcılık talep ettiklerini ifade etti.

Davutoğlu, daha sonra Konya’nın Sille Köyünde restore edilen ve müze olarak hizmet veren Aya Eleni Kilisesi’ne ilişkin açılan fotoğraf sergisini gezdi. Dernek yönetimi, Davutoğlu’na bir plaket takdim etti.

DAVUTOĞLU PROTESTO EDİLDİ

Bu arada Gökçeadalılar Derneği yakınında toplanan yaklaşık 50 kişiden oluşan Ermeni grubu, Davutoğlu’nun dernek ziyareti sona erene kadar Türkiye aleyhine slogan attı. Yunan polisinin grubun dernek girişine kadar yaklaşmasına engel olmaması ise tepki çekti. Giriş ve çıkışta yuhalanan Davutoğlu, güvenlik tedbiri alınması için bir süre otomobilinde beklemek zorunda kaldı. Davutoğlu’nun makam arabası, çok sayıda koruma nezaretinde protestocu grubun yanından geçerek hızla uzaklaştı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri