Davutoğlu ile 13 yıl sonra bir ilk

Türkiye ile Özbekistan arasında tam 13 yıl aradan sonra dışişleri bakanları düzeyinden önemli bir temas gerçekleşiyor

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, temaslarda bulunmak üzere geldiği Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te mevkidaşı ile ardından da ülkedeki Türkler ve Türk işadamları ile biraraya geldi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Özbekistan'da, "İlişkilerin son yıllarda istenilen düzeyde olmaması hepimizi üzmüştür. İnşallah mevcut siyasi irade önümüzde bir yol açar" dedi. Davutoğlu, bu ziyareti bakanlığında beklediği en önemli olaylardan biri olarak da niteledi.

Davutoğlu, başkent Taşkent'te Dışişleri Bakanı Abdülaziz Kamilov ile baş başa ve heyetlerarası görüşmelerde bir araya geldi. Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan görüşme sırasında, beş senelik bakanlık döneminde en hasretle beklediği ziyaretin Özbekistan'a olduğunu belirtti. Bunun hem milli hem de şahsi boyutu olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Şahsi olarak ben Taşkentliyim. Eskiden akademik çalışmalarda uluslararası toplantılara gittiğimde pasaportta Taşkent yazdığı için Özbekistan diye kaydederlerdi. Ben de değiştirtmezdim" dedi.

Bir ülkede Semerkant gibi bir kentin olması halinde o ülkenin parlak bir geleceğe ve geniş bir tarihe sahip olduğunun altını çizen Davutoğlu, uçakta boş vakitlerinde şehirlerin dokusunu anlatan bir kitap üzerinde çalıştığını ve Semerkant bölümünü yazdığını ifade etti.

Davutoğlu, Türkiye ve Özbekistan'ın Avrasya'nın iki istikrar ülkesi olduğunu dile getirerek, ilişkilerin hem iki kardeş halk arasında yürütüldüğünü hem de bölgeye istikrar getiren nitelikte olduğunu belirtti.

"İlişkilerin son yıllarda istenilen düzeyde olmaması hepimizi üzmüştür. İnşallah mevcut siyasi irade önümüzde bir yol açar" diyen Davutoğlu, ziyaretini güzel bir başlangıcın ilk adımı olarak değerlendirdiklerini vurguladı.

Kamilov ise bu ziyaretin sadece ikili ilişkilerin gelişmesi için bir fırsat değil aynı zamanda tarihi öneme sahip olduğunu söyledi.

Ziyarette ikili ilişkilerin geliştirilmesi için hangi alanlara öncelik verilmesi ve neler yapılması konusunda görüş alışverişinde bulunacaklarının altını çizen Kamilov, iki ülkenin bulundukları bölgelerde yaşanan sorunların da görüşmede ele alınacağını ifade etti.

Kamilov, Davutoğlu'nun ziyaret çerçevesinde gündeme alınan resmi konuların yanı sıra Buhara, Semerkant ve Hiva'ya kültürel ziyaretler yapacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Görüşme, daha sonra basına kapalı devam etti.

Bu arada Davutoğlu, Özbekistan'da yaşayan Türkler ve Türk işadamlarıyla Dedeman Otel'de bir araya geldi.

Davutoğlu'nun Özbekistan'a yaptığı ziyaret, 13 yıl aradan sonra Türkiye'den dışişleri bakanı düzeyinde ilk ziyaret olması bakımından önem taşıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri